Hodnota - definice, ekonomická hodnota, hodnota vs. cena

Z účetního hlediska je hodnotou peněžní hodnota aktiva, podnikatelského subjektu, prodaného zboží, poskytnutých služeb nebo nabytého závazku či závazku. Z ekonomického hlediska je hodnota součtem všech výhod a práv vyplývajících z vlastnictví.

Hodnota

Ekonomická hodnota

Ekonomická hodnota podniku je jeho příspěvkem ke globálnímu hrubému domácímu produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem jeho životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Nejběžnější metodou odhadu ekonomické hodnoty je kontrafaktuální metoda. Kontrafaktová metoda uvádí, že ekonomická hodnota podniku je rozdíl mezi současným globálním HDP a hypotetickým globálním HDP, pokud by podnik neexistoval.

Ačkoli se jedná o logicky spolehlivou metodu odhadu ekonomické hodnoty, je v praxi často obtížné ji použít. Obzvláště je možné odhadnout srovnávací HDP (tj. HDP ve světě, kde podnik neexistoval).

Alternativní metodou odhadu ekonomické hodnoty je podívat se pouze na účinky podnikání prvního řádu, tj. Přímé účinky podnikání na společnost. Podíváme se například na to, jaký zisk společnost vydělá a jakou daň zaplatí.

Alternativní metoda však ignoruje všechny účinky podnikání vyššího řádu. Například daně placené podnikem mohou vést k tomu, že vláda sníží daně v jiných průmyslových odvětvích, což zase může vést k růstu v tomto odvětví.

Hodnota vs. cena

Hodnota podniku je obvykle odvozena z analýzy diskontovaných peněžních toků (DCF). Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec je součet peněžních toků v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená na sílu doba #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku. Jedná se o matematické modely, které poskytují ocenění společnosti odhadem a následným vhodným diskontováním budoucích získaných příjmů. Analýza DCF poskytuje odhad toho, kolik výnosů by měl podnik vydělat za celou dobu jeho životnosti.

Hodnotu na akcii společnosti lze vypočítat jednoduchým dělením hodnoty akciemi v oběhu. Při oceňování podniku se analytik snaží odpovědět na následující otázku: Kolik stojí toto podnikání na trhu? Účetní se obvykle zaměřují na oceňování akcií a vlastní kapitál vlastníků považují za nejpřesnější odhad skutečné hodnoty podniku.

Na druhou stranu investoři na finančních trzích mají tendenci soustředit se na hodnoty toku a považují čisté výnosy za nejpřesnější odhad skutečné hodnoty podniku. Tržní cena podniku je tržním odhadem skutečné hodnoty společnosti. Vzhledem k tomu, že trh se skládá z heterogenních agentů s rychle se měnící přesvědčení o podnikání, tržní cena podniku drasticky kolísá (aby odrážela měnící se přesvědčení).

Tržní cena podniku je navíc ovlivněna stavem celkové ekonomiky. Může se zvyšovat během ekonomického boomu (expanzivní fáze) a klesat během recese (kontrakční fáze).

Příklad

John provozuje malou firmu. Podnik vlastní aktiva v hodnotě 2 000 $. Zvažte investora, který nabízí koupi firmy od Johna za 2 500 $. Pokud se vezme v úvahu pouze hodnota aktiv, byla by to pro Johna zisková transakce. Podnik však generuje roční zisky 10 000 $. Transakce proto již není zisková, protože nebere v úvahu peněžní tok spojený s obchodem.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Ocenění před penězi Ocenění před penězi Ocenění před penězi je hodnota vlastního kapitálu společnosti, než obdrží hotovost z kola financování, které podniká. Od přidání hotovosti do a
  • Ocenění post peněz Ocenění post peněz Ocenění post peněz je hodnota kapitálu společnosti poté, co obdrží hotovost z kola financování, které podniká. Od přidání hotovosti do a
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found