Horizontální přidání - definice, jak to funguje a příklady

Horizontální sčítání je součtová strategie, která rozkládá sčítání tím, že bere na vědomí poziční hodnotu a pokračuje sčítáním. Součty v řetězci sčítání nesměšují poziční hodnoty, což studentům usnadňuje pochopení sčítání. Při přidávání rozložených hodnot se tisíce přidávají k tisícům, stovky se přidávají ke stovkám a desítky k desítkám atd.

Jak funguje horizontální přidání (příklad)

Když provádíte horizontální sčítání, prvním krokem je rozložení sčítanců a pak pokračování sčítáním. Použijme následující příklad přidání:

4553 + 1424 = ?

Prvním krokem při výpočtu součtu je použití metody složení a řetězce přidání následujícím způsobem:

Krok 1: Rozdělte summandy

4553 = 4000 + 500 + 50 + 3

1424 = 1000 + 400 + 20 + 4

Krok 2: Přidejte rozložená čísla

= (4000 + 1000) + (500 + 400) + (50 + 20) + (3 + 4)

= 5000 + 900 + 70 + 7

= 5977

Alternativně,

Můžete rozdělit pouze jeden ze součtů a rozdělit čísla na druhý součet, jak je uvedeno níže:

4553 + 1424 = ?

4553 = 4000 + 500 + 50 + 3

Celkem = 1424 + 4000 + 500 + 50 +3

= 5977

Křivka poptávky na trhu pro soukromé a veřejné zboží

Koncept horizontálního přidávání také vstupuje v platnost při určování křivky poptávky na trhu Demand Curve Demand Curve je čára, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. pro veřejné a soukromé zboží. Veřejné statky jsou definovány jako nevylučitelné statky, u nichž nelze vyloučit, že jednotlivec získá výhody. Když jednotlivec využívá veřejné statky, nemá to vliv na dostupnost zboží pro ostatní spotřebitele.

Příkladem veřejného statku je veřejný park nebo pouliční osvětlení. Na druhé straně je soukromý statek statkem s omezeným množstvím a jeho držitelé / vlastníci mohou omezit ostatní jednotlivce ve využívání jeho výhod. Vzhledem k omezené dostupnosti musí jednotlivec provést platbu, aby mohl využívat jeho výhod. Příkladem soukromého statku je jídlo, voda nebo bydlení.

1. Soukromé zboží (horizontální přidání)

Soukromé zboží má omezenou nabídku a jeho křivka poptávky na trhu se získá horizontálním součtem jednotlivých křivek poptávky. Na rozdíl od veřejných statků jsou soukromé statky konkurenty ve spotřebě. Spotřební zboží Spotřební zboží, označované také jako finální zboží, jsou výrobky, které nakupují jednotlivci nebo domácnosti pro osobní potřebu. Z hlediska marketingu existují čtyři typy spotřebního zboží, každý s různými marketingovými úvahami. , což znamená, že jejich poptávka se počítá sečtením množství, které jsou potenciální spotřebitelé ochotni koupit za konkrétní cenu. Těžiště poptávky na trhu se soukromým zbožím je skutečná cena, kterou je zákazník ochoten zaplatit za konkrétní množství zboží.

Například pokud má trh s hranolky dva kupce, Petera a Johna, přidali bychom ceny, které jsou ochotni koupit za cenu P1 za konkrétní množství zboží. To by pak bylo zaznamenáno jako agregátní poptávka po P1. Potom bychom přidali konkrétní množství, které jsou oba kupující ochotni koupit za cenu P2, a zaznamenali jsme je jako agregovanou poptávku po P2. Křivka agregátní poptávky po hranolcích by byla následující:

Horizontální přidání

Tržní poptávka po soukromém zboží se získává horizontálním sčítáním, protože je třeba se podívat na cenovou hladinu a množství požadovaného zboží na každé úrovni a získat celkové množství, které tito dva kupující požadovali na cenové úrovni.

2. Veřejné statky (vertikální přidání)

Veřejný statek je nevylučitelný a je získáván vertikálním součtem jednotlivých křivek poptávky. Vzhledem k tomu, že veřejné statky nejsou ve spotřebě rivaly, lze hodnotu zboží vypočítat sečtením hodnoty, kterou jednotlivci získají při konzumaci určitého množství zboží. Díky nekonkurenčnímu charakteru veřejných statků se jejich odchylka od skutečné poptávky liší od odchylky od soukromých statků.

Pro ilustraci tržní poptávky po veřejných statcích si vezměme příklad dvou jednotlivců, Petera a Johna, kteří využívají výhod veřejného parku, veřejného statku. Oba jednotlivci mají různé ekonomické schopnosti a jsou ochotni a schopni nakupovat veřejné statky.

Předpokládejme, že Peter je ochotný a schopný zaplatit 10 $, když si užívá park, zatímco John je ochoten zaplatit až 20 $ za stejné zboží. Celková poptávka na trhu Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích se množství dodávaného zboží a poptávané množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. se rovná částce, kterou jsou oba jednotlivci ochotni a schopni zaplatit za používání parku, což je v tomto případě 30 $ (10 $ + 20 $). Křivka poptávky na trhu je odvozena sečtením cen, které jsou Peter i John ochotni zaplatit za spotřebu konkrétního množství veřejného statku. Ceny se sčítají svisle pro dané množství zboží.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Srovnávací výhoda Srovnávací výhoda V ekonomii dochází ke komparativní výhodě, když země může vyrobit zboží nebo službu za nižší náklady příležitosti než jiná země. Teorie komparativní výhody se připisuje politickému ekonomovi Davidovi Ricardovi, který napsal knihu Principy politické ekonomie a daní (1817).
  • Mezní výnosy Mezní výnosy Mezní výnosy jsou výnosy získané z prodeje další jednotky. Je to výnos, který může společnost generovat pro každou další prodanou jednotku; jsou s ním spojeny mezní náklady, které je třeba zohlednit.
  • Výnosová křivka Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found