Poměr marže Pretax - Zjistěte, jak vypočítat a používat PMR

Poměr marže Pretax, který je rovněž znám v rámci zisků před zdaněním (EBT), výnosů před zdaněním (EBT), se zjistí odečtením všech příslušných provozních nákladů a úrokových nákladů od výnosů z prodeje. Zisk před zdaněním se používá k analýze ziskovosti společnosti bez dopadu jejího daňového režimu. Díky tomu je poměr společností v různých státech nebo zemích snadněji srovnatelný (EBT), což je poměr provozní ziskovosti používaný analytiky trhu a investory. Tento poměr je užitečný při analýze samostatné ziskovosti operací společnosti, protože vylučuje daňové náklady. Poměr marže před zdaněním je také užitečný při hodnocení meziročně meziročně (meziročně) Meziroční zkratka znamená meziročně a je typem finanční analýzy používané pro srovnání údajů časových řad. Užitečné pro měření růstu, detekci trendů organického růstu, který společnost zažívá, protože se zaměřuje na vnitřní hodnotu Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků, diskontovaná na příslušnou hodnotu diskontní sazba. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. které podnik generuje.

Poměr marže Pretax

Jak můžeme vypočítat poměr marže Pretax?

Poměr lze vypočítat pomocí následující rovnice:

Vzorec poměru marže Pretax

Kde:

Zisk před zdaněním (EBT) = Čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. + Daně (EBT někdy najdete ve výkazu zisku a ztráty)

Odbyt = Tržby z prodeje zaznamenané v účetním období

Vyšší poměr označuje společnost s vysokou mírou provozní ziskovosti. Nižší poměr znamená horší provozní ziskovost. To znamená, že společnost je více závislá na prostředí s nízkými daněmi, aby zajistila ziskovost.

Myšlenkou použití tohoto poměru je, že růst příjmů společnosti by neměl být uměle penalizován vysokými daňovými sazbami. Poměr marže před zdaněním jasněji odhaluje, jak si společnosti skutečně vedou. Rovněž provozní ziskovost společnosti ve srovnání s konkurencí může být nadhodnocena, pokud konkurent pracuje v prostředí vyšších daní. Využití poměru marže před zdaněním tedy vylučuje vedlejší daňové dopady na výkon společnosti.

Příklad poměru marže Pretax

Pekárna Jake’s Bakery právě předložila své finanční výkazy za aktuální účetní rok. Níže je uvedena zjednodušená verze Jakesova výkazu zisku a ztráty za poslední čtyři roky:

Příklad poměru marže Pretax

Červená pole zvýrazňují čistý výnos společnosti, zisk před zdaněním a výdaje na daň z příjmu. Tyto údaje jsou relevantní pro výpočet poměru marže před zdaněním. Pomocí výše vysvětleného vzorce získáme následující poměry:

Poměr marže Pretax

Při pohledu na výše uvedená čísla vidíme, že provozní ziskovost pekárny od roku 2015 do roku 2018 každý rok pomalu klesala. I když také vidíme, že EBT společnosti pomalu klesá, její celkové příjmy se meziročně zvyšují. To může naznačovat, že výdaje společnosti rostou rychleji než její výnosy, což znamená, že budoucí ziskovost pekárny může být ohrožena.

Při použití poměru marže před zdaněním je důležité jej porovnat s poměry konkurentů v tomto odvětví, aby bylo možné získat další pohledy. Například nárůst nákladů, kterým pekárna čelí, může být způsoben průmyslovými faktory, jako jsou rostoucí náklady na suroviny. To negativně ovlivní všechny společnosti v tomto odvětví.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné využívat jiné kapitálové zdroje, než jsou její současná aktiva. Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).
  • ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodování. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found