Čisté rozpětí úrokových sazeb - přehled, příklad, důležitost

Čisté rozpětí úrokových sazeb se týká rozdílu mezi úrokovou sazbou, kterou finanční instituce platí vkladatelům, a úrokovou sazbou, kterou dostává z půjček. Jinými slovy, jedná se o rozdíl mezi úrokovými sazbami půjčky a půjčky banky. Rozpětí úrokových sazeb je klíčovým determinantem ziskovosti finanční instituce a je podobné ziskové marži. Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem zisku společnosti ve vztahu k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny náklady).

Čisté rozpětí úrokové sazby

souhrn

  • Čisté rozpětí úrokových sazeb se týká rozdílu v úrokových sazbách pro půjčky a půjčky pro banky a jiné finanční instituce. Lze jej popsat jako determinant ziskovosti instituce.
  • Úroky vyplácené z vkladů jsou obvykle nižší než úroky, které si banka účtuje za půjčky, což znamená, že banka generuje příjem. Banky šíření pečlivě sledují, protože čím větší je rozpětí, tím větší je příjem.
  • Rozpětí čisté úrokové sazby vykazují banky ve svých finančních výkazech a je důkladně zkoumáno investory a dalšími zúčastněnými stranami.

Podrobné vysvětlení - Jak fungují banky?

Abychom lépe porozuměli rozpětí čistých úrokových sazeb, musíme nejprve pochopit, jak fungují finanční instituce. Zde uvedené finanční instituce jsou většinou banky. Banky poskytují klientům různé půjčky, mezi něž patří i hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka poskytovaná hypotéčním věřitelem nebo bankou, která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. na nemovitosti, studentské půjčky a půjčky na auto. Úroky z půjček.

Banky generují příjem prostřednictvím vkladů ve formě spořicích a běžných účtů, vlastního kapitálu nebo vydávání dluhů a úroků z výplat. Úroky vyplácené z vkladů jsou obvykle nižší než úroky, které si banka účtuje za půjčky, což znamená, že banka generuje příjem. Čím větší je rozpětí úrokových sazeb, tím vyšší je příjem banky.

U komerčních bank je jejich primárním zdrojem příjmů zisk z rozpětí úrokových sazeb. Výpočet rozpětí úrokových sazeb je poměrně jednoduchý - jedná se o rozdíl mezi dvěma výše uvedenými úrokovými sazbami.

Rozpětí čistých úrokových sazeb - jak fungují banky

Praktický příklad

Například banka ABC účtuje zákazníkům úrok 4% za půjčky na automobily a vyplácí úrok vkladatelům za to, že drží své peníze ve výši 1,75%. To znamená, že rozpětí úrokové sazby bude 4% - 1,75% = 2.25%.

Význam rozpětí čisté úrokové sazby

Čisté rozpětí úrokových sazeb je obzvláště důležité, protože je v zásadě měřítkem ziskové marže pro instituci. Je to proto, že čím větší rozpětí, tím více peněz banka vydělá. Obě sazby mohou v čase kolísat, což znamená, že je banka musí bedlivě sledovat, aby zabránila podstatnému poklesu příjmů.

Rozpětí čistých úrokových sazeb vykazují banky - a další veřejně obchodované korporace, které jsou odpovědné akcionářům - jako informace ve své účetní závěrce pro čtvrtletní a koncové finanční zprávy. Spready různých bank jsou podrobně zkoumány mezinárodními organizacemi, jako je Světová banka, která vydává údaje z různých zemí po celém světě, aby poskytla uživatelům informace o průměrných světových půjčovacích a depozitních sazbách.

U investic se rozpětí úrokových sazeb používá k vyhodnocení rychlostí investic v porovnání s referenčními sazbami v konkrétním odvětví. Obvykle se vyskytuje u cenných papírů a obligací. Míra rozpětí se porovnává podle úvěrového hodnocení. Úvěrový rating Úvěrový rating je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených Termíny. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. a umožnit vzájemné srovnání dluhopisů se stejným hodnocením (například AA nebo BB) pro dosažení přesnějších výsledků.

Jak se určují úrokové sazby?

Samotné úrokové sazby jsou klíčovým determinantem úrokového rozpětí a jsou ovlivňovány několika faktory. Vládní politika hraje klíčovou roli při určování úrokových sazeb, stejně jako tržní transakce na otevřeném trhu.

Ve Spojených státech politika stanovená Federální rezervní bankou vede k sazbě federálních fondů Federální sazba fondů Ve Spojených státech se sazba federálních fondů vztahuje k úrokové sazbě, kterou depozitní instituce (jako jsou banky a družstevní záložny) účtují ostatním depozitářům instituce pro jednodenní půjčky kapitálu z jejich rezervních zůstatků, na nezajištěném základě. , což pomáhá určit míru, jakou instituce půjčují finanční prostředky. Dělá se to pro udržení povinné výše povinné rezervy, což znamená, že sazba federálních fondů funguje jako základní úroková sazba. Ostatní úrokové sazby vycházejí ze základní sazby podle jednotlivých institucí.

Software pro šíření čisté úrokové sazby

Banky obvykle používají speciální software, který jim pomáhá vypočítat rozpětí čisté úrokové sazby a strategicky ji spravovat. Mezi příklady takového softwaru patří následující:

  • Margin Maximizer Suite: Software, který původně vyvinula americká bankovní aliance, je instalován na místě a používá aplikaci založenou na síti Microsoft, která musí být předem nainstalována na počítač každého uživatele. Používá se také ve spojení s konzultační službou na místě.
  • PrecisionLender: Webový program je uživatelům dodáván jako program služby (SaaS).
  • Austin Associates LLC: Program je zaměřen spíše na stanovení cen komerčních půjček, ale je tradičnější, protože využívá webové formuláře HTML.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) je roční úroková sazba, kterou musí jednotlivec zaplatit z půjčky nebo kterou obdrží na vkladovém účtu. RPSN je v konečném důsledku jednoduchý procentní termín používaný k vyjádření číselné částky vyplácené jednotlivcem nebo entitou ročně za privilegium půjčovat si peníze.
  • Rozpětí úvěru Rozpětí úvěru Rozpětí úvěru je rozdíl mezi výnosem (výnosem) dvou různých dluhových nástrojů se stejnou splatností, ale s odlišným úvěrovým hodnocením. Jinými slovy, kreditní rozpětí je rozdíl ve výnosech v důsledku různých úvěrových kvalit.
  • Spread Trading Spread Trading Spread Trading - také známý jako obchodování s relativní hodnotou - je metoda obchodování, která zahrnuje investora, který současně kupuje jeden cenný papír a prodává
  • Čistý úrokový rozdíl (NIRD) Čistý úrokový rozdíl (NIRD) Čistý úrokový rozdíl (NIRD) nastává, když existuje rozdíl v úrokových sazbách mezi dvěma zeměmi nebo regiony. Obvykle se koná v

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found