Černé pondělí - přehled, jak se to stalo, příčiny

„Černé pondělí“ - jak se o něm dnes hovoří - se konalo 19. října (v pondělí) v roce 1987. V tento den došlo k havárii akciových trhů po celém světě, i když k události nedošlo najednou. Černé pondělí zaznamenalo největší jednodenní procentní pokles v historii amerických akciových trhů. Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a nejrozšířenějších uznávané indexy akciových trhů poklesly o něco více než 22%. Index S&P 500 utrpěl podobný pokles o 20,4%. Abychom vám poskytli určitou perspektivu závažnosti Černého pondělí, nejhorší jednodenní pokles DJIA během krachu akciového trhu z roku 1929 činil jen něco málo přes 12% - jinými slovy, sotva více než polovina poklesu, ke kterému došlo na Černé pondělí v roce 1987.

Černé pondělí

Jak se to stalo

Některé bezprostřední varovné signály pro investory byly patrné v obchodních dnech těsně před tím, co se ukázalo jako Černé pondělí. 14. října zaznamenal Dow výrazný pokles téměř o 4%. Následující den klesla o dalších 2,5%. A den poté, 16. října, v pátek před Černým pondělím, došlo na londýnských akciových trzích ke zničující 5% ztrátě. Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) se sídlem v Londýně ve Velké Británii je jeden z předních akciových trhů na světě. Společnost LSE, kterou vlastní London Stock Exchange Group, byla založena v roce 1571, čímž se stala jednou z nejstarších burz na světě, která se zlověstně shodovala s Velkou bouří v roce 1987, bezprecedentním fenoménem nepříznivého počasí, který způsoboval větry hurikánových sil v kanál La Manche a vyústil v téměř dvě desítky úmrtí.

V pondělí ráno havárie začala v Hongkongu. Krach pokračoval po celé Asii a po celou dobu asijského obchodování, protože ostatní trhy začaly pociťovat „otřesy“ původního krachu. Po zahájení zasedání na londýnském trhu pokračoval masakr na trhu a rozšířil se po celé Evropě. V době, kdy se americké akciové trhy otevřely, byly akcie prakticky na spadnutí. Ke konci dne DJIA poklesla o více než 500 bodů a S&P 500 o více než 55 bodů.

Souhrn:

  • „Černé pondělí“ označuje katastrofický krach na akciovém trhu, ke kterému došlo v pondělí 19. října 1987.
  • K havárii došlo na celém světě, počínaje Hongkongem a šířící se po Asii a Evropě, než dorazila do Spojených států.
  • Dva z hlavních faktorů, které přispěly k závažnosti krachu Černého pondělí, byly počítačové obchodní a portfoliové obchodní strategie pojištění, které zajišťovaly portfolia akciových trhů prodejem krátkých futures kontraktů indexu S&P 500.

Co způsobilo pád Černého pondělí?

1. Býčí trh má být opraven

Mnoho analytiků trhu se domnívá, že krach Černého pondělí v roce 1987 byl do značné míry způsoben jednoduše silným býčím trhem, který byl opožděn o zásadní korekci. Rok 1987 označil pátý rok velkého býčího trhu, který od svého vzniku v roce 1982 nezaznamenal jediné významné nápravné stlačení cen. Ceny akcií se za předchozí čtyři a půl roku více než ztrojnásobily, v roce 1987 vzrostly o 44% sám, před havárií Černého pondělí.

2. Počítačové nebo „programové“ obchodování

Druhým viníkem, který přispěl k vážné havárii, bylo počítačové obchodování. Počítač, neboli „programové obchodování“, byl v polovině 80. let na trzích stále relativně nový. Použití počítačů umožnilo makléřům zadávat větší objednávky a realizovat obchody rychleji. Kromě toho byly softwarové programy vyvinuté bankami, makléřskými společnostmi a dalšími firmami nastaveny tak, aby automaticky prováděly příkazy Stop-Loss Stop-Loss Order Stop-Loss pokyn je nástroj, který používají obchodníci a investoři k omezení ztrát a snížení rizika. Další informace o stop-loss objednávkách naleznete v tomto článku. , výprodej pozic, pokud akcie poklesly o určité procento.

Na Černé pondělí vytvořily počítačové obchodní systémy dominový efekt, který neustále zrychloval tempo prodeje s poklesem trhu, což způsobilo jeho další pokles. Lavina prodeje, která byla vyvolána počátečními ztrátami, vedla k dalšímu poklesu cen akcií, což následně vyvolalo další kola počítačového prodeje.

3. Portfoliové pojištění

Třetím faktorem krachu bylo „pojištění portfolia“, které bylo stejně jako počítačové obchodování v té době relativně novým fenoménem. Portfoliové pojištění zahrnovalo velké institucionální investory, kteří částečně zajišťovali svá akciová portfolia tím, že zaujímali krátké pozice ve futures S&P 500. Strategie portfoliového pojištění byly navrženy tak, aby automaticky zvyšovaly jejich krátké futures pozice, pokud by došlo k výraznému poklesu cen akcií.

Na Černé pondělí tato praxe vyvolala stejný dominový efekt jako počítačové obchodní programy. Jak ceny akcií klesaly, velcí investoři prodávali krátké futures kontrakty S&P 500. Tlak dolů na trhu s futures vytvořil další akciový tlak na akciový trh. Stručně řečeno, akciový trh poklesl, což způsobilo zvýšení krátkého prodeje na futures trhu, což způsobilo, že více investorů prodalo akcie, což způsobilo, že více investorů krátce prodalo akciové futures.

Obavy z cen ropy, úrokových sazeb, inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). a obchodní deficity vytvářely varovné příznaky zvýšené volatility a některých příležitostných těžkých down downů na trhu před černým pondělkem v říjnu. Nakonec však nejpravděpodobnější příčinou krachu z roku 1987 byla pouze skutečnost, že trhy se neomezeně pohybovaly rovně nahoru. Akcie se stanou nadhodnocenými a trh potřeboval korekci ceny. Černé pondělí se však - z důvodů nastíněných výše - počítačové obchodování a strategie portfoliového pojištění - ukázalo jako mnohem náhlá a závažnější korekce trhu, než kdokoli očekával.

Jiný druh selhání trhu

Krach trhu z roku 1987 byl jiného druhu než krach akciového trhu z roku 1929, který předcházel Velké hospodářské krizi, nebo krach z roku 2008, který předznamenal dlouhodobou globální recesi. Krach z roku 1987 byl na trzích výrazně kratším fenoménem. Například Dow si během pouhých několika obchodních dnů vymohl 288 bodů z 508-bodové ztráty, kterou utrpěl na černém pondělí. V září 1989, o něco méně než o dva roky později, si akciový trh připsal zpět prakticky všechny své ztráty a obnovil silný býčí trh, který by trval další desetiletí a do konce roku 1999 dostal Dow nad 10 000.

Následky Černého pondělí - jističe

Klíčovým důsledkem havárie Černého pondělí byl vývoj a implementace „jističů jistič jistič je regulační nástroj, který po určitou dobu zastaví obchodování s cenným papírem nebo indexem. Jističe se aktivují, když zabezpečení zažije velké procento výkyvů v obou směrech nebo tržní index zažije katastrofický pokles. . “ Po krachu v roce 1987 burzy po celém světě zavedly „jističe“, které dočasně zastaví obchodování, když hlavní akciové indexy poklesnou o stanovené procento.

Například od roku 2019, pokud index S&P 500 poklesne o více než 7% z uzavírací ceny předchozího dne, vypne první jistič, který zastaví obchodování s akciemi na 15 minut. Druhý jistič se aktivuje, pokud dojde k 13% poklesu indexu z předchozího uzavření, a pokud se aktivuje třetí úroveň jističe - o 20% pokles -, pak se obchodování po zbytek dne zastaví.

Účelem systému jističů je pokusit se vyhnout panice na trhu, kdy investoři začnou bezohledně vyprodávat všechny své podíly. Obecně se věří, že za takovou obecnou paniku může velká část závažnosti havárie Černého pondělí. Dočasné pozastavení obchodování, ke kterému dochází v systému jističů, je navrženo tak, aby poskytlo investorům prostor, aby se nadechli a doufejme, že si udělají čas na racionální obchodní rozhodnutí, čímž zabrání slepé panice z prodeje akcií.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem finančního modelování a oceňování analytiků (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika .

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Globální finanční krize 2008–09 Globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, v milionech Američan je hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc
  • Flash Crash 2010 Flash Crash 2010 Flash Crash je krach trhu, ke kterému došlo 6. května 2010. Během krachu 2010 vedly přední americké akciové indexy, včetně indexu Dow
  • Černé úterý Černé úterý Černé úterý je propad akciového trhu, ke kterému došlo 29. října 1929. Je považován za nejničivější propad trhu v historii Spojených států. Události Černého úterý předcházel krach Londýnské burzy cenných papírů a Černé pondělí
  • Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found