Poukaz - přehled, jak to funguje, účetní princip

Poukaz je interní dokument ve společnosti, který je vystaven účty splatnými účty závazky splatnými účty závazek vzniklý, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považováno za jedno z nejlikvidnějších forem oddělení krátkodobých závazků (AP). Lze jej chápat jako „memorandum“ o závazcích společnosti a slouží k autorizaci platby.

Poukaz

V každé společnosti existuje oddělení závazků, které je odpovědné za provádění plateb, které jsou splatné jejím věřitelům a dodavatelům.

Poukaz je záložní dokument potřebný k zahájení postupu shromažďování a ukládání všech ostatních dokumentů potřebných k vyrovnání závazku.

Důležitým rysem interního účetnictví společnosti je kontrolní mechanismus. Tento mechanismus zajišťuje, že každá platba provedená společností je dříve autorizována a že je vhodná pro zboží nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotná položka, která vychází z přijatých na základě již existujících dohod.

Jinými slovy, voucher je podpůrný dokument pro fakturu obdrženou společností. Jakmile je poukaz vystaven, znamená to, že faktura byla zkontrolována a bylo potvrzeno, že je třeba ji zaplatit. Poukaz opravňuje platbu faktury v jedné paušální částce, která bude uvedena v rozvaze.

Jak fungují poukázky

U transakcí mezi podniky často nejsou platby splatné okamžitě. Lze je zaplatit s povoleným zpožděním, které se může pohybovat mezi 30, 60 nebo 90 dny. Když společnost obdrží dodávky s fakturou, místo okamžitého uvolnění platby vytvoří poukaz jako připomenutí splatných plateb nebo jako výpis již provedené platby.

Poukaz může obsahovat různé podpůrné dokumenty. Nejběžnější jsou uvedeny níže:

  • Faktura přijatá od dodavatele
  • Údaje dodavatele k zaplacení (jméno, adresa, telefonní číslo)
  • Údaje k platbě (splatná částka, včetně možné slevy a data splatnosti platby)
  • Počáteční objednávka Nákupní objednávka Nákupní objednávka je komerční zdrojový dokument, který je vydán nákupním oddělením firmy při zadávání objednávky u prodejců firmy nebo vytvořen společností
  • Potvrzení, které potvrzuje, že společnost přijala zboží nebo služby uvedené na faktuře
  • Účty hlavní knihy Hlavní kniha V účetnictví je hlavní kniha (GL) záznam všech minulých transakcí společnosti organizovaných podle účtů. Účty hlavní knihy (GL) obsahují všechny debetní a kreditní transakce, které se jich týkají. Kromě toho obsahují podrobné informace o každé transakci - potřebné z účetních důvodů
  • Podpis oprávněného zástupce ve společnosti (například vedoucího oddělení plateb), který potvrzuje nákup a platbu
  • Doklad o zaplacení, který je obsažen v dokumentaci k poukazu

Níže uvedený graf ukazuje postup přípravy poukazu:

Proces poukazu

Účetní zásada

Vzhledem k výše uvedeným informacím můžete vidět, že existují dva typy poukazů:

  • Poukazy, které mají zůstatek splatný; a
  • Poukazy, které odkazují na již zaplacenou fakturu.

První typ (splatná platba) je evidován v rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál jako závazky. Po zaplacení voucheru bude zaregistrován jako placený voucher a musí být přiložen doklad o zaplacení.

důležitost poukazů

Poukazy jsou zvláště důležité při provádění auditu. Ze zákona podléhají všechny společnosti auditorskému postupu, který ověří věrohodnost informací uvedených v účetní závěrce. Díky voucheru může odpovědný auditor snadno ověřit, že veškeré zakoupené zboží nebo zaplacené služby společnost skutečně přijala. Poukazy se tedy používají k ospravedlnění a zdokumentování hotovostních plateb společnosti.

Na druhé straně jsou poukázky používány interně ke snížení rizika zneužití zaměstnanců a odrazení od tajné dohody o krádeži majetku společnosti. Poukazy vytvářejí papírovou stopu, která dokumentuje všechny osoby zapojené do konkrétní transakce i jejich úkoly spojené s touto transakcí. Tímto způsobem je snazší posoudit, kdo je za co zodpovědný.

Příklad poukazů

Malý minimarket si u svého dodavatele objednává čerstvé jídlo každých několik dní. Vedoucí oddělení čerstvých potravin objedná 50 liber masa a ryb a majitel zahájí objednávku na schválení dodávky. Když minimarket obdrží objednávku, porovná se obsah dodávky s objednávkou, aby bylo zajištěno, že vše bylo přijato.

V takovém okamžiku je vydán poukaz. Obsahuje nákupní objednávku, potvrzení o odeslání a fakturu. Zahrnuta je také splatná částka a bude evidována na účtech splatných, dokud nebude provedena platba.

Poukaz bude zaslán majiteli, který vše zkontroluje, aby se ujistil, že jsou všechny informace přesné, a poté bude platba schválena. Poté je transakce uzavřena a poukaz bude v rozvaze zaregistrován jako placený poukaz.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Účty splatné vs pohledávky pohledávky závazky vs pohledávky V účetnictví jsou pohledávky a pohledávky někdy zaměňovány s ostatními. Tyto dva typy účtů jsou si velmi podobné způsobem, jakým se zaznamenávají, ale je důležité rozlišovat mezi účty splatnými a pohledávkami, protože jeden z nich je majetkový účet a druhý je
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Zdrojové dokumenty Zdrojové dokumenty Papírová stopa finančních transakcí společnosti se v účetnictví označuje jako zdrojové dokumenty. Ať už jsou šeky zapsány k výplatě, prodej je prováděn za účelem generování stvrzenek, fakturační faktury jsou zasílány dodavateli, nebo je pracovní doba zaznamenána do pracovního výkazu zaměstnance - všechny příslušné dokumenty jsou zdrojovými dokumenty.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found