Přátelské převzetí vs nepřátelské převzetí - poznejte rozdíly

Při fúzích a akvizicích často dochází k záměně mezi přátelskými a nepřátelskými převzetími. Jak lze mezi nimi rozlišovat?

Rozdíl mezi přátelským a nepřátelským převzetím je pouze ve způsobu převzetí společnosti. V přátelském převzetí vedení a představenstvo cílové společnosti Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. schválit návrh na převzetí a pomoci jej realizovat. Při nepřátelském převzetí se však vedení a představenstvo cílové společnosti postaví proti zamýšlenému převzetí.

Přátelské převzetí vs nepřátelské převzetí

V závislosti na tom, zda je převzetí přátelské nebo nepřátelské, využívá přijímající společnost různé strategie převzetí. Níže jsou podrobněji popsány. Nejprve musíme pochopit, jak převzetí funguje a proč k němu dochází.

Co je převzetí a proč k převzetí dochází?

Převzetí je nákup společnosti (cílové) jinou společností (nabyvatelem nebo uchazečem). Ať už je převzetí přátelské nebo nepřátelské, výsledná transakce má za následek sloučení obou společností do jedné. K převzetí dochází z několika důvodů, včetně:

1. Uvědomit si provozní efektivitu a úspory z rozsahu

Vytvořením větší společnosti spojením dvou menších společností je výsledná společnost schopna realizovat provozní efektivitu a úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, které má firma, když zvýší svou úroveň produkce. výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce (za předpokladu, že působí v podobném odvětví a / nebo používají podobné zdroje).

2. Odstranit konkurenci

Převzetí lze použít k vyloučení menších společností, které soutěží s uchazečem. Místo toho, aby uchazeč soutěžil s cílovou společností o získání podílu na trhu, může jednoduše převzít cílovou společnost, aby vyloučil konkurenci a získal cílový podíl na trhu.

3. Získat společnost na jedinečném specializovaném trhu

K převzetí může dojít, když uchazeč chce získat patentovanou technologii, kterou vlastní cílová společnost. To může být případ, kdy uchazeči chybí silný výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových. do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. týmu nebo nechce vynakládat čas a prostředky na vývoj nových technologií.

Například společnost pro správu dat může chtít převzít cílovou společnost, která vlastní proprietární technologii AI, aby mohla začlenit technologii AI do své platformy pro správu dat namísto utrácení zdrojů a času na vývoj vlastní technologie AI.

4. Budování impéria vedením

K převzetí může dojít kvůli tomu, že vedení chce „vybudovat impérium“. Jedná se o akt zvyšování velikosti, rozsahu a vlivu společnosti prostřednictvím získávání dalších společností. Budování říše Budování říše Obecně je budování říše proces, který jednotlivec nebo entita využívá k rozšíření rozsahu svého vlivu a moci. V obchodním světě akcionáři přijímající společnosti jako obchodní důvod pro převzetí obvykle nepřijímají, protože by to mohlo naznačovat, že řídícímu týmu jde spíše o kontrolu zdrojů než o efektivní alokaci zdrojů.

Pokud společnost získává společnosti v nepříbuzných odvětvích, mohlo by to zvýšit celkové obchodní riziko společnosti. Budování impéria jako obchodní důvod pro převzetí nemusí nakonec prospět akcionářům.

Proces převzetí

Převzetí začíná návrhem nabývající společnosti na převzetí cílové společnosti. Návrh musí být podán u příslušných regulačních orgánů, kde mají společnosti sídlo.

Dále může představenstvo cílové společnosti návrh schválit a doporučit akcionářům, aby hlasovali pro převzetí (přátelské převzetí), nebo návrh odmítnout a doporučit akcionářům hlasovat proti převzetí (nepřátelské převzetí). Akviziční společnost využívá různé strategie v závislosti na tom, zda cílová rada převzetí schválí nebo odmítne.

Přátelské strategie převzetí byly použity

V přátelském převzetí vedení a představenstvo schválilo převzetí a radí akcionářům, aby hlasovali pro dohodu. Nabyvatelská společnost může v přátelském převzetí použít strategie jako:

1. Nabídka vlastních akcií nebo hotovosti

Nabyvatelská společnost může nabídnout převod akcií (x akcií nabyvatelské společnosti pro každou akcii cílové společnosti) nebo učinit nabídku v hotovosti ($ x na akcii cílové společnosti). Lze také použít kombinaci akcií nabyvatelské společnosti + hotovost.

2. Nabídka prémie za cenu akcií

Akviziční společnost může nabídnout procentní prémii k poslední závěrečné ceně akcie cílové společnosti (x% prémie k závěrečné ceně akcie).

Nepřátelské strategie převzetí

Při nepřátelském převzetí cílové vedení a představenstvo odmítnou převzetí a radí akcionářům hlasovat proti převzetí. Akviziční společnost může v nepřátelském převzetí použít následující strategie:

1. Nabídková nabídka

Nabídková nabídka je přímá nabídka akcionářům na nákup jejich akcií za prémii k aktuální tržní ceně akcií.

Pokud je například cena akcií cílové společnosti 20 $, mohla by nabyvatelská společnost nabídnout nabídku na nákup akcií cílové společnosti za 30 $ za (50% prémie). Důvodem nabídky je získání dostatečného počtu akcií k získání většinového podílu v cílové společnosti.

2. Proxy boj

Proxy Fight Proxy Fight Proxy Fight Proxy Fight, také známý jako proxy proxy nebo proxy battle, označuje situaci, ve které se skupina akcionářů ve společnosti spojí ve snaze postavit se proti a hlasovat proti současnému vedení nebo představenstvu. je místo, kde nabyvatelská společnost přesvědčí akcionáře cílové společnosti, aby se spojili a hlasovali pro představenstvo a následně schválili převzetí.

Například nabyvatelská společnost se může obrátit na akcionáře cílové společnosti, aby během výroční valné hromady (AGM) hlasovali pro některé členy představenstva a přeinstalovali novou správní radu. Důvodem boje na základě plné moci je nahradit stávající správní radu novou radou, která je vnímavější k převzetí nabývající společností.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce přátelským převzetím vs nepřátelským převzetím. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout
  • Analýza následků fúze Analýza následků fúze Analýza následků fúze hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve
  • Nabídka převzetí Nabídka převzetí Nabídka převzetí se týká nákupu společnosti (cíl) jinou společností (nabyvatelem). V případě nabídky na převzetí nabyvatel obvykle nabízí hotovost, akcie nebo kombinaci obojího a „nabídne“ konkrétní cenu, za kterou může cílovou společnost koupit.
  • Druhy synergií Druhy synergií Synergie fúzí a akvizic mohou nastat z úspor nákladů nebo zvýšení výnosů. Při fúzích a akvizicích existují různé typy synergií. Tato příručka poskytuje příklady. Synergií je jakýkoli účinek, který zvyšuje hodnotu sloučené firmy nad kombinovanou hodnotu dvou samostatných firem. Při transakcích fúzí a akvizic může dojít k synergii

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found