Rozpočty zdola nahoru - přehled, proces vytváření rozpočtu, výhody

Rozpočtování zdola nahoru je metoda rozpočtování, která začíná na úrovni oddělení a přechází na nejvyšší úroveň. Každé oddělení v organizaci je povinno sestavit seznam věcí, které potřebuje, projekty, které plánuje provést v příštím finančním období Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů používané vládami a podniky pro účetní účely k sestavování výročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. a odhady nákladů. Odhady všech oddělení se poté sečtou, aby se získal celkový rozpočet společnosti. Manažeři každého oddělení jsou povinni poskytnout svůj příspěvek, protože znají odhady nákladů na projekty, které mají být implementovány.

Rozpočty zdola nahoru

Jak vytvořit rozpočet zdola nahoru

Toto je základní proces, který organizace dodržuje při formulování rozpočtu zdola nahoru:

1. Určete jednotlivé složky podniku

Prvním krokem při vytváření rozpočtu zdola nahoru je identifikace jednotlivých složek podnikání a projektů, které organizace plánuje uskutečnit v příštím finančním roce. Seznam komponentů a projektů a stanovení odhadovaných nákladů.

Například oddělení může zahrnovat náklady, jako jsou mzdy pro zaměstnance, nábytek a vybavení, nákup vybavení a pronájem, administrativní náklady SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně to může zahrnovat i náklady na odpisy, konferenční poplatky atd. Pokud organizace používá jednotlivé projekty k získání rozpočtových odhadů, musí nejprve získat seznam všech projektů, které mají být provedeny v příštím roce, a poté přijít s odhady nákladů pro každý projekt.

2. Získejte souhrn projekcí nákladů každého oddělení

Poté, co oddělení dokončí přípravu seznamu plánovaných projektů a výdajů, měly by se náklady sečíst, aby se získal celkový rozpočet oddělení. Například odhady nákladů na oddělení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů (HRM) je souhrnný pojem pro všechny formální systémy vytvořené za účelem pomoci při řízení zaměstnanců a dalších zúčastněných stran v rámci může zahrnovat 10 000 USD za nábor zaměstnanců, 20 000 USD za zaměstnance platy a 6 000 $ za administrativní náklady, čímž se celkový rozpočet oddělení zvýšil na 36 000 $. Vedoucí oddělení jiných oddělení by měli přijít s součty jejich příslušných oddělení.

3. Shrňte rozpočty všech oddělení

Po získání rozpočtů všech oddělení nebo identifikovaných projektů by měly být rozpočty sečteny, aby se získal celkový rozpočet organizace. Součty by měly být získány od vedoucích oddělení nebo vedoucích projektů jmenovaných vedením organizace.

4. Předložit ke schválení

Poslední fází procesu sestavování rozpočtu zdola nahoru je předložení odhadů rozpočtu vedení ke schválení. Při kontrole rozpočtu má vedení zájem vědět, zda jsou rozpočty v souladu s cíli a cíli, kterých chce společnost dosáhnout v příštím finančním období.

Pokud bude spokojen s rozpočtem, vedení schválí odhady rozpočtu a pošle jej finančnímu oddělení, aby přidělilo prostředky jednotlivým oddělením. Pokud však vedení společnosti není spokojeno s odhady rozpočtu, může požádat vedoucí oddělení, aby provedli nezbytné změny, než bude rozpočet znovu předložen ke schválení.

Výhody rozpočtu zdola nahoru

Níže jsou uvedeny některé z výhod, které organizace získají, když používají rozpočtování zdola nahoru:

1. Lepší přesnost

Rozpočty zdola nahoru počítají odhady rozpočtu od nejnižší úrovně, což pomáhá zvýšit přesnost a odpovědnost rozpočtu. Tento proces zahrnuje všechny jednotlivce v každém oddělení. Uvedené odhady budou co nejblíže realitě, protože zaměstnanci mají lepší předpoklady pro porozumění nákladům, zdrojům, výdajům a požadavkům příslušných oddělení. Když se sečtou odhady všech oddělení, aby se získal celkový rozpočet, vrcholový management by měl vědět, co může v příštím roce očekávat.

2. Motivace zaměstnanců

Když jsou zaměstnanci zapojeni do procesu tvorby rozpočtu, jsou motivováni tvrdě pracovat na dosažení cílů organizace. Zaměstnanci každého oddělení organizace se podílejí na formulování rozpočtových odhadů, což jim dává pocit vlastnictví v procesu tvorby rozpočtu.

Rozpočty zdola nahoru a shora dolů

Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů označují metodu rozpočtování, kdy vyšší vedení připravuje pro společnost rozpočet na vysoké úrovni. Vrcholové vedení společnosti připraví rozpočet na základě jeho cílů a poté jej předá vedoucím oddělení k implementaci. a rozpočet zdola nahoru jsou dva nejoblíbenější typy rozpočtů v podnikovém rozpočtu. Rozpočet shora dolů začíná tím, že vrcholový management vytvoří rozpočet pro celou organizaci a přidělí rozpočty jednotlivým oddělením.

Oddělení jsou poté povinna vytvořit vlastní odhady rozpočtu, které se omezují na částky přidělené vrcholovým vedením. Ačkoli proces rozpočtování shora dolů trvá méně času, některá oddělení se mohou potýkat s tím, aby se vešly do částek přidělených správou, protože vedení nemusí znát všechny související náklady, které oddělení může vzniknout.

Rozpočty zdola nahoru dávají vedoucím oddělení více pravomocí přispívat do rozpočtu organizace. Odhady rozpočtu na úrovni oddělení se sečtou, aby se získal celkový rozpočet organizace, který se odešle vrcholovému vedení ke schválení.

Proces rozpočtování zdola nahoru umožňuje zaměstnancům tento proces vlastnit, protože jsou obeznámeni s výdaji na úrovni oddělení. Budou také motivováni tvrdě pracovat, protože mají pocit, že vedení oceňuje jejich vstupy do organizace. Nevýhodou je, že oddělení mohou vytvářet rozpočty, které jsou mimo cíl a nejsou v souladu s cíli společnosti. Možná bude nutné upravit rozpočet tak, aby odrážel cíle společnosti a odstranil zbytečné výdaje.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocit pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na
  • Imposed Budgeting Imposed Budgeting Imposed Budgeting, also known as top-down budgeting, is the process where the top management of a company připraví rozpočet a poté jej uloží manažerům na nižší úrovni k implementaci. Začíná to nahoře, kde rozpočet připravuje vrcholový management
  • Vyjednávané rozpočtování Vyjednávané rozpočtování Vyjednávané rozpočtování je proces rozpočtování, který kombinuje jak rozpočet shora dolů, tak rozpočet zdola nahoru. Vyjednaný rozpočtový proces neukládá proces přípravy rozpočtu na jedné úrovni, ale spíše umožňuje sdílenou odpovědnost mezi nadřízenými a podřízenými.
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found