Šířka trhu - přehled, význam a typy

Šířka trhu se týká souboru technických ukazatelů, které hodnotí cenový vývoj a pokles daného akciového indexu. Akciový index Akciový index se skládá ze základních složek, které slouží k označení ekonomiky, trhu nebo sektoru. Akciový index běžně používají investoři jako. Šířka trhu představuje celkový počet akcií, které zvyšují ceny, na rozdíl od počtu akcií, u nichž dochází k poklesu jejich cen. Akcie patří k určitému indexu na burze.

Šířka trhu

Akciový index je svazek cenných papírů. Cenový pohyb indexu naznačuje tržní sentiment investorů pro celou burzu, např. S&P 500 na newyorské burze (NYSE) newyorské burze (NYSE) Newyorská burza (NYSE) je největší burza cenných papírů na světě, hostující 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej.

souhrn

  • Šířka trhu označuje soubor technických indikátorů, které hodnotí cenový vývoj a pokles daného akciového indexu.
  • Šířka trhu není izolovaným ukazatelem. Může zahrnovat i další technické ukazatele, například objem obchodu.
  • Umožňuje obchodníkům předvídat budoucí zvraty cen akcií.

Co udává šířka trhu?

Obchodníci a investoři využívají šířku trhu k hodnocení celkového zdraví indexu. Šířka trhu může být spolehlivým, ne-li přesným ukazatelem nadcházejícího růstu cen indexu. Podobně může také poskytnout včasné varovné signály pro budoucí pokles cen.

Indikátory šířky trhu, i když jsou užitečné, ne vždy poskytují přesný obraz trhu. Někdy mohou selhat při předpovídání budoucích změn ve směru cenových pohybů, které se také nazývají zvraty cen. Jindy může šířka trhu znamenat obrácení příliš brzy.

Pokud je počet akcií procházejících pokrokem větší než počet akcií klesá, je tento jev známý jako pozitivní šíře trhu. Znamená to, že převládající nálada na trhu je býčí a potvrzuje celkový růst cen jednotlivých cenných papírů části indexu.

Na druhou stranu, když je větší počet společností svědkem poklesu cen akcií, a negativní šířka trhu dojde. Znamená to, že převládající nálada na trhu je medvědí, což je charakterizováno poklesem akciového indexu.

Když index roste a je pozorována pozitivní šířka trhu, je to potvrzeno. Na druhou stranu, pokud index roste, ale je pozorována negativní šířka trhu, nebo naopak, říká se, že se liší. Většina obchodníků hledá potvrzení divergence, aby vyhodnotila, zda je indikátor spolehlivý.

Šířka trhu a objem obchodu

Jednoduché vzestupy nebo poklesy akciového indexu někdy nejsou spolehlivým ukazatelem cenové výkonnosti cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti . Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. které jsou součástí tohoto indexu. I v situaci, kdy významnější počet akcií zaznamenává pokles cen, může index růst. Obvykle k tomu dochází, když u malého počtu akcií dojde k drastickému zdokonalení cen, což má za následek obrovský dopad na průměr, a proto zvýší index.

Šířka trhu tedy může odhalit takovou techničnost a varovat obchodníky, že se trhu nemusí dařit tak dobře, jak se na první pohled zdá. Techničtí obchodníci mohou tuto skutečnost využít ve svůj prospěch při rozhodování o budoucích investicích, zejména proto, že tyto informace nemusí být snadno rozeznatelné při pohledu na graf indexu.

Šířka trhu není izolovaným ukazatelem. Může také zahrnovat další technické ukazatele, například objem obchodu. Objem obchodu Objem obchodu, známý také jako objem obchodování, se vztahuje k množství akcií nebo kontraktů, které patří danému cennému papíru obchodovanému na denní bázi, což je celkový počet akcií, které jsou obchodovány v daném časovém období. Uvažuje se o objemu, protože cenovému pohybu lze připsat větší význam, pokud k němu dojde u cenného papíru, který vidí vysoký objem obchodu.

Údaje, které obchodníci zvažují k vyhodnocení toho, zda bude současný trend v indexu pokračovat, jsou obvykle data, která během 52týdenního období vyvolala růst nebo pokles cen. Je to kromě počtu akcií nebo objemu obchodu s akciemi, u nichž dochází k poklesu cen.

Typy indikátorů šířky trhu

Existuje několik typů indikátorů šíře trhu, z nichž každý lze vypočítat jiným způsobem. To znamená, že informace o trhu, které ukazatele představují, se mohou také lišit.

Některé ukazatele mohou například zahrnovat objem obchodu. Někteří mohou uvažovat pouze o počtu akcií postupujících na rozdíl od počtu akcií klesajících. Jiní mohou porovnat ceny akcií s jiným benchmarkem, tj. S jiným tržním indexem.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací.
  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Jak číst burzovní grafy Jak číst burzovní grafy Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií
  • Technická analýza: Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found