Podílové fondy - Průvodce typy podílových fondů a jejich fungování

Podílové fondy jsou fondy peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. „Dluhopisy Dluhopisové tranše Dluhopisové tranše jsou obvykle části cenných papírů krytých hypotékou, které jsou nabízeny současně a které obvykle nesou různé úrovně rizika, odměny a splatnosti. Například zajištěné hypoteční závazky (CMO) jsou strukturovány s řadou tranší, které jsou splatné k různým datům, nesou různou míru rizika a platí různé úrokové sazby. nebo jiné cenné papíry. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Jinými slovy, podílový fond je sbírka cenných papírů Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. vlastněná skupinou investorů a spravovaná správcem fondu Správce portfolia Správci portfolia spravují investiční portfolia pomocí šestistupňového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů. .

Porozumění fungování vzájemných fondů

Při nákupu podílového fondu sdružujete peníze s dalšími investory. Peníze sdružené vámi a dalšími investory spravuje správce fondu, který investuje do finančních aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy atd. Podílový fond je spravován denně. Níže je uveden diagram fungování vzájemných fondů:

Jak vzájemné fondy fungují - schéma

Společné typy vzájemných fondů

Existuje šest běžných typů podílových fondů:

1. Fondy peněžního trhu

Fondy peněžního trhu investují do krátkodobých cenných papírů s pevným výnosem. Příkladem krátkodobých cenných papírů s pevným výnosem jsou státní dluhopisy, státní pokladniční poukázky, komerční cenné papíry a depozitní certifikáty. Tyto typy fondů jsou obecně bezpečnější investicí, ale s nižším potenciálním výnosem než jiné podílové fondy.

2. Fondy s pevným výnosem

Fondy s pevným příjmem nakupují investice, které platí pevnou návratností. Tento typ podílového fondu se zaměřuje na získávání výnosů přicházejících do fondu především prostřednictvím úroků.

3. Akciové fondy

Akciové fondy investují do akcií. Kromě toho existují různé typy akciových fondů, jako jsou fondy, které se specializují na růstové akcie, hodnotové akcie, akcie s velkou kapitalizací, akcie se střední kapitalizací, akcie s malou kapitalizací nebo kombinace těchto akcií.

4. Vyvážené fondy

Vyvážené fondy investují do kombinace akcií a cenných papírů s pevným výnosem - obvykle v poměru 40% akcií a 60% s pevným výnosem. Cílem těchto fondů je generovat vyšší výnosy, ale také zmírňovat riziko prostřednictvím cenných papírů s pevným výnosem.

5. Indexové fondy

Cílem indexových fondů je sledovat výkonnost konkrétního indexu. Například S&P nebo TSX. Indexové fondy sledují index a stoupají, když index stoupá, a klesá, když index klesá. Indexové fondy jsou populární, protože obvykle vyžadují nižší poplatek za správu ve srovnání s jinými fondy (kvůli tomu, že manažer nemusí dělat tolik průzkumů).

6. Speciální fondy

Speciální fondy se zaměřují na velmi malou část trhu, jako je energetika, telekomunikace, zdravotnictví, průmysl atd.

Výhody investování do podílového fondu

Investování do podílového fondu má několik klíčových výhod:

1. Profesionální management

Podílové fondy jsou aktivně spravovány profesionálem, který neustále sleduje portfolio fondu. Kromě toho může manažer věnovat výběru času více času, než by poskytoval retailový investor.

2. Diverzifikace investic

Podílové fondy umožňují diverzifikaci investic. Podílový fond investuje do několika tříd aktiv, nejen do jedné akcie nebo obligace.

3. Likvidita

Podílové fondy mají vysokou likviditu. Obecně můžete své podílové fondy v případě potřeby prodat během krátké doby.

Nevýhody podílového fondu

Při investování do podílového fondu je třeba vzít v úvahu důležité nevýhody:

1. Poplatky za správu a provozní náklady

Podílové fondy obvykle účtují vysoký MER (poplatek za správu a provozní náklady). To by snížilo celkovou návratnost. Pokud by například podílový fond vykázal roční výnos 10%, MER by tento výnos snížil.

2. Ztráta kontroly

Jelikož jsou podílové fondy spravovány správcem, dochází při investování do podílového fondu ke ztrátě kontroly. Pamatujte, že když investujete do podílového fondu, dáváte někomu jinému své peníze, aby s nimi mohl nakládat.

3. Špatný výkon

Výnosy podílových fondů nejsou zaručeny. Podle průzkumů ve skutečnosti velká většina podílových fondů nedokáže porazit hlavní tržní indexy, jako je S&P 500. Kromě toho nejsou podílové fondy pojištěny proti ztrátám.

Související zdroje

Rozvíjejte svou péči jako profesionální finanční analytik Certifikace FMVA® Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari, s online kurzy finančního modelování a oceňování Finance. Tyto další zdroje z Financí vám pomohou zlepšit vaši kariéru.

  • Fond fondů Fond fondů (FOF) Fond fondů (FOF) je investiční nástroj, kde fond investuje spíše do portfolia složeného z akcií jiných fondů.
  • Příručky k obchodování a investování cenných papírů s pevným výnosem a investování Finance jsou navrženy jako zdroje pro samostudium, aby se naučily obchodovat svým vlastním tempem. Projděte si stovky článků o obchodování, investování a důležitých tématech, které finanční analytici mají vědět. Zjistěte více o třídách aktiv, cenách dluhopisů, riziku a výnosu, akciích a akciových trzích, ETF, hybnosti, technickém
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Porovnat finanční certifikace Nejlepší finanční certifikace Seznam nejlepších finančních certifikací. Získejte přehled nejlepších finančních certifikací pro profesionály z celého světa pracující v oboru. Tato příručka porovnává nejlepších 6 programů a stává se certifikovaným finančním analytikem od různých poskytovatelů programů, jako jsou CFA, CPA, CAIA, CFP, FRM, FMVA

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found