Přehled stárnutí pohledávek - přehled, jak se používají

Zpráva o stárnutí pohledávek nebo zpráva o stárnutí pohledávek odkazuje na souhrn všech pohledávek splatných od zákazníků v daném okamžiku. Zpráva rozděluje pohledávky splatné od všech zákazníků do různých kategorií stárnutí na základě počtu dní od vystavení příslušných faktur.

Zpráva o stárnutí pohledávek

Společnost by se měla obávat, pokud zpráva o stárnutí pohledávek zjistí, že mnoho účtů je po dlouhou dobu nevyřízeno. Lze to považovat za znamení, že společnosti vzniká nadměrné riziko prodloužením úvěrových podmínek Úvěrové podmínky Úvěrové podmínky představují podmínky používané věřiteli, jako jsou banky, během procesu náležité péče o půjčování kapitálu potenciálním dlužníkům. V ostatních pro zákazníky, u nichž je nepravděpodobné, že by platili. Alternativně je to také známka toho, že podnikání je neefektivní při výběru plateb.

Ukázková tabulka

Ve výše uvedeném příkladu, pokud předpokládáme, že úvěrová politika společnosti je 60 dní, se zdá, že zákazníci ABC & Co. a XYZ & Co. jsou v úvěrovém období společnosti pro všechny zákazníky. Zdá se však, že LMN & Co. zpožďuje své platby společnosti.

souhrn

  • Zpráva o stárnutí pohledávek je skvělým nástrojem k identifikaci problémů s provozním kapitálem.
  • Přehled lze použít k nastavení úvěrových zásad a sledování kvality úvěrů zákazníků.
  • Vyvarujte se pohledu na zprávu izolovaně; místo toho se podívejte na trendy.

Jak používat přehled stárnutí pohledávek?

Je třeba začít tím, že se podíváme na největší zůstatky a pochopíme, zda jsou částky ve stanoveném úvěrovém období nebo zda byly nesplacené po delší dobu. Uživatel může také zvážit použití Paretova principu nebo 80/20 principu, který uvádí, že přibližně 80% účinků pochází z 20% příčin, tj. 80% částek po splatnosti lze připsat 20% z zákazníky.

Použití přehledu stárnutí pohledávek

Pro správu

Zpráva o stárnutí pohledávek může být managementem použita k nejrůznějším účelům. Mezi několik použití této zprávy patří:

  • Pochopení rychlosti inkasa pohledávek od zákazníků
  • Pochopení finančního zdraví zákazníků
  • Předvídání pochybných dluhů
  • Odhad opravné položky k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům je kontradiktorní účet, který je spojen s pohledávkami a slouží k vyjádření skutečné hodnoty pohledávek. Částka představuje hodnotu pohledávek, za které společnost neočekává platbu.

Zpráva také slouží jako základ pro vedení k úpravě úvěrového období pro zákazníky a motivaci zákazníků k vypořádání jejich neuhrazených poplatků poskytováním hotovostních slev za předčasné platby.

Pro externí zúčastněné strany

Zpráva o stárnutí pohledávek může být použita různými externími zúčastněnými stranami. Například:

  • Věřitelé společnosti mohou pomocí této zprávy posoudit krátkodobou solventnost společnosti a provozní kapitál Cyklus pracovního kapitálu Cyklus pracovního kapitálu pro podnikání je doba potřebná k převodu celkového čistého pracovního kapitálu (aktuální aktiva snížená o krátkodobé závazky) do hotovosti. Podniky se obvykle snaží tento cyklus řídit rychlým prodejem zásob, rychlým shromažďováním výnosů a pomalým platením účtů, aby optimalizovaly peněžní tok. požadavky.
  • Investoři (akcioví a preferovaní) mohou pomocí zprávy vyhodnotit krátkodobou i dlouhodobou solventnost a kvalitu zákazníků společnosti.
  • V některých případech dokonce daňové úřady používají zprávu o stárnutí pohledávek, aby se dozvěděly více o prodejním cyklu a časovém plánu splácení zákazníků společnosti. Rovněž kontrolují, zda zásady pro výpočet opravné položky pro pochybné účty jsou v souladu s úvěrovou politikou.

Příspěvek na pochybné účty

Zpráva o stárnutí pohledávek je užitečná při stanovení opravné položky k pochybným účtům. Zpráva pomáhá odhadnout hodnotu nedobytných pohledávek, které mají být odepsány v účetní závěrce společnosti.

Vedení může u každé kategorie použít pevné procento defaultu na základě počtu dní od vystavení příslušné faktury. Souhrn produktů z každé kategorie může poskytnout odhad týkající se nedobytných pohledávek. Faktury, které jsou splatné delší dobu, mají vyšší pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice. .

Ve výše uvedeném příkladu má společnost pohledávky z pohledávek ve výši 12 000 USD, které byly nesplacené po dobu kratší než 30 dní. Typicky se předpokládá, že účty mají vysokou sběratelnost. Společnost tedy může předpokládat, že žádný z účtů nebude pochybný.

Dále společnost na základě předchozích zkušeností ví, že nevyřízené účty po dobu 31–60 dnů mají obvykle 2% míru selhání. Účty, které byly nevyřízené po dobu 60–90 dní, pak mají 4% míru selhání a všechny starší účty mají 8% míru selhání. Pomocí výchozích sazeb a čísel ve výše uvedeném příkladu můžeme vypočítat příspěvek společnosti na pochybné účty, jak je uvedeno níže:

Příspěvek na pochybné účty = (0% x 12 000) + (2% x 8 000) + (4% x 1 000) + (8% x 1 000) = $280

Na základě výše uvedeného výpočtu vidíme, že příspěvek společnosti na pochybné účty činí 280 $.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Účty splatné vs pohledávky pohledávky závazky vs pohledávky V účetnictví jsou pohledávky a pohledávky někdy zaměňovány s ostatními. Tyto dva typy účtů jsou si velmi podobné způsobem, jakým se zaznamenávají, ale je důležité rozlišovat mezi účty splatnými a pohledávkami, protože jeden z nich je majetkový účet a druhý je
  • Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti (CCC) je metrika, která ukazuje dobu, kterou společnosti trvá, než převede své investice do inventáře na hotovost. Vzorec cyklu převodu hotovosti měří množství času, ve dnech, které společnosti trvá, než převede své zdroje na hotovost. Vzorec
  • Jak zaúčtovat platbu v účetnictví Jak zaúčtovat platbu v účetnictví Zaúčtování platby v účetnictví lze jinak označit jako „splatné účty“, což znamená celkovou částku, kterou daná společnost dluží společnostem nebo dodavatelům za produkty nebo služby. Zůstatek závazků se dále odráží v rozvaze, konkrétně v části o aktuálních pasivech
  • Šablona - Zpráva o stárnutí Šablona zprávy o stárnutí Tato šablona zprávy o stárnutí vám pomůže kategorizovat pohledávky z účtů podle toho, jak dlouho zůstaly faktury.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found