Swap Rate Curve - Overview, How to Create in Excel

Křivka swapové sazby je graf, který zobrazuje vztah mezi swapovými sazbami a všemi dostupnými odpovídajícími splatnostmi. V zásadě označuje očekávané výnosy Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. swapu k různým datům splatnosti. Křivku lze považovat za ekvivalent swapu výnosové křivky dluhopisu. Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. , a je par křivka, protože je založena na par swapech Swap Swap je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje směnu předem dohodnutých peněžních toků dvou finančních nástrojů. Peněžní toky se obvykle určují pomocí pomyslné částky jistiny (předem stanovené nominální hodnoty). .

 Swap Rate Curve - nahoru klesající graf

Křivka swapové rychlosti je dvourozměrný graf nakreslený proti ose xa ose y. Swapové sazby jsou vyneseny proti ose y, zatímco doby do splatnosti jsou nakresleny na ose x. Křivka je obecně vzestupná, protože dlouhodobé swapové sazby bývají vyšší než krátkodobé sazby.

Vysvětlení křivky swapového kurzu

Křivka swapové sazby je často kreslena společně s výnosovou křivkou státního dluhopisu (např. Americké státní cenné papíry Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited americké ministerstvo financí s dobami splatnosti od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za jednu z nejbezpečnějších investic, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.). V některých případech se obě křivky mohou shodovat, ale často se od sebe liší. Pokud se obě křivky navzájem liší, zobrazí se rozpětí swapu. Historická data ukazují, že křivka swapové sazby má tendenci být nad výnosovou křivkou. Výnosová křivka Výnosová křivka je grafickým znázorněním úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. , což naznačuje pozitivní swapové spready.

Křivka swapových sazeb je široce používána na finančních trzích. Například se často používá jako měřítko pro úrokové sazby. Křivku lze navíc použít k hodnocení sentimentu účastníků trhu ohledně převládajících tržních podmínek (zejména rizika).

Jak vytvořit křivku swapového kurzu v aplikaci Excel?

Křivku lze snadno vytvořit pomocí aplikace Microsoft Excel. Lze to provést podle následujících kroků:

  1. Vytvořte tabulku, která bude obsahovat potřebné informace, včetně swapových sazeb a příslušných dat splatnosti.
  2. V prvním sloupci uveďte swapové sazby.
  3. Ve druhém sloupci uveďte odpovídající splatnosti.
  4. Pomocí myši nebo klávesnice zvýrazněte vytvořenou tabulku. Poté stiskněte Vložit-> Doporučené grafy-> Všechny grafy-> Čárový graf a vyberte graf s jediným řádkem. Případně to můžete provést stisknutím Vložit-> Rozptyl-> Rozptyl s přímými čarami a značkami. Vaše křivka swapové rychlosti by měla vypadat jako graf na obrázku výše.

Ocenění

Swapové kontrakty se obchodují na mimoburzovních trzích (OTC). Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. Jelikož má swapová smlouva dvě části, musíme určit současnou hodnotu obou větví, abychom určili hodnotu swapové smlouvy. Fixní část úrokového swapu Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodnou na výměně jednoho proudu budoucích plateb úroků za jiný kontrakt, je například poměrně snadné vypočítat, protože budoucí peněžní toky jsou nastaveny na počátku. Plovoucí část vyžaduje složitější výpočet, protože se může měnit s kolísáním úrokových sazeb. Křivka forwardové sazby musí být použita k určení forwardové sazby každé budoucí plovoucí platby.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Swap Swap Swap je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu předem dohodnutých peněžních toků ze dvou finančních nástrojů. Peněžní toky se obvykle určují pomocí pomyslné částky jistiny (předem stanovené nominální hodnoty).
  • Rozpětí swapu Rozpětí swapu Rozpětí swapu je rozdíl mezi swapovou sazbou (sazba fixní části swapu) a výnosem státního dluhopisu s podobnou splatností. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy (např. Cenné papíry amerického ministerstva financí) jsou považovány za bezrizikové cenné papíry, rozpětí swapů obvykle odrážejí úrovně rizika vnímané stranami zapojenými do dohody o swapu.
  • Kurz Základy fixního příjmu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found