Poplatek za úspěch - Jak struktura poplatků za úspěch funguje v bankovnictví

Finanční průvodce Jak se stát finančním analytikem Jak se stát finančním analytikem. Postupujte podle finančního průvodce sítí, životopisů, rozhovorů, dovedností finančního modelování a dalších. Pomohli jsme tisícům lidí stát se finančními analytiky v průběhu let a přesně vědět, co to znamená. , poplatek za úspěch je provize placená poradci (obvykle investiční banka IBD - divize investičního bankovnictví IBD je zkratka pro divizi investičního bankovnictví v rámci celkové investiční banky. IBD je odpovědná za spolupráci s korporacemi, institucemi a vládami získávání kapitálu (upisování na akciových, dluhových a hybridních trzích) a také na provádění fúzí a akvizic) pro úspěšné dokončení transakce. Poplatek závisí na úspěšné pomoci klientovi dosáhnout jeho cíle, a tím sladí zájmy klienta a poradce.

V procesu fúze a akvizice je poplatek za úspěch obvykle procentem z hodnoty obchodu nebo hodnoty podniku Hodnota podniku Hodnota podniku nebo hodnota firmy je celková hodnota firmy rovná její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus libovolná menšinový podíl používaný při oceňování. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. nabytého nebo prodaného podniku.

Poplatek za úspěch

Výhody struktury poplatků za úspěch

Existuje mnoho důvodů pro použití struktury poplatků za případný úspěch u dohody. Sloučení V oblasti podnikových financí je sloučení kombinací dvou nebo více společností do větší jedné společnosti. V účetnictví se sloučením nebo konsolidací rozumí kombinace účetní závěrky. nebo transakce.

Mezi výhody struktur podmíněných poplatků patří:

  • Sladění zájmů mezi klientem a poradcem
  • Potenciální úspory nebo efektivita výdajů, protože pokud nedojde k úspěšnému výsledku, neplatí se žádný poplatek
  • Pobídne poradce, aby získal nejlepší možnou dohodu (protože lepší a lukrativnější dohoda se promítá do větší kontroly provize)
  • Jednoduchá struktura poplatků je snadno pochopitelná

Nevýhody struktury poplatků za úspěch

Stejně jako všechno v podnikání, i při rozhodování, zda použít strukturu poplatků za úspěch, je třeba zvážit kompromisy.

Potenciální nevýhody ujednání o podmíněných poplatcích zahrnují:

  • Pokud je pravděpodobnost úspěchu nízká, může poradce vynaložit malé úsilí na práci na dohodě, protože pochybuje, že bude schopen získat provizi.
  • Pokud je struktura poplatků za paušální poplatek, což je poplatek, který je stejný bez ohledu na hodnotu dohody, může být poradce motivován k uzavření obchodu co nejrychleji, než aby trávil čas snahou získat lepší dohodu, která bude nevydělat jim žádné další peníze. Za takových okolností nemusí být nejlepší zájmy klienta a poradce dostatečně sladěny.
  • Poradce je vystaven velkému riziku, pokud pracuje na dohodě s možností, že - pokud nebudou schopni uzavřít dohodu - nemohou za své úsilí vydělat vůbec nic. (Kvůli této možnosti mnoho dohod o podmíněných poplatcích stanoví, že poradce obdrží určitou nominální kompenzaci za svůj čas a úsilí, i když se mu nakonec nepodaří pomoci klientovi uzavřít dohodu.)
  • Potenciální nevýhodou pro klienta je, že poplatek za úspěch může být dražší než poplatek za práci nebo fixní poplatek.

Příklad struktury poplatků u obchodu

Představte si, že se klient obrátí na investiční banku, aby prodala svou společnost za nejvyšší možnou cenu. Je sjednána následující struktura poplatků: 2% z hodnoty transakce až do výše 500 milionů USD a 5% z jakékoli nadměrné hodnoty nad 500 milionů USD. Díky velkému procentnímu rozdílu pro jakýkoli příjem přesahující 500 milionů USD je poradce silně motivován pracovat na dosažení nejvyšší možné prodejní ceny pro klienta.

V tomto příkladu předpokládejme, že banka najde kupce pro podnik ochotný zaplatit 650 milionů $. Celkový poplatek za úspěch by činil 10 milionů USD na první část transakčních nákladů a 7,5 milionu USD na další hodnotě nad 500 milionů USD, za celkový poplatek 17,5 milionu USD.

Rozsah poplatků za úspěch

Za prodej podniku v investičním bankovnictví se účtuje široká škála poplatků. Níže je uveden velmi hrubý vodítko pro rozsahy, které lze v tomto odvětví obvykle vidět:

  • 0–10 milionů $:> 10%
  • 10–100 milionů $: 3–10%
  • 100 milionů $ - 1 miliarda $: 1-3%
  • > 1 miliarda USD: 0,5–1%

Dodatečné zdroje

Děkujeme za přečtení finančního průvodce poplatkem za úspěch v poradenském podnikání v oblasti investičního bankovnictví. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Akciový výzkum vs investiční bankovnictví Akciový výzkum vs investiční bankovnictví Akciový výzkum vs investiční bankovnictví. Při pohledu na kariéru na kapitálových trzích je důležité si uvědomit, zda jste vhodnější pro investiční bankovnictví nebo pro kapitálový výzkum. Oba nabízejí vynikající pracovní zkušenosti a skvělý plat. Volba jednoho nad druhým skutečně přijde na osobnost více než cokoli jiného.
  • Kariérní cesta investičního bankovnictví Kariérní cesta investičního bankovnictví Průvodce kariérou investičního bankovnictví - naplánujte si svoji kariérní cestu IB. Dozvíte se o platech investičního bankovnictví, o tom, jak se najímat a co dělat po kariéře v IB. Divize investičního bankovnictví (IBD) pomáhá vládám, korporacím a institucím získávat kapitál a provádět fúze a akvizice (M&A).
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších
  • Finance Financial Analyst Program FMVA® Certification Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found