Nákupní opce - přehled, nákup a prodej prodejní opce

Kupní opce je opční smlouva, která dává kupujícímu právo, nikoli však povinnost, prodat podkladový cenný papír za stanovenou cenu (také známou jako realizační cena Strike Price Strike Price je cena, za kterou může držitel opce uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci. Opcí je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena.) před nebo k předem určenému datu vypršení platnosti. Je to jeden ze dvou hlavních typů opcí, druhým typem je opce na volání Call opce Call opce, běžně označovaná jako „call“, je forma smlouvy o derivátech, která dává kupujícímu opci call právo, ale ne povinnost koupit akcie nebo jiné finanční nástroje za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. . Put opce se obchodují na různých podkladových aktivech, jako jsou akcie, měny a komodity. Chrání před poklesem ceny těchto aktiv pod určitou cenu.

Umístěte opci

U akcií představuje každá smlouva s putem 100 akcií podkladového cenného papíru. Investoři nepotřebují vlastnit podkladové aktivum, aby mohli nakupovat nebo prodávat nákupy. Kupující prodeje má právo, nikoli však povinnost, prodat aktivum za stanovenou cenu ve stanoveném časovém rámci.

Prodávající má povinnost koupit aktivum za realizační / nabídkovou cenu, pokud vlastník opce využije svou prodejní opci.

Nákup opce s právem prodeje

Investoři kupují prodejní opce jako druh pojištění na ochranu dalších investic. Mohou si koupit dost putů k pokrytí svých pozic podkladového aktiva. Pak, pokud existuje odpis Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. v ceně podkladového aktiva může investor prodat své podíly za realizační cenu. Umožněte kupujícím dosáhnout zisku tím, že v podstatě drží pozici krátkého prodeje.

Majitel prodejní opce profituje, když cena akcie poklesne pod realizační cenu před uplynutím doby platnosti. Kupující může uplatnit opci za realizační cenu ve stanovené době platnosti. Svou možnost uplatní prodejem podkladových akcií prodejci put za stanovenou realizační cenu. To znamená, že kupující prodá akcie za cenu vyšší než je tržní cena, což kupujícímu přinese zisk.

Příklad

Předpokládejme, že akcie společnosti ABC se aktuálně obchodují za 50 USD. Kupní smlouvy s realizační cenou 50 $ se prodávají za 3 $ a mají dobu platnosti šest měsíců. Celkově stojí jeden put 300 $ (protože jeden put představuje 100 akcií společnosti ABC). Předpokládejme, že John koupí jednu prodejní opci za 300 $ za 100 akcií společnosti, s očekáváním, že cena akcií ABC poklesne. Očekává se, že cena akcie klesne na 40 $ v době, kdy vyprší (put) opce.

Pokud cena klesne na 40 $, může John uplatnit svoji prodejní opci na prodej akcií za 50 $ a vydělat 100 akcií krát 10–1 000 $. Jeho čistý zisk je $ 700 ($ 1 000 - $ 300 cena opce). Pokud však cena akcií zůstane nad realizační cenou, opce (put) vyprší bezcenná. Johnova ztráta z investice bude omezena cenou zaplacenou za put.

Prodej opce s právem prodeje

Místo nákupu opcí se investoři mohou také zapojit do podnikání prodeje opcí se ziskem. Dejte prodejcům prodávat opce s nadějí, že ztratí hodnotu, aby mohli těžit z prémií získaných za opci. Jakmile jsou kupce prodány kupujícímu, má prodávající povinnost koupit podkladovou akcii nebo aktivum za realizační cenu, pokud je opce uplatněna. Cena akcie musí zůstat stejná nebo se musí zvýšit nad realizační cenu, aby prodejce put dosáhl zisku.

Pokud cena podkladové akcie klesne pod realizační cenu před datem vypršení platnosti, kupující má z prodeje zisk. Kupující má právo prodat puty, zatímco prodávající má povinnost a musí puty koupit za stanovenou realizační cenu. Pokud však prodejní pozice zůstanou na stejné ceně nebo vyšší než realizační cena, kupující bude mít ztrátu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Burzovní fond obchodovaný na burze (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF.
  • New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) je komoditní futures burza se sídlem na Manhattanu v New Yorku. Vlastníkem je společnost CME Group, jedna z největších
  • Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí jsou matematické modely, které k výpočtu teoretické hodnoty opce používají určité proměnné. Teoretická hodnota an
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found