Nejistota - definice, příklad a role v investování

Nejistota jednoduše znamená nedostatek jistoty nebo jistoty události. V účetnictví Účetnictví vs Finance Tato příručka bude porovnávat účetnictví vs finance napříč různými aspekty. Účetnictví je zaměřeno na zaznamenávání a vykazování toho, jak si firma vedla v minulosti, zatímco finance se zaměřuje na analýzu a předpovídání toho, jak si společnost v budoucnu přeje. , nejistota odkazuje na neschopnost předpovídat důsledky nebo výsledky, protože chybí znalosti nebo základy, z nichž lze vyvodit jakékoli předpovědi.

Nejistota

Tento termín je často široce používán ve finančním účetnictví, zejména proto, že existuje mnoho událostí, které jsou mimo kontrolu společnosti a které mohou výrazně ovlivnit její transakce. Vzhledem k tomu, že v dobách nejistoty je mnohem obtížnější činit finanční rozhodnutí, mnoho vlastníků společností se zdržuje jednoho, aby se vyhnuli problémům.

Porovnání rizika a nejistoty

Není neobvyklé najít lidi, kteří se pletou mezi rizikem a nejistotou. Ačkoli některé organizace Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury a odborníci ve finančním světě shledávají tyto dva pojmy zaměnitelnými, koncepty se ve skutečnosti liší následujícími způsoby:

  • Riziko je jednodušší a snáze zvládnutelné, zvláště jsou-li dodržována správná opatření. Nejistota, jak je všeobecně známo, je o neznalosti budoucích událostí.
  • Podle amerického ekonoma Franka Knighta je riziko něco, co lze měřit a kvantifikovat, a před kterým může příjemce podniknout kroky, aby se ochránil. Nejistota na druhou stranu neumožňuje podniknout takové kroky, protože nikdo nemůže přesně předpovídat budoucí události.
  • Riziko může být přijato či nikoli, zatímco nejistota je okolnost, které musí vlastníci podniků a lidé ve finančním světě čelit.
  • Podstupování rizika může mít za následek zisk nebo ztrátu, protože jsou známy pravděpodobné výsledky, zatímco nejistota přichází s neznámými pravděpodobnostmi.

Příklad rizika a nejistoty

Abychom ilustrovali rozdíly mezi rizikem a nejistotou, pojďme se podívat na následující příklad.

Řekněme, že zahradník dá dvě různé rostliny do dvou nádob a označí je A a B. Nyní zavolá učeňového zahradníka a řekne mu, co má udělat, aby zasadil A, což zahrnuje každodenní umístění na několik hodin denně na slunce , zalévat to dvakrát denně a vytrhávat to každý druhý den. Na druhou stranu říká, že žádné z těchto věcí druhé rostlině nedělá, ale dá jí organické hnojivo, které jí pomůže růst.

Poté se zeptá, který z nich bude pravděpodobně žít a prospívat. Samozřejmě, vzhledem k pozadí a znalostem věcí, které zahradník udělá, může učeň zvážit, která ze dvou rostlin s největší pravděpodobností vyroste. Toto je příklad rizika.

A co když zahradník řekne, že žádné z těchto rostlin nic neudělá a požádá učně, o kterém si myslí, že s největší pravděpodobností přežije? Odpověď by byla nejistá kvůli nedostatku dostatečných informací a neschopnosti předpovědět výsledek.

Nejistota a investice

Nejistota je jeden pojem v oblasti financí a účetnictví, kterému je třeba důkladně porozumět. Majitelé podniků a také investoři chtějí mít přístup ke spolehlivým a poctivým finančním výkazům. Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři klíčové výroky jsou v dobách nejistoty složitě.

Prostřednictvím obecně přijímaných účetních zásad GAAP GAAP nebo Obecně uznávané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a včetně těch, které jsou z Rady pro finanční účetní standardy, nyní existují procesy, které lze použít k identifikaci, záznamu a zveřejnění nejistota. Důsledné používání účetních zásad umožňuje porovnávat finanční záznamy z různých období.

Jak přeměnit nejistotu na výhodu

Jedinou věcí na nejistotě je, že k ní může dojít kdykoli, a pokud k tomu dojde, žádná společnost není osvobozena od pocitu jejích účinků. Nejúčinnější věcí je tedy se na to připravit a proměnit ji ve výhodu. Zde je postup:

1. Prognózování je zásadní

Společnosti, které spoléhají na roční rozpočty, se dnes nacházejí v mělkých vodách, protože údaje již nemusí být použitelné ani před skončením konkrétního finančního roku. Proto je důležité pravidelně předpovídat a aktualizovat plány.

2. Přejděte na automatizaci

Ruční sběr dat zabere více času než jeho skutečná analýza, a proto je často příliš pozdě, když jsou identifikovány problémy. Obchodní organizace by se měly přesunout na automatizaci, protože zkracuje čas potřebný pro sběr a analýzu dat.

3. Efektivní vykazování financí

Automatizace také přispívá k dosahování efektivních a přesných finančních zpráv.

4. Samoobsluha je klíčová

Zúčastněné strany jsou důležitou součástí organizace, a proto je užitečné poskytovat samoobslužné aplikace. Uživatelé mohou například použít konkrétní aplikaci, která jim umožní otevřít své účty a sami vyhodnotit data. To jim nejen dává svobodu dělat to kdykoli je to pro ně výhodné, ale také to uvolňuje práci IT týmu organizace a umožňuje jim soustředit se na důležitější procesy.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Averze k riziku Definice averze k riziku Někdo, kdo má averzi k riziku, má tu vlastnost nebo vlastnost, že dává přednost vyhnout se ztrátě před ziskem. Tato vlastnost je obvykle spojena s investory nebo účastníky trhu, kteří upřednostňují investice s nižšími výnosy a relativně známými riziky před investicemi s potenciálně vyššími výnosy, ale také s vyšší nejistotou a vyšším rizikem.
  • Safe Harbor Safe Harbor Safe Harbor je ustanovení v zákoně nebo nařízení, které poskytuje ochranu před odpovědností nebo pokutou nebo snižuje odpovědnost, pokud jsou splněny určité podmínky.
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found