Opatření pákového efektu: Jak fungují? - Corporate Finance Institute

Cílem opatření pákového efektu je kvantifikovat, jaké obchodní riziko daná společnost aktuálně zažívá. Obchodní riziko se vztahuje na rozptyl výnosů, který může podnik očekávat, a na to, jak citlivý je čistý zisk Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. je ke změnám v příjmech. Cílem opatření pákového efektu je ukázat, jak jsou fixní a variabilní náklady podniku náklady na fixní a variabilní náklady něčím, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé, mohou ovlivnit ziskovost při změně výnosů. V tomto článku se podíváme na provozní pákový efekt (OLE), finanční pákový efekt (FLE) a celkový pákový efekt (TLE).

Opatření pákového efektu

Operační pákový efekt

Efekt provozní páky se používá ke generování odhadu, jak změny v ROA Návratnost aktiv a ROA vzorec ROA vzorec. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv. (návratnost aktiv) a čistý příjem souvisí se změnami objemu prodeje. Toto opatření je obzvláště užitečné pro podniky, které provozují poměrně vysoké fixní náklady a které ve svých příjmech vykazují značné rozdíly.

K výpočtu míry provozního pákového efektu (OLE) můžeme použít následující vzorec:

Opatření pákového efektu - OLE

Pokud společnost ohlásí provozní pákový efekt, který je větší než 1, říká se, že je společnost operativně využívána (tj. S fixními náklady). Význam provozní páky závisí na tom, jak je OLE společnosti ve srovnání s OLE konkurenčních firem. Pohled na to, jak se OLE společnosti v průběhu času mění, nám také umožňuje získat přehled o podnikání.

Pokud se OLE rovná 1, jsou všechny náklady vzniklé společnosti variabilní. Zvýšení nebo snížení prodeje by tedy vedlo k proporcionálnímu zvýšení nebo snížení ROA.

Finanční pákový efekt

Organizace, které využívají dluh ve své kapitálové struktuře Kapitálová struktura Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo vlastního kapitálu zaměstnaného firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy čelí většímu obchodnímu riziku než čistě kapitálově financované organizace. Jelikož jsou tyto společnosti povinny pravidelně vyplácet úroky věřitelům, jsou také operativnější. Důvodem je, že vždy bude existovat odliv peněz - platby úroků - který může bránit ziskovosti společnosti. Investoři považují společnosti, které využívají velké množství dluhového financování, za rizikovější. Je to proto, že čím více dluhu společnost přijme, tím vyšší je pravděpodobnost, že společnost nesplácí své půjčky.

K měření efektu finanční páky můžeme použít následující rovnici:

Opatření pákového efektu - FLE

Měřítkem FLE lze kvantifikovat citlivost čistého příjmu na provozní příjem. Hlavní položky oddělující tyto údaje jsou úrokové platby společnosti, daně a odpisy a amortizace. Tyto náklady velmi závisí na kapitálové struktuře společnosti. Cílem FLE je měřit míru finanční páky, které podnikání čelí, na základě jeho kapitálové struktury.

Předpokládejme, že hodnota FLE dané firmy je 1,5. To znamená, že pokud by se jeho provozní příjem zvýšil o 10%, pak by se jeho čistý příjem zvýšil o 15%. Efekt na čistý příjem zjistíte vynásobením změny provozního příjmu číslem FLE.

Měření celkového pákového efektu

Celkový pákový efekt (TLE) je kombinací obou FLE a OLE. Lze jej vypočítat pomocí následující rovnice:

Opatření pákového efektu

Opatření TLE ​​agreguje opatření FLE i OLE do jednoho čísla, jehož cílem je obsáhnout celkový stav pákového efektu podniku. TLE bere v úvahu veškerou finanční a provozní páku, které podnikání čelí, a kvantifikuje celkové obchodní riziko společnosti kvůli pákovému efektu.

TLE lze vypočítat pro několik společností ve stejném odvětví, aby bylo možné zjistit, které podniky mají největší pákový efekt. Historické TLE pro společnost lze také prohlédnout a zjistit, zda je podnikání v průběhu času trendem směrem k většímu či menšímu využití.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení opatření pákového efektu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Funkce NPV Funkce NPV Funkce NPV je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel. Bude vypočítávat čistou současnou hodnotu (NPV) pro pravidelné peněžní toky. NPV bude pro investici vypočítána pomocí diskontní sazby a řady budoucích peněžních toků. Ve finančním modelování je funkce NPV užitečná při určování hodnoty podniku
  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Doba návratnosti Doba návratnosti Doba návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá, než firma získá investici zpět.
  • Šablona modelu DCF Šablona modelu DCF Tato šablona modelu DCF vám poskytuje základ pro vytvoření vlastního modelu diskontovaných peněžních toků s různými předpoklady. DCF Krok 1 - Vytvoření prognózy Prvním krokem v procesu modelu DCF je sestavení prognózy tří finančních výkazů na základě předpokladů o tom, jak bude podnik fungovat v

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found