Vyčerpání - přehled, použití v účetnictví a typy

Vyčerpáním se rozumí snížení množství výrobního faktoru v důsledku výrobního procesu. Společnosti používají stávající zboží a služby k vytváření nového zboží a služeb. Přeměna stávajícího zboží na nové se nazývá výrobní proces.

Vyčerpání

Vyčerpání v účetnictví

Daňové kódy většiny zemí umožňují podnikům odečíst vyčerpání z oficiálních plateb daní. Odpočet vyčerpání je založen na předpokladu, že u určitých podniků jsou účetní zisky větší než skutečné zisky. Zvažte následující příklad:

Společnost ABC provozuje těžební provoz, který využívá těžké stroje PP&E (nemovitosti, stroje a zařízení) PP&E (nemovitosti, stroje a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze provozních a budoucích výdajů společnosti (kapitál) a kvalifikovaných inženýrů (práce) na těžbu břidlicové ropy z ropného vrtu (země). Společnost prodává veškerý olej, který extrahuje, na mezinárodním ropném trhu. Společnost je ze zákona povinna zaplatit určitou část svých zisků jako daň.

V našem příkladu není přesná daňová struktura důležitá; daní může být procentní daň nebo paušální daň. Proces těžby oleje snižuje množství oleje dostupného v ropném vrtu pro budoucí těžbu. Snižuje množství ropy, které může společnost v budoucnu prodat. ABC tedy může tvrdit, že zisky, z nichž platí daň, jsou ve skutečnosti nadhodnocení skutečných zisků, protože zdaněné zisky nepředstavují snížení budoucích zisků.

Druhy vyčerpání

1. Procento vyčerpání

Pokud se předpokládá, že tržní hodnota vyčerpání je nějaká konstantní nebo proměnlivá část příjmů společnosti, výnosem je hodnota veškerého prodeje zboží a služeb uznaných společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. . Pokud tedy společnost ABC generuje příjmy ve výši 10 milionů USD a procento vyčerpání je 2%, pak lze předpokládat, že 200 000 USD z těchto příjmů je výsledkem vyčerpání zdrojů. Míra je funkcí různých průmyslových faktorů. V našem příkladu bude sazba záviset na různých faktorech ropného průmyslu.

Procento vyčerpání - vzorec

2. Snížení nákladů

Vyčerpání nákladů umožňuje, aby se hodnota vyčerpaného přírodního zdroje rozložila na celou dobu životnosti zdroje. Výpočet částky vyčerpání celkových nákladů vyžaduje následující:

1. Celková dotace zdroje - intuitivně je to množství zdroje dostupné v zemi, než se tam člověk dostal.

2. Investice potřebná k vytěžení zdroje.

Zvažte následující příklad: Společnost ABC vlastní ropný vrt, u kterého se očekává těžba jednoho milionu barelů ropy. Společnost musí investovat 100 000 dolarů, aby mohla těžit jakýkoli olej. Během prvního roku provozu vytěží 50 000 barelů ropy.

Snížení nákladů - vzorec

Kde:

  • Výstup1 = Výstup v období 1

Proto by odpočet vyčerpání v našem příkladu byl 100 000 * 50 000/1 000 000 = 5,000

Obecný vzorec pro snižování nákladů

Obecný vzorec pro snižování nákladů nahrazuje budoucí investice počáteční investicí. Ve výše uvedeném příkladu předpokládejme, že na konci prvního roku bude muset nová společnost, která chce těžit ropu z ropného vrtu společnosti ABC, provést počáteční investici ve výši 80 000 USD.

Snížení nákladů - obecný vzorec

Snížení nákladů by proto bylo dáno 80 000 * 50 000/1 000 000 = 4000. Obecný vzorec předpokládá, že určitá část počáteční investice je trvalé utopené náklady Potopené náklady Potopené náklady jsou náklady, které již nastaly a nemohou být vráceny jakýmikoli prostředky. Potopené náklady jsou nezávislé na jakékoli události a neměly by být brány v úvahu při investování nebo rozhodování o projektu. .

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Účtování daní z příjmů Účtování daní z příjmů Daně z příjmů a jejich účetnictví jsou klíčovou oblastí podnikových financí. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky.
  • Kumulované odpisy Kumulované odpisy Kumulované odpisy představují celkovou částku odpisových nákladů alokovaných na konkrétní aktivum od doby, kdy bylo aktivum uvedeno do užívání. Jedná se o kontradiktorový účet - negativní aktivní účet, který kompenzuje zůstatek na aktivním účtu, s nímž je obvykle spojen.
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Marginal Cost Marginal Cost Marginal Cost of production is the cost to provide one additional unit of a product or service. Jedná se o základní princip, který se používá k odvození ekonomicky optimálních rozhodnutí a důležitého aspektu manažerského účetnictví a finanční analýzy. Lze jej vypočítat jako

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found