Ekonomická expozice - definice, příklady, dopad FX

Ekonomická expozice, někdy také nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti investice diskontované do současnosti. Analýza čistých současných hodnot je formou vlastního ocenění a používá se v širokém rozsahu v oblasti financí a účetnictví k určování hodnoty podniku, zabezpečení investic společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX).

Ekonomická expozice

Tento typ expozice nelze snadno zmírnit, protože souvisí s nepředvídatelnou volatilitou směnných kurzů. Kvůli rostoucí globalizaci a hospodářským vztahům mezi zeměmi je ekonomické vystavení zdrojem rizika téměř pro všechny společnosti a spotřebitele.

Dopady ekonomické expozice

Jelikož neočekávané změny sazeb ovlivňují peněžní toky společnosti, může mít ekonomická expozice vážné negativní důsledky pro její fungování a ziskovost. Silnější cizí měna prodraží výrobu, zatímco zisky v cizích měnách poklesnou.

Ekonomická expozice může dále narušit konkurenční postavení společnosti. Pokud například posílí místní měna, místní výrobci budou čelit intenzivnější konkurenci zahraničních výrobců, jejichž výrobky zlevní.

Snižování ekonomické expozice

Existují dvě hlavní strategie ke zmírnění ekonomické expozice: zmírnění provozního a měnového rizika.

Operační strategie

Cílem operační strategie je upravit nebo změnit fungování současné společnosti, aby se zabránilo možným rizikům spojeným s budoucími fluktuacemi měn. Strategie zmírňování provozu může zahrnovat následující kroky:

  • Diverzifikace výrobních zařízení a trhů s výrobky: Expanze provozních zařízení a prodeje na kombinaci trhů.
  • Flexibilita zdrojů: Společnost zvažuje získání svých klíčových vstupů z různých regionů.
  • Diverzifikace financování: Společnost může hledat financování z kapitálových trhů v různých regionech.

Strategie zmírňování měnového rizika

Hlavním cílem strategie zmírňování měnového rizika je minimalizovat nebo eliminovat ekonomickou expozici prostřednictvím zajištění Zajišťovací uspořádání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice. . Některé ze strategií zmírňování měnového rizika jsou:

  • Odpovídající měnové toky: Společnost spojuje odtoky v cizí měně s přílivem cizí měny.
  • Dohody o sdílení měnových rizik: Společnost uzavírá dohodu o sdílení měnového rizika se svým dodavatelem / zákazníkem. Podle této smlouvy se kupní smlouva uzavírá za předem stanovenou cenu. Obě strany tedy sdílejí potenciální měnové riziko.
  • Měnové swapy: Společnost může pomocí měnových swapů získat požadované peněžní toky v cizí měně v požadovaném směnném kurzu. Protistrany vymění úrok a jistinu v jedné měně za stejnou v jiné měně ve stanovených termínech až do splatnosti swapu.

Snižování ekonomické expozice

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kontrola kapitálu Kontrola kapitálu Řízení kapitálu jsou opatření přijatá vládou nebo centrální bankou ekonomiky k regulaci odlivu a přílivu zahraničního kapitálu v zemi. Přijatá opatření mohou mít formu daní, cel, omezení objemu nebo přímé legislativy.
  • Měnové riziko Měnové riziko Měnové riziko neboli kurzové riziko označuje expozici, které čelí investoři nebo společnosti působící v různých zemích, s ohledem na nepředvídatelné zisky nebo ztráty způsobené změnami hodnoty jedné měny ve vztahu k jiné měně.
  • Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz je komplexní měřítko směnného kurzu dané země. Měří sílu měny váženou objemem obchodu s jinými zeměmi.
  • Měnový kříž USD / CAD Měnový kříž USD / CAD Měnový pár USD / CAD představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, neboli kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou stranách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found