Hamadaova rovnice - přehled, jak to funguje, důležitost

Hamada's Equation spadá pod deštník podnikových financí. Používá se k rozlišení finančního rizika pákové společnosti od jejího obchodního rizika. Kombinuje dvě věty: Modigliani-Millerova věta M&M Theorem The M&M Theorem, nebo Modigliani-Millerova věta, je jednou z nejdůležitějších vět v podnikovém financování. Věta byla vyvinuta ekonomy Franco Modigliani a Merton Miller v roce 1958. Hlavní myšlenkou teorie M&M je, že kapitálová struktura společnosti neovlivňuje její celkovou hodnotu. a model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je model, který popisuje vztah mezi očekávaným výnosem a rizikem cenného papíru. Vzorec CAPM ukazuje, že návratnost cenného papíru se rovná bezrizikovému výnosu plus riziková prémie, založená na beta verzi tohoto cenného papíru. Hamadova rovnice je strukturována způsobem, který pomáhá určit nejprve beta verzi společnosti, a tedy, jak nejlépe strukturovat její kapitál.

Hamadova rovnice

Název rovnice dostal podle Roberta Hamady, bývalého děkana Booth School of Business z University of Chicago. Získal titul B.A. v chemickém inženýrství z Yale University a jeho Ph.D. v oboru finance na MIT Sloan School of Management.

Souhrn:

  • Hamada's Equation je hybrid teorémů Modigliani-Millerova a Capital Asset Pricing Model.
  • Používá se k pochopení toho, jak budou ovlivněny náklady společnosti na kapitál při použití pákového efektu.
  • Vyšší beta koeficienty znamenají riskantnější společnosti.

Modigliani-Millerova věta a model oceňování kapitálových aktiv

The Modigliani-Millerova věta, kterou vytvořili Franco Modigliani a Merton Miller, je základem moderní kapitálové struktury. Jednoduše uvádí, že - kromě nákladů na úpadek Úpadek Úpadek je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. , daně, zkreslené informace a neefektivní trh - hodnota společnosti by neměla být ovlivněna tím, jak je financována, ať už vydává akcie nebo dluhy.

The Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) říká, že investoři očekávají, že si vydělají peníze za riskování a za časovou hodnotu peněz. Bezriziková sazba CAPM vytváří prostor pro časovou hodnotu peněz Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají větší hodnotu než stejnou částku peněz, kterou je třeba v budoucnost. To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Také s budoucností. Beta je měřítkem potenciálního rizika; riskantnější investice přicházejí s vyšší beta.

Zatímco výše uvedená tvrzení jsou oříznutými definicemi, poskytují stručný přehled a pomáhají vysvětlit, proč je Hamadova rovnice jakýmsi hybridem mezi těmito dvěma větami.

Jak funguje Hamadova rovnice

Páka je firma, která je financována jak dluhem, tak vlastním kapitálem. Hamadova rovnice kontroluje pákovou společnost proti neuvěřitelnému protějšku. To je užitečné v mnoha oblastech, včetně:

  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s
  • Strukturování kapitálu
  • Řízení portfolia
  • Finance

V podstatě se používá k pochopení nákladů na kapitál pákových společností na základě kapitálových nákladů podobných společností. Podobné společnosti by byly společnosti se srovnatelným rizikem, a tedy s podobnými nezajištěnými betami. Takto vypadá vzorec:

Hamadova rovnice

Kde:

  • βL = Páková beta
  • βU = Unlevered beta
  • T = Sazba daně
  • D / E = Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu

Proč je Hamadova rovnice užitečná?

Hamadova rovnice je užitečná, protože se jedná o hloubkovou analýzu kapitálových nákladů společnosti, která ukazuje, jak další aspekty finanční páky souvisejí s celkovou rizikovostí podnikání.

Beta je metrika používaná k prokázání, jak riskantní je systém, a pokud jde o společnost, jak riskantní je operační systém nebo konkrétněji, jak riskantní je investiční nebo finanční systém. Investoři a finanční podporovatelé by neměli být ochotni dostat se za společnost, která nepracuje na finančně zdravém plánu. Hamadova rovnice odhaluje, jak se beta verze společnosti mění s využitím pákového efektu. Pokud je beta koeficient společnosti vyšší, je riskantnější do něj investovat.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Beta Beta Beta (β) investičního cenného papíru (tj. Akcie) je měřítkem jeho volatility výnosů ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy.
  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu.
  • Bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found