Odpisy nehmotného majetku - přehled, metody

V tomto článku se budeme zabývat odpisy nehmotných aktiv. Nehmotným majetkem se rozumí majetek společnosti, který nemá fyzickou povahu. Zahrnují ochranné známky, seznamy zákazníků, goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle atd. Proto nejsou složeny z částí nebo materiálů s určitou životností, kterou lze objektivně určit.

Odpisy nehmotného majetku

Nedostatek fyzické formy vytváří problémy týkající se toho, jak by společnost měla amortizovat svá nehmotná aktiva. Za tímto účelem stanovila Rada pro mezinárodní účetní standardy (IASB) v IAS 38 ideální pravidla pro odepisování nehmotných aktiv.

Klasifikace nehmotného majetku

Nehmotný majetek lze obecně rozdělit do dvou kategorií:

1. Určitý život

Odkazují na aktiva s omezenou životností. Například ochranná známka Copyright A Copyright je oficiální prohlášení o tom, že entita nebo jednotlivec vlastní právo reprodukovat, publikovat nebo prodávat umělecké dílo nebo technologii za účelem výroby určitého produktu po dobu deseti let. Zde má aktivum identifikovatelnou životnost deset let.

2. Neomezený život

Životnost těchto aktiv není na počátku známa. Mohou vytvářet nebo přispívat k výnosům na neurčito. Například vysílací práva, která lze průběžně obnovovat bez velkých nákladů pro držitele.

Stanovení života

IAS 38 zdůrazňuje určité faktory, které lze použít k určení životnosti nehmotného aktiva, jako například:

1. Očekávané použití

Délka, po kterou se očekává, že aktivum přinese obchodní zisky. může to být také délka smlouvy, která umožňuje použití nehmotného aktiva. Například autorská práva budou mít zákonnou životnost 50 let, ale očekává se, že budou užitečná pouze po dobu 10 let. Vhodná doba amortizace je 10 let.

2. Životní cyklus produktu Životní cyklus produktu Životní cyklus produktu (PLC) definuje fáze, kterými se produkt pohybuje na trhu, když vstupuje, usazuje se a opouští trh.

Některá nehmotná aktiva mohou být specifická pro daný produkt a neměla by mít delší životnost než životnost přidružených produktů.

3. Technická zastaralost

Jakákoli nehmotná aktiva přidružená k produktu, který je nyní technicky zastaralý, by měla být považována za znehodnocená a odepisována odpovídajícím způsobem. Například patent na mechanické hodinky by byl považován za zastaralý, ale ochranná známka by mohla mít hodnotu díky jedinečné kvalitě hodinek.

4. Akce konkurence

Některé akce konkurence mohou zastaralý produkt stát zastaralým. V takovém případě IAS 38 vyžaduje, aby stávající podnik poškodil a odepsal související věci. Například jakákoli nehmotná aktiva související s výrobou nebo distribucí wolframových žárovek ve starém stylu jsou v účetním smyslu znehodnocena zavedením účinnějších forem osvětlení, jako jsou LED.

5. Výdaje na údržbu

Některá nehmotná aktiva vyžadují určitou částku výdajů, například poplatek za obnovení, aby byla udržena v provozu. Pokud jsou výdaje na údržbu dostatečně vysoké, aby si podnik již nemohl dovolit platit, pak je podnik povinen amortizovat aktivum po zbytek jeho životnosti.

Nejběžnějším příkladem takového nehmotného majetku jsou vysílací práva. Pokud lze vysílací práva snadno obnovit, lze je nahlásit jako nehmotné aktivum s neurčitou dobou životnosti.

Amortizační metody

Obecné pokyny

IAS 38 poskytuje obecné pokyny pro odepisování nehmotného majetku:

1. Odepisování aktiva by mělo začít až poté, co je aktivum uvedeno do skutečného užívání, a nikoli dříve, i když bylo získáno požadované nehmotné aktivum.

2. Úroveň amortizace by měla být přiměřená, aby hodnota aktiva nebyla podhodnocena nebo nadhodnocena.

Použitá metoda amortizace by měla odpovídat použití aktiva. Pokud žádná metoda není životaschopná, musí být aktivum odepisováno rovnoměrně.

Amortizace podle výnosů

V souladu s pokyny má amortizace založená na výnosech amortizovat nehmotný majetek v souladu s jeho příspěvky do výnosů. Vede k variabilnímu amortizačnímu plánu. IAS 38 však argumentuje proti použití metod založených na výnosech, protože je obtížné kvantifikovat příspěvek nehmotného majetku do výnosů. Standard doporučuje použít lineární metodu namísto amortizace založené na výnosech.

Neomezený životní majetek

Aktiva s neurčitou dobou životnosti nelze pravidelně odepisovat jako aktiva s omezenou životností. Místo toho se každý rok provádí test na znehodnocení aktiv na dobu neurčitou. Pokud se zjistí, že došlo ke snížení hodnoty aktiva, pak se odhaduje jeho životnost a po zbytek jeho životnosti se amortizuje jako nehmotný majetek s omezenou dobou životnosti.

Metoda přímky

Podle lineární metody (SLM) se aktivum amortizuje na nulu nebo na jeho zbytkovou hodnotu. Výše amortizace každý rok je dána:

Amortizace = (účetní hodnota - zbytková hodnota) / doba použitelnosti

Následující tabulka ukazuje přímou metodu:

Amortizace nehmotného majetku - lineární metoda

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortisation Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Amortization Schedule Splatí se jistina umořovací půjčky
  • Funkční zastarávání Funkční zastarávání (Real Estate) V oblasti nemovitostí se funkční zastarávání týká snížení užitečnosti architektonického návrhu tak, že jeho změna tak, aby vyhovovala současnému reálnému
  • Účetnictví se sníženou hodnotou goodwillu Účetnictví se sníženou hodnotou goodwillu Snížení hodnoty goodwillu nastává, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu, kterou provedli auditoři, což mělo za následek snížení hodnoty nebo snížení hodnoty. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda došlo ke snížení hodnoty
  • Hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found