Omezená hotovost - přehled, důvody omezení, příklad

Omezená hotovost označuje hotovost, kterou společnost drží ze specifických důvodů, a není proto k dispozici pro okamžité běžné obchodní použití. Lze jej porovnat s neomezenou hotovostí, která označuje hotovost, kterou lze použít k jakémukoli účelu.

Omezená hotovost

Stručné shrnutí:

  • Omezenou hotovostí se rozumí hotovost, kterou společnost drží ze specifických důvodů a není k dispozici pro okamžité obchodní použití.
  • Omezená hotovost se běžně nachází v rozvaze s popisem důvodu, proč je hotovost omezena, v průvodních poznámkách k účetní závěrce.
  • Důvody omezování hotovosti zahrnují požadavky na bankovní půjčky, platební vklady a zástavní záruky.

Omezená hotovost v rozvaze

Omezenou hotovost lze běžně najít v rozvaze jako samostatnou řádkovou položku. Rozvaha může například vypadat takto:

Omezená hotovost v rozvaze

Důvod jakéhokoli omezení je obecně uveden v přiložených poznámkách k účetní závěrce. Kromě toho se v závislosti na tom, jak dlouho je hotovost omezena, může řádková položka objevit pod krátkodobými aktivy. Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou všechna aktiva, která lze rozumně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. nebo dlouhodobá aktiva. Peněžní prostředky s omezením na jeden rok nebo méně jsou zařazeny do kategorie krátkodobých aktiv, zatímco hotovost s omezením na dobu delší než jeden rok jsou zařazeny do dlouhodobých aktiv.

Důvody omezení

Existuje několik důvodů, proč lze omezit hotovost:

1. Požadavky na bankovní úvěr

Když společnost obdrží bankovní půjčku, může banka požadovat, aby si společnost rezervovala (nebo udržovala) určité množství hotovosti, které nebude k dispozici pro útratu.

2. Platební vklady

Společnost může od zákazníka obdržet hotovost před poskytnutím služeb nebo odesláním zboží. Zákazník může prostřednictvím doložky ve smlouvě požadovat, aby společnost nemohla utratit hotovost, dokud nebude služba nebo objednávka splněna.

3. Zajištění zástavy

Pojišťovna může od společnosti požadovat složení jistoty v hotovosti jako zajištění proti riziku.

4. Splacení dluhu

Společnost může každé čtvrtletí vyčlenit určité množství hotovosti k provedení platby za dlouhodobý dluh.

Finanční poměry

Vzhledem k tomu, že hotovost není okamžitě k dispozici, je omezená hotovost obecně vyloučena v několika ukazatelích likvidity. Nevyloučení hotovosti při výpočtu ukazatelů likvidity způsobí, že společnost bude vypadat likvidněji, než je, a bude tak zavádějící. Mezi příklady ukazatelů likvidity, které vylučují omezenou hotovost, patří peněžní poměr Peněžní poměr Peněžní poměr, někdy označovaný jako poměr peněžních aktiv, je ukazatelem likvidity, který označuje schopnost společnosti splácet krátkodobé dluhové závazky svými penězi a peněžními ekvivalenty . Ve srovnání s jinými poměry likvidity, jako je aktuální poměr a rychlý poměr, je hotovostní poměr přísnější, konzervativnější opatření a rychlý poměr Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku platit jeho krátkodobé závazky s aktivy snadno směnitelnými za hotovost.

Příklad

John, junior analytik, dostal od vedoucího akciového výzkumu pokyn, aby provedl analýzu likvidity společnosti. Přesněji řečeno, byl požádán, aby určil aktuální poměr společnosti, aby zjistil, zda má dostatek hotovosti na splacení svých krátkodobých závazků. Připomeňme, že rychlý poměr se počítá jako (Peníze a peněžní ekvivalenty + obchodovatelné cenné papíry) / krátkodobé závazky.

Rozvaha společnosti je poskytována následovně:

Ukázková rozvaha

V průvodních poznámkách k účetní závěrce Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí, John konstatuje, že omezená hotovost se týká platebního vkladu, kde se společnost dohodla se zákazníkem, že si ponechá 350 000 $ v hotovosti, dokud nebude vyrovnán její závazek vůči zákazníkovi. Očekává se, že se závazek vyrovná do jednoho roku.

John tuto hotovost ze svých výpočtů vylučuje a určuje rychlý poměr společnosti na 150 000 $ / (500 000 $ + 57 500 $) = 0.27.

Pokud by John použil omezenou hotovost při výpočtu rychlého poměru, dostal by rychlý poměr ($ 150 000 + $ 350 000) / ($ 500 000 + $ 57 000) = 0.90 a mylně považoval společnost za mnohem likvidnější, než je.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Nečinná hotovost Nečinná hotovost Nečinná hotovost je, jak naznačuje fráze, hotovost, která je nečinná nebo není používána způsobem, který může zvýšit hodnotu podniku. Znamená to, že peníze nevydělávají úroky z úspor nebo běžného účtu a nevytvářejí zisk ve formě nákupu aktiv nebo investic. Hotovost jednoduše sedí ve formě, kde se neoceňuje.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Potopení fondu Potopení fondu Potopení fondu je typ fondu, který je vytvořen a nastaven záměrně pro splácení dluhu. Majitel účtu pravidelně vyčleňuje určité množství peněz a používá je pouze ke konkrétním účelům. Korporace ji často používají pro dluhopisy a vklady peněz k zpětnému odkupu vydaných dluhopisů
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found