Index relativní síly (RSI) - přehled, průvodce, jak funguje RSI

Relativní silový index (RSI) je jedním z nejpopulárnějších a nejpoužívanějších hybných oscilátorů. Původně jej vyvinul známý strojní inženýr, který se stal technickým analytikem J. Wellesem Wilderem. RSI měří rychlost i rychlost změn cenových pohybů Momentum Investing Momentum investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů na trhu.

Graf RSI (index relativní síly)

Zdroj

Hodnoty oscilátoru RSI, které se obvykle měří po dobu 14 dnů, kolísají mezi nulou a 100. Index relativní síly označuje přeprodané tržní podmínky, pokud nedosahují 30, a překoupené tržní podmínky, jsou-li vyšší než 70. Často ho využívají obchodníci s houpačkou. Hledají signály o poklesu nebo posílení hybnosti krátkodobých až střednědobých cenových pohybů na trhu. Překoupené nebo přeprodané podmínky často bezprostředně předcházejí krátkodobým trendovým změnám, které představují obchodní příležitosti.

Výpočet RSI

Výpočet RSI, který je třeba provést důkladně, vyžaduje hodně vysoce technických a složitých vysvětlení. Abychom plně pochopili, jak je výpočet proveden, měli by si obchodníci a analytici přečíst Wilderovo vlastní vysvětlení. Je představen v jeho knize z roku 1978 s názvem New Concepts in Technical Trading Systems.

Index však lze rozdělit na (celkem) jednoduchý vzorec:

RSI = 100 - [100 / (1 + (průměr změny ceny nahoru / průměr změny ceny dolů)]

Index relativní síly - na co si dát pozor

Tradičně se index relativní síly považuje za signál, který signalizuje překoupené podmínky, když je nad 70, a přeprodané podmínky, pokud jsou pod 30. Úrovně lze upravit, aby lépe odpovídaly cenovému pohybu konkrétního cenného papíru Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou krátkodobé krátkodobé finanční prostředky nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. obchodník se dívá. Pokud například RSI cenného papíru trvale zasahuje nad značku 70 nebo pod značku 30, aniž by správně předpovídal změnu cenového trendu, může obchodník upravit horní konec na 80 a / nebo dolní konec na 20, aby získal spolehlivější obchodování signály.

Obchodníci by měli mít na paměti, že během období velmi silných trendů může cena cenného papíru pokračovat v růstu po dlouhou dobu poté, co oscilátor, jako je RSI, signalizuje „překoupené“ podmínky na trhu. Stejná výhrada platí pro rozšířený pohyb cen klesajícího trendu, ke kterému může dojít i po indikaci RSI o „přeprodání“ trhu.

„Normální“ hodnoty RSI a RSI jako indikátor divergence

Býčí a medvědí trhy Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu. hrají velkou roli v tom, jak se chová RSI. Během býčího trhu se hodnoty RSI obvykle pohybují v rozmezí 40 až 90, přičemž rozsah 40-50 je považován za podporu. Na trhu s medvědy zůstává čtení obvykle v rozsahu 10 až 60, se signálním odporem zóny 50-60. Tato rozmezí jsou typická, ale mohou se lišit v závislosti na nastavení indexu a síle podkladového tržního trendu pro dané zabezpečení.

Kromě základních odečtů 70/80 nebo 30/20 obchodníci také sledují rozdíly mezi pohybem ceny a hodnotou RSI. Když cena dosáhne nového minima nebo maxima, které není podporováno odpovídajícím novým minimem nebo maximem ve čtení RSI, může to znamenat hrozící obrat cen na trhu.

Příklad divergence RSI

Níže uvedený graf ukazuje příklad divergence mezi cenou a indexem relativní síly. Blízko středu grafu, který je označen silnou černou čarou, cena cenného papíru nadále klesá a vytváří nové minimum těsně před začátkem obrácení trhu směrem nahoru na konci července. RSI (vynesené ve spodním okně grafu) však nenásleduje tento příklad a vytváří odpovídající nové minimum. Místo toho se již začátkem června začala obracet nahoru. RSI vykazuje býčí odchylku od ceny. Jak ukazuje následující cenová akce grafu, tato býčí divergence správně předpověděla nadcházející změnu trendu, od klesajícího trendu k uptrendovému.

Index relativní síly patří mezi nejoblíbenější technické ukazatele a pomáhá obchodníkům určit potenciálně dobré vstupní body pro nákup (při přeprodání cenného papíru) a prodejní body (při překoupení cenného papíru). Rovněž je často sledován divergenční signál možných nadcházejících změn trendů.

Související čtení

Doufáme, že se vám líbilo přečíst si finančního průvodce indexem relativní síly. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Indikátor Aroon Indikátor Aroon - Technická analýza Indikátor Aroon používá výpočty aroon-up a aroon-down k identifikaci začátku nového trendu nebo měnícího se trendu na trhu.
  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).
  • McClellan oscilátor McClellan oscilátor - technická analýza McClellan oscilátor je typ hybného oscilátoru. McClellanův oscilátor se počítá pomocí exponenciálních klouzavých průměrů a je navržen tak, aby spíše naznačoval sílu nebo slabost cenového pohybu než jeho směr.
  • Krátké krytí Krátké krytí Krátké krytí, nazývané také „nákup na krytí“, označuje nákup cenných papírů investorem za účelem uzavření krátké pozice na akciovém trhu. Tento proces úzce souvisí s krátkým prodejem. Krátké krytí je ve skutečnosti součástí krátkého prodeje

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found