Návnada a přepínač - přehled, jak to funguje a varovné signály

Bait and switch je podvodná činnost, při které společnost inzeruje zboží za neuvěřitelně nízkou cenu s cílem v době nákupu jej nahradit nižšími nebo cennějšími alternativami. Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva (SPA) představuje výsledek klíčová obchodní a cenová jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti. . Stejně jako červ na konci rybářského prutu používají společnosti nižší ceny, aby přilákaly zákazníky k jejich nabídkám. Avšak místo toho, aby byla položka původně inzerována - předmět, který je „nalákal“ na to, aby přišli nakupovat, se společnost pokusí provést změnu a prodat spotřebiteli úplně jiný produkt.

Nalákat a změnit

V mnoha případech je položka, kterou se maloobchodník snaží prodat, buď nižší kvality, nebo dražší než inzerovaný produkt. Ať tak či onak, jedná se o podvodný čin, který je trestný u soudu.

Jak podvod s návnadou funguje

Začíná to, když společnost inzeruje produkt za cenu, která je výrazně pod jeho aktuální tržní cenou. Například nový 10palcový tablet s Androidem inzerovaný za 100 $, když jeho obvyklá tržní cena je 400 $. I když je většina obchodů obvykle příliš dobrá na to, aby to byla pravda, značný počet spotřebitelů Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele odhaluje, jak oslovit lidi s různými zvyky, které pro ně padají. Jakmile zákazník navštíví obchod, je bohužel konfrontován s jednou z níže uvedených možností:

  • Tablet nebo jiný inzerovaný produkt není na skladě, ale zákazník je informován, že jsou k dispozici další podobné možnosti - za vyšší cenu. Prodejce se může například pokusit prodat zákazníkovi mnohem menší tablet, který je v každém ohledu horší než ten inzerovaný za 100 $. Poté, co prošli celou cestu do obchodu, většina spotřebitelů často nakonec koupí náhradní výrobky. Z pohledu společnosti však náhradní produkty vytvářejí soupeření. Výsledkem je, že podnikům mohou vzniknout vysoké marketingové a propagační náklady, když soutěží o to, aby neopouštěly obchod zklamaný a bez prázdných rukou.
  • Ve snaze přesvědčit zákazníka k nákupu přijde prodejce s výmluvami. Kupujícímu bude sděleno, že dostupný produkt nabízí lepší funkce a funguje lépe než původní produkt v reklamě, nebo že inzerovaný produkt byl k dispozici pouze pro prvních deset zákazníků.

Nabídky, které nespadají do kategorie návnady a přepínání

Kupující by si měli dávat pozor na prodejce, kteří používají taktiku „návnada a přepínání“. Měli by však také být schopni identifikovat situace, které nejsou návnadou a mění se v přírodě.

Spotřebitel, který falešně obviní prodejce nebo společnost, že takovou strategii používá, může čelit závažným právním následkům. Zde je několik situací, které lze vnímat jako návnadu a přepínač, ale ve skutečnosti tomu tak není:

1. Chyba cen

Chyby v ceně jsou jednou z nejčastějších stížností, které zákazníci falešně klasifikují jako návnadu a výměnu. Chyba v ceně je skutečná chyba, kterou udělal prodejce, který uvede nesprávnou cenu produktu. Naštěstí lze situaci snadno zjistit. Představte si zbrusu nový 60palcový LCD televizor, který je nesprávně označen cenou 50 USD. Je zřejmé, že žádný maloobchodník by takový televizor za tuto cenu nikdy neprodal.

V takové situaci může být zákazník schopen koupit produkt za šílené dohody. Jakmile však prodejce zjistí svou chybu, bude pravděpodobně v této záležitosti pokračovat zasláním e-mailu a zrušením objednávky. Může také vrátit peníze, pokud zákazník již za položku zaplatil.

2. Několik jednotek k dispozici

Dalším případem, kdy kupující křičí „návnada a přepínač“, když taktika ve skutečnosti neplatí, je situace, kdy skutečně existuje omezené množství konkrétního produktu. Maloobchodní obchodní segment Obchodní segment je podsekcí celkových operací společnosti, ve které existuje zavedená samostatná produktová řada. Obchodní segment může být vlastníkem, který může nabízet produkt se slevou, ale také uvádí, že nabídka bude dostupná pouze pro prvních 10 zákazníků (protože má na skladě pouze 10 konkrétního produktu). Událost nelze klasifikovat jako strategii návnady a přepínání, protože prodejce zpočátku poskytl jasné podrobnosti týkající se nabídky.

Varovné příznaky návnady a přepínače

Chcete-li správně identifikovat podvod s návnadou a přepínačem, dejte si pozor na následující červené příznaky:

  • Prodejce, který se příliš brzy dotazuje na platební údaje zákazníka. Pokud online prodejce začne požadovat platební údaje ještě předtím, než zákazník vyjasní specifikace týkající se produktu, může to znamenat, že prodejce není pravý.
  • Společnost, která inzeruje produkty nebo služby za velmi zlevněné ceny bez jakýchkoli řetězců. Než se kupující rozhodne zaplatit za tyto výrobky, je důležité, aby si přečetli drobný tisk.
  • Prodejce, který se omlouvá za to, že inzerované produkty docházejí nebo jsou dražší než inzerované produkty.
  • Prodejce, který tvrdí, že inzerovaný produkt je pouze prvkem mnohem většího produktu nebo služby a že si musí zakoupit kompletní balíček.
  • Dejte si pozor na špatnou komunikaci. Pokud jednotlivec plánuje koupit vysoce zlevněný produkt, neměl by se vyhýbat dotazům ohledně produktu: Je to starší model, který byl od té doby nahrazen novější a lepší verzí? - Je to renovovaný produkt? Kupující by měl posoudit, jak pravdivě prodejce reaguje na jeho dotazy. Pokud se prodávající zdráhá poskytnout jasné informace nebo ignoruje obavy kupujícího, měl by kupující dát něčemu druhou myšlenku.

souhrn

Používání strategie návnada a výměna k nalákání kupujících je nejen špatné, ale také nezákonné. Spotřebitelé si musí dávat pozor na dohody, které se zdají být příliš dobré na to, aby to byla pravda. Pokud se jednotlivec této taktice stane kořistí, má právo nahlásit protiprávní stranu příslušnému orgánu (například Better Business Bureau).

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • 5 P of Marketing 5 P's of Marketing 5 P's of Marketing - Product, Price, Promotion, Place, and People - are key marketing elements used to position a business strategically. 5 P z
  • Strategie Beachhead Strategie Beachhead Strategie beachhead se zaměřuje na soustředění zdrojů na malou tržní oblast a její přeměnu na pevnost před vstupem na širší trh
  • Caveat Emptor (Buyer Beware) Caveat Emptor (Buyer Beware) Caveat emptor je latinská fráze, která je přeložena jako ať si kupující dává pozor. Fráze popisuje koncept ve smluvním právu, který klade břemeno splatnosti
  • Pozice trhu Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found