Moderní teorie portfolia (MPT) - přehled, diverzifikace

Moderní teorie portfolia (MPT) odkazuje na investiční teorii, která umožňuje investorům sestavit portfolio aktiv, které maximalizuje očekávaný výnos pro danou úroveň rizika. Tato teorie předpokládá, že investoři jsou proti riziku; pro danou úroveň očekávaného výnosu budou investoři vždy upřednostňovat méně rizikové portfolio.

Moderní teorie portfolia

Podle moderní teorie portfolia tedy musí být investor kompenzován za vyšší míru rizika prostřednictvím vyšších očekávaných výnosů. MPT využívá základní myšlenku diverzifikace - vlastnit portfolio aktiv z různých tříd je méně riskantní než držet portfolio podobných aktiv.

Diverzifikace

Diverzifikace je strategie alokace portfolia, jejímž cílem je minimalizovat idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva - například akcie - držením aktiv, která nejsou dokonale pozitivně korelovaný. Korelace je jednoduše vztah, který sdílejí dvě proměnné, a měří se pomocí korelačního koeficientu, který leží mezi -1≤ρ≤1.

  • Korelační koeficient -1 ukazuje perfektní negativní korelaci mezi dvěma aktivy. To znamená, že pozitivní pohyb v jednom je spojen s negativním pohybem v druhém.
  • Korelační koeficient 1 ukazuje perfektní pozitivní korelaci. Obě aktiva se pohybují stejným směrem v reakci na pohyby trhu.

Dokonalá pozitivní korelace mezi aktivy v rámci portfolia zvyšuje standardní odchylku / riziko portfolia. Diverzifikace snižuje idiosynkratické riziko tím, že drží portfolio aktiv, která nejsou dokonale pozitivně korelována.

Předpokládejme například, že portfolio se skládá z aktiv A a B. Korelační koeficient pro A a B je -0,9. Obrázek ukazuje silnou negativní korelaci Negativní korelace Negativní korelace je vztah mezi dvěma proměnnými, které se pohybují v opačných směrech. Jinými slovy, když se proměnná A zvyšuje, proměnná B se snižuje. Negativní korelace je také známá jako inverzní korelace. Viz příklady, grafy a - ztráta v A bude pravděpodobně kompenzována ziskem v B. Je to výhoda vlastnictví diverzifikovaného portfolia.

Eliminuje diverzifikace riziko?

  • Idiosynkratické riziko spojené s portfoliem je nižší nebo zanedbatelné, pokud je diverzifikováno. Je to proto, že jakákoli ztráta v jednom aktivu bude pravděpodobně vyrovnána ziskem v jiném aktivu (což je negativně korelované).
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. označuje riziko, které je společné pro celý trh, na rozdíl od výstředního rizika, které je specifické pro každé aktivum. Diverzifikace nemůže snížit systematické riziko, protože všechna rizika nesou toto riziko.

Portfolia lze diverzifikovat mnoha způsoby. Aktiva mohou pocházet z různých průmyslových odvětví, různých tříd aktiv, různých trhů (tj. Zemí) a různých úrovní rizika. Klíčem k diverzifikovanému portfoliu je držení aktiv, která nejsou dokonale pozitivně korelována.

Portfolio Frontier

Podle teorie moderního portfolia hranice portfolia, známá také jako efektivní hranice, je sada portfolií, která maximalizuje očekávané výnosy pro každou úroveň směrodatné odchylky (rizika). Typická hranice portfolia je znázorněna níže:

Portfolio Frontier

Očekávaný návrat

Očekávaný výnos portfolia je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům.

Zvažte, že investor drží portfolio s investováním 4 000 USD do aktiva Z a 1 000 $ investováním do aktiva Y. Očekávaná návratnost Z je 10% a očekávaná návratnost Y 3%. Očekávaný výnos portfolia je:

Očekávaný návrat = [($4,000/$5,000) * 10%] + [($1,000/$5,000) * 3%] = [0.8 * 10%] + [0.2 * 3%] = 8.6%

Standardní odchylka

Směrodatná odchylka měří míru rizika nebo volatility aktiva. Používá se k určení, jak široce rozložené jsou pohyby aktiv v průběhu času (z hlediska hodnoty). Aktiva se širším rozsahem pohybů nesou vyšší riziko.

Standardní odchylka portfolia závisí na:

  • The směrodatná odchylka každého aktiva v portfoliu.
  • The závaží každého aktiva
  • The korelace mezi každým aktivem.

Další informace o tom, jak vypočítat směrodatnou odchylku portfolia, najdete v článku Finance's Portfolio Variance Portfolio Variance Portfolio variance je statistická hodnota, která hodnotí míru rozptylu výnosů portfolia. Je to důležitý koncept v moderní investiční teorii. Ačkoli statistické opatření samo o sobě nemusí poskytovat významné informace, můžeme směrodatnou odchylku portfolia vypočítat pomocí rozptylu portfolia. .

Bezriziková sazba

Bezriziková sazba označuje míru návratnosti, kterou investor očekává, že vydělá na aktivu s nulovým rizikem. Všechna aktiva nesou určitý stupeň rizika; proto jsou aktiva, která mají obecně nízká rizika selhání a fixní výnosy, považována za bezriziková. Příkladem bezrizikového aktiva je tříměsíční státní pokladniční poukázka.

Efektivní hranice

Horní část křivky (bod A dále) je „efektivní hranicí“ - jedná se o kombinaci rizikových aktiv, která maximalizuje očekávaný výnos pro danou úroveň směrodatné odchylky. Každé portfolio na této části křivky proto nabízí nejlepší možné očekávané výnosy pro danou úroveň rizika.

  • Bod „A“ na efektivní hranici je portfolio minimálních odchylek

    kombinace rizikových aktiv, která minimalizuje směrodatnou odchylku / riziko.

  • Bod „B“ je optimální tržní portfolio, který se skládá z alespoň jednoho bezrizikového aktiva. Je to znázorněno přímkou, která je tečna k efektivní hranici, která se také nazývá přímka přidělení kapitálu (CAL).

Linka pro přidělení kapitálu (CAL)

Linka pro přidělení kapitálu (CAL) je linie, která zobrazuje kompromis rizik a výnosů u aktiv, která nesou idiosynkratické riziko. Sklon CAL se nazývá Sharpeův poměr, což je nárůst očekávaného výnosu za další jednotku standardní odchylky (poměr odměny k riziku).

Ve výše uvedeném grafu je v bodě „B“ poměr mezi odměnou a rizikem (sklon CAL) nejvyšší a právě kombinace vytváří optimální portfolio podle MPT.

Další informace o tom, jak vypočítat efektivní hranici a linii alokace kapitálu, najdete v článku Finance Allocation Line (CAL) a Optimal Portfolio article Capital Allocation Line (CAL) a Optimal Portfolio Podrobný průvodce konstrukcí hranice portfolia a linie alokace kapitálu (CAL). Linka přidělení kapitálu (CAL) je čára, která graficky zobrazuje profil rizika a výnosů rizikových aktiv a lze ji použít k nalezení optimálního portfolia. .

Podle MPT by racionální investoři averzní k riziku měli mít portfolia, která spadají na efektivní hranici (protože poskytují nejvyšší možné očekávané výnosy pro danou úroveň směrodatné odchylky). Optimální portfolio (nazývané také „tržní portfolio“) je kombinace aktiv v bodě „B“, která kombinuje jedno bezrizikové aktivum s jedním rizikovým aktivem.

Klíčové jídlo

Moderní teorie portfolia se kromě individuálního rizika, které každé aktivum nese, zaměřuje na vztah mezi aktivy v portfoliu. Využívá skutečnosti, že negativně korelované aktivum kompenzuje ztráty, které vzniknou u jiného aktiva. Například ceny ropy a ceny leteckých společností negativně korelují.

Portfolio s 50% hmotností v ropě a 50% hmotností v akciích leteckých společností je v bezpečí před výstředním rizikem, které nese každé z jednotlivých aktiv. Když ceny ropy poklesnou, je pravděpodobné, že ceny akcií leteckých společností vzrostou, což vyrovná ztráty způsobené zásobami ropy.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Třída aktiv Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy.
  • Korelace Korelace Korelace je statistické měřítko vztahu mezi dvěma proměnnými. Míra se nejlépe používá v proměnných, které mezi sebou prokazují lineární vztah. Přizpůsobení dat lze vizuálně znázornit bodovým grafem.
  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.
  • Sharpe Ratio Sharpe Ratio Sharpe Ratio je míra rizikově upraveného výnosu, který porovnává nadměrný výnos investice s její standardní odchylkou výnosů. Sharpe Ratio se běžně používá k měření výkonnosti investice úpravou jejího rizika.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found