Rozptýlené představenstvo - přehled, průvodce a příklady

Rozložené představenstvo, známé také jako utajované představenstvo, označuje představenstvo, které se skládá z různých tříd ředitelů. V rozloženém představenstvu je každé volební období otevřeno pouze jedné třídě. Liší se od běžného představenstva, kde jsou voleni všichni ředitelé najednou.

Motivované představenstvo

Co je představenstvo?

Představenstvo (Board of Directors - BoD) je skupina fyzických osob, které zastupují akcionáře Akciové účty Akciové účty se skládají z kmenových akcií, upřednostňovaných akcií, základního kapitálu, pokladničních zásob, přispěného přebytku, dodatečného splaceného kapitálu, nerozděleného zisku, dalšího komplexního zisku a pokladny skladem. Kapitál je financování, které podnik dostává od vlastníků nebo akcionářů společnosti. . Představenstvo má nejvyšší rozhodovací pravomoc Corporate Strategy Corporate Strategy se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, riskovat a vracet se napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii a dohlíží na aktivity společnosti. Správní radu nelze zaměňovat s nejvyššími představiteli společnosti, kteří se zaměřují na každodenní chod společnosti. Pravomoci představenstva jsou určeny vládními nařízeními a ústavou a nařízeními společnosti.

Mezi hlavní odpovědnosti představenstva patří:

  1. Jmenování, hodnocení a odměňování vedoucích pracovníků společnosti
  2. Poskytování strategického směru společnosti
  3. Potvrzování svěřenecké odpovědnosti zastupovat a chránit zájmy akcionářů
  4. Rozvoj politického systému správy
  5. Monitorování výkonnosti společnosti a hodnocení výsledků strategických rozhodnutí
  6. Posouzení rizik, kterým společnost čelí, a vypracování plánu řízení rizik

Pochopení toho, jak funguje deska s deskami

Rozložené představenstvo se skládá z ředitelů, kteří jsou seskupeni do tříd - třída 1, třída 2, třída 3 atd. Každá třída má určité procento z celkového počtu pozic. Během voleb je otevřena pouze jedna třída, proto název - „rozložené“ představenstvo. V právu obchodních společností v USA se běžně praktikuje střídaná rada, která je cennou obrannou strategií proti nepřátelským převzetím. Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (dále jen „nabyvatel“) ) přímým kontaktem s akcionáři cílové společnosti, a to buď nabídkovým řízením, nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským.

Příklad rozložené desky

Například společnost A používá k řízení společnosti rozložené představenstvo. Správní rada se skládá z 12 ředitelů, z nichž každý má tříleté funkční období. Do každé třídy jsou umístěni čtyři ředitelé, což má za následek třídu 1, třídu 2 a třídu 3. Kromě toho se každý rok konají volby. Proto by střídaná deska společnosti A vypadala takto:

Rozptýlené představenstvo - příklad 1

Nyní to porovnejte s jinou společností, společností B, která používá normální představenstvo složené z 12 ředitelů, z nichž každý má tříleté funkční období:

Rozptýlené představenstvo - Příklad 2

Staggered Board jako obrana převzetí

Otočená deska je velmi důležitá obrana převzetí. Pojďme určit důsledky pro potenciální nepřátelské převzetí společnosti A i společnosti B.

Nepřátelské převzetí společnosti A

Společnost C si myslí, že může provozovat společnost A efektivněji, a tak se pokouší o převzetí. K získání kontroly nad společností A bude společnost C potřebovat většinu představenstva. V rozloženém představenstvu bude společnost C moci převzít pouze čtyři křesla za volby. Pokud se společnosti C podaří v těchto volbách převzít všechna křesla, společnost nedosáhne většinové rady, získá pouze čtyři z celkových 12 křesel. Získání většiny představenstva a převzetí cílové společnosti proto společnosti C bude trvat další rok.

Nepřátelské převzetí společnosti B

Společnost C si myslí, že může společnost B provozovat efektivněji, a tak se pokusí o převzetí. K získání kontroly nad společností B bude společnost C potřebovat většinu představenstva. V běžném představenstvu bude společnost C potenciálně schopna převzít 12 křesel za volby. Proto bude společnost C schopna zajistit většinu členů představenstva a rychle převzít společnost B.

Další čas potřebný ke kontrole společnosti A slouží jako obrana převzetí pro rychlé převzetí. To dává příležitost zbytku hrací plochy odrazit nepřátelské převzetí moci.

Další informace o převzetích na kurzu finančního modelování fúzí a akvizic ve finančním sektoru

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, certifikační program pro finanční profesionály, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci
  • Byrokracie Byrokracie Systém udržování jednotné autority v rámci a napříč institucemi je známý jako byrokracie. Byrokracie v zásadě znamená vládnout úřadem.
  • Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci jejího podnikání, navázání strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A) nebo dosažení organizační excelence. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found