Akciové crowdfunding - definice, výhody a rizika, regulace

Akciový crowdfunding (také známý jako crowdfunding nebo investiční crowdfunding) je metoda získávání kapitálu používaná startupy Metriky oceňování při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky oceňování při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet začíná být oceňován a společnosti v rané fázi. Akciové crowdfunding v zásadě nabízí cenné papíry společnosti řadě potenciálních investorů výměnou za financování. Každý investor má nárok na podíl ve společnosti úměrný jeho investici.

Akciové crowdfunding

Akciový crowdfunding se zcela liší od jiných metod crowdfundingu, jako jsou například crowdfundingové odměny a crowdfundingové dary. Model poskytuje konvenčnější metodu získávání kapitálu nabídkou finančních cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. investorům.

Proces crowdfundingu se provádí na specializovaných online platformách, jako jsou Wefunder a StartEngine. Digitální povaha platformy crowdfunding podporuje liberálnější a otevřenější způsob financování.

Na rozdíl od konvenčních metod získávání kapitálu pro společnosti v rané fázi, které se primárně spoléhají na investice od malé skupiny profesionálních investorů, se crowdfunding zaměřený na akcie zaměřuje na širší skupinu investorů. Hlavní myšlenkou crowdfundingu akcií je získat požadovaný kapitál získáním malých příspěvků od velkého počtu investorů.

Výhody kapitálového crowdfundingu

Akciové crowdfunding zavádí nový přístup k procesu investování a získávání kapitálu. Skladovatelé akcií Organizátoři akcií jsou jednotlivci nebo instituce, které pomáhají společnostem získávat kapitál. Získávají finanční prostředky pro společnosti tím, že upoutávají pozornost potenciálních investorů. . Může nabídnout několik výhod pro společnosti i investory.

1. Snadnější přístup ke kapitálu

Online platformy skupinového financování umožňují podnikatelům a společnostem předvést své projekty většímu počtu potenciálních investorů ve srovnání s konvenčními formami získávání kapitálu.

2. Menší tlak na vedení

Na rozdíl od konvenčních forem financování, jako je rizikový kapitál, je rizikový kapitál formou financování, které poskytuje finanční prostředky rané fázi rozvíjejícím se společnostem s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví investoři riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, dosáhnou významných výnosů. „crowdfunding akcií nevede k oslabení moci ve společnosti. I když se počet akcií zvyšuje, zapojení velkého počtu investorů znamená, že moc není soustředěna kolem konkrétní skupiny akcionářů.

3. Lukrativní výnosy

Ačkoli začínající podniky jsou ze své podstaty rizikové podniky, stále existuje možnost, že se společnost může stát jednorožcem a poskytnout investorům velmi lukrativní výnosy.

Rizika s kapitálovým crowdfundingem

Každá strana, která je ochotna účastnit se skupinového financování akcií, si musí být vědoma rizik, která jsou s tím spojena. Některá z těchto rizik zahrnují následující:

1. Zředění vlastního kapitálu

Vzhledem k tomu, že skupinové financování akcií souvisí s vydáváním nových akcií, bude podíl současných akcionářů oslaben. (Ačkoli, jak je uvedeno výše, ředění akcií obvykle nemá stejný účinek jako v tradičnějších scénářích financování.)

2. Vysoké riziko selhání

Jak již bylo zmíněno výše, začínající podniky jsou extrémně riskantní podniky. Proto existuje vysoká pravděpodobnost, že společnost selže.

3. Nízká likvidita

Potenciální investoři by si měli být vědomi toho, že cenné papíry zakoupené na platformách pro skupinové financování akcií jsou vysoce nelikvidní. Možnosti opuštění jsou tedy omezené nebo dokonce nemusí realisticky existovat. Stejně jako je tomu u tradičních investorů rizikového kapitálu, může být nutné, aby investoři crowdfunding čekali několik let, než se jejich investice vyplatí.

4. Riziko podvodu

Investoři si také musí dávat pozor na potenciální podvodné režimy v procesu kapitálového hromadného financování. Podvodníci mohou k oklamání investorů použít asymetrické informace i mezery v předpisech. Společnosti platformy využívající crowdfunding však pilně pracují na ověřování informací poskytovaných společnostmi usilujícími o kapitálové financování.

Předpisy

Akciové crowdfunding je stále novým fenoménem, ​​který se objevuje teprve od přelomu století. Některé země proto přijaly předpisy týkající se těchto metod získávání finančních prostředků teprve nedávno, zatímco jiné země provádějí pouze uvolněná obecná nařízení.

Jedním z hlavních cílů regulace je ochrana investorů, protože model získávání finančních prostředků je potenciálně náchylný k podvodům.

Největší skok v regulaci skupinového financování akcií nastal ve Spojených státech zavedením zákona Jumpstart Our Business (JOBS) v roce 2012. Zákon umožňuje účast akreditovaných i neakreditovaných investorů na akciovém crowdfundingu. Zákon také stanoví omezení týkající se výše finančních prostředků, které mohou společnosti získat, a rovněž výše, kterou může investovat každý investor.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Sponzor bez fondů Sponzor bez fondů Sponzor bez fondů je investiční fond, který postrádá vlastní kapitál potřebný k dokončení akvizičních transakcí předem. Na rozdíl od soukromých kapitálových společností, které již vlastní kapitálový kapitál k financování transakcí, sponzoři bez finančních prostředků musí získávat kapitálové a dluhové financování podle jednotlivých dohod.
  • Soukromý kapitál vs rizikový kapitál, Angel / Seed Investors Soukromý kapitál vs rizikový kapitál, Angel / Seed Investors Porovnejte soukromý kapitál vs rizikový kapitál proti Angel a seed investorům z hlediska rizika, fáze podnikání, velikosti a typu investice, metrik, řízení. Tato příručka poskytuje podrobné srovnání soukromých kapitálových vs rizikového kapitálu vs andělských a seed investorů. Je snadné zaměnit tři třídy investorů
  • Sekundární trh Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE).
  • Sweat Equity Sweat Equity Sweat equity se týká nepeněžního vkladu, který jednotlivci nebo zakladatelé společnosti přispívají k podnikání. Peněžní startupy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found