Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) - Jak funguje ESOP

Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl Akcionáři Akciové Akciové akcionáře (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva ve společnosti. Zaměstnavatel přiděluje určité procento akcií společnosti na skladě Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. každému oprávněnému zaměstnanci bez nákladů předem. Rozdělení akcií může být založeno na platové stupnici zaměstnance, podmínkách služby nebo na jiném základě alokace.

Akcie pro plán vlastnictví akcií zaměstnanců jsou drženy v důvěryhodné jednotce pro bezpečnost a růst, dokud zaměstnanec neopustí společnost nebo neodejde do důchodu. Po jejich odchodu jsou akcie zpětně odkoupeny a vráceny společnosti do další distribuce dalším zaměstnancům.

Téma plánu vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP)

Plán vlastnictví akcií zaměstnanců investuje do společnosti zaměstnavatele. Cílem plánu je sladit zájmy zaměstnanců se zájmy akcionářů společnosti. Díky tomu, že zaměstnancům byl poskytnut podíl ve společnosti, přecházejí zaměstnanci od toho, že jsou pouze zaměstnanci, k vlastníkům společnosti. Plány motivují zaměstnance, aby dělali to, co je pro akcionáře nejlepší, protože i oni jsou akcionáři.

Společnosti s většinovým vlastnictvím zaměstnanců se označují jako zaměstnanecké korporace. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. a jsou podobné pracovním družstvům. Rozdíl oproti plánu zaměstnaneckého vlastnictví akcií ve srovnání s pracovním korporátem spočívá v tom, že u ESOP není kapitál společnosti rovnoměrně rozdělen. Vedoucím zaměstnancům je přiděleno více akcií než nově přijatým zaměstnancům, a tito zaměstnanci proto během schůzí akcionářů uplatňují menší hlasovací právo.

Jak funguje ESOP

Pokud chce společnost vytvořit plán vlastnictví akcií zaměstnanců, musí vytvořit důvěru, do které může přispět buď novými akciemi akcií společnosti, nebo hotovostí na nákup stávajících akcií. Tyto příspěvky do trustu jsou daňově odečitatelné až do určitých limitů. Akcie jsou poté přiděleny všem jednotlivým účtům zaměstnanců. Nejběžnější alokační vzorec je v poměru k náhradě, odpracovaným rokům nebo obojímu. Noví zaměstnanci se obvykle připojí k plánu a začnou dostávat alokace po dokončení alespoň jednoho roku služby.

Akcie v ESOP přidělené zaměstnancům musí být převedeny dříve, než mají zaměstnanci nárok na jejich přijetí. Nárok se v tomto případě vztahuje na zvyšující se práva, která zaměstnanci dostávají na své akcie, když akumulují senioritu v organizaci.

Když zaměstnanci, kteří jsou členy ESOP, opustí společnost, měli by dostat své zásoby. Soukromé společnosti jsou povinny zpětně odkoupit akcie odcházejícího zaměstnance za reálnou tržní hodnotu do 60 dnů od odchodu zaměstnance. Soukromé společnosti musí mít roční ocenění akcií, aby mohly určit cenu akcií. Pokud někteří dlouholetí zaměstnanci opouštějí společnost a cena akcií se podstatně nahromadila, musí se společnost ujistit, že má dostatek peněz na zaplacení všech zpětných odkupů akcií.

Graf ESOP

Výhody ESOP

1. Daňové výhody pro zaměstnance

Jednou z výhod plánů vlastnictví zaměstnanců je daňová výhoda, kterou zaměstnanci požívají. Zaměstnanci neplatí daň z příspěvků na ESOP. Zaměstnanci jsou zdaněni, pouze když obdrží odchod z ESOP po odchodu do důchodu, nebo když jinak opustí společnost. Jakékoli zisky akumulované v průběhu času jsou zdaněny jako kapitálové zisky. Pokud se rozhodnou přijímat rozdělování hotovosti před běžným věkem odchodu do důchodu, bude se na rozdělování vztahovat pokuta 10%.

2. Vyšší angažovanost zaměstnanců

Společnosti se zavedeným ESOP obvykle zaznamenávají vyšší zapojení a zapojení zaměstnanců. Zvyšuje povědomí zaměstnanců, protože dostávají příležitost ovlivňovat rozhodování o produktech a službách. Zaměstnanci mohou vidět celkový obraz plánů společnosti Firemní strategie Korporátní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, riskovat a vrátit se napříč firmou, na rozdíl od pohledu na budoucí konkurenční výhody v obchodní strategii a vydávat doporučení ohledně toho, jakým směrem společnost chce vzít. ESOP také zvyšuje důvěru zaměstnanců ve společnost.

3. Pozitivní výsledky pro společnost

Plány vlastnictví akcií zaměstnanců nejenže přinášejí výhody zaměstnancům, ale také vedou k pozitivním výsledkům pro společnost. Podle národní srovnávací studie ESOP provedené Rutgers University mělo přijetí ESOP za následek 2,4% zvýšení ročního růstu tržeb, roční růst zaměstnanosti 2,3% a zvýšení pravděpodobnosti přežití společnosti. Vylepšený výkon organizace zvyšuje cenu akcií společnosti a v konečném důsledku i zůstatek na účtu ESOP každého zaměstnance.

Nevýhody ESOP

1. Nedostatek diverzifikace

Zaměstnanci, kteří jsou členy ESOP, soustředí své důchodové úspory do jedné společnosti. Tato nedostatečná diverzifikace je v rozporu s principem investiční teorie, která radí investorům investovat do různých společností, průmyslových odvětví a lokalit. Ještě horší je, že zaměstnanci zamykají své úspory do stejné společnosti, na kterou jsou závislí na platech, mzdách, pojištění a dalších výhodách. Pokud se společnost zhroutí, pak zaměstnanec čelí riziku ztráty příjmů i úspor. Jako příklady lze uvést kolaps společnosti Enron a WorldCom, kde zaměstnanci ztratili většinu svých důchodových úspor.

2. Omezuje novější zaměstnance

Plán vlastnictví akcií zaměstnanců je navržen způsobem, který omezuje výhody pro novější zaměstnance. Zaměstnanci, kteří se dříve zaregistrovali do plánu, těží z nepřetržitého přispívání do plánu, což jim dává vyšší hlasovací sílu. To se však liší u novějších zaměstnanců, kteří ani ve stabilních společnostech nemusí akumulovat tolik úspor jako dlouholetí zaměstnanci. Proto mají noví zaměstnanci omezenou příležitost podílet se na rozhodujících rozhodnutích během výročních valných hromad a jiných fór.

3. Ředicí

Vlastnictví akcií v plánu vlastnictví akcií zaměstnanců je ředicí, což znamená, že snižuje procento vlastnictví, které každá akcie drží. Jakmile se do společnosti připojí více zaměstnanců, budou jim přiděleny akcie na jejich účty v plánu. To snižuje celkové procento akcií držených staršími členy v plánu. Zředění také ovlivňuje hlasovací sílu, protože zaměstnanci, kteří mají vysokou hlasovací sílu, díky svému vyššímu počtu akcií končí po přijetí nových členů se sníženou hlasovací mocí.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce plánem vlastnictví akcií zaměstnanců. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling & Valuation Analyst Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné tyto další zdroje:

  • Sweat Equity Sweat Equity Sweat equity se týká nepeněžního vkladu, který jednotlivci nebo zakladatelé společnosti přispívají k podnikání. Peněžní startupy
  • Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Vyčlenění vlastního kapitálu Vyřízený vlastní kapitál Proces částečného odprodeje obchodní jednotky, při kterém je menšinový podíl prodán externím investorům, je znám jako Equity Carve Out nebo ECO.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found