Akvizice aktiv - M&A Strategies, Asset vs Share Acquisitions

Akvizice aktiv je nákup společnosti nákupem jejích aktiv místo jejích akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. . Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce ve své struktuře a výsledku mnohem flexibilnější než fúze, kombinace nebo nákup akcií.

pořízení majetku

Jaké faktory jsou brány v úvahu?

Při akvizici aktiv je třeba vzít v úvahu mnoho složitých faktorů. Kupující získává pouze aktiva a závazky, které identifikuje, a zavazuje se je získat a převzít, s výhradou jakýchkoli závazků uložených kupujícímu ze zákona. To se zásadně liší od akvizice akcií nebo fúze, kdy kupující získá ze zákona veškerá aktiva a pasiva (včetně neznámých nebo nezveřejněných pasiv) cílové společnosti.

Možnost vybírat konkrétní aktiva a pasiva poskytuje kupujícímu flexibilitu. Kupující neztrácí peníze za nechtěná aktiva a je zde menší riziko Definice averze k riziku Někdo, kdo má averzi k riziku, má tu vlastnost nebo vlastnost, že dává přednost tomu, aby se vyhnul ztrátě, než aby získal zisk. Tato vlastnost je obvykle spojena s investory nebo účastníky trhu, kteří upřednostňují investice s nižšími výnosy a relativně známými riziky před investicemi s potenciálně vyššími výnosy, ale také s vyšší nejistotou a vyšším rizikem. kupujícího, který přebírá neznámé nebo nezveřejněné závazky. To však také komplikuje získávání aktiv, protože kupující musí trávit čas identifikací aktiv a závazků, které chce získat a převzít.

Nabyvatel a cílová společnost se dále musí dohodnout na tom, jak má být kupní cena rozdělena mezi aktiva v obchodu. Zákon o vnitřních příjmech Spojených států stanoví, že kupní cena musí být alokována „zbytkovou metodou“, která alokuje kupní cenu mezi aktiva rovnající se jejich reálné tržní hodnotě, přičemž zbývající zůstatek se použije na goodwill. Nabyvatel i cílová společnost uvádějí stejnou dohodnutou alokaci kupní ceny na formuláři 8594 v příslušných daňových přiznáních.

Jak se používají strategie získávání aktiv?

Používání strategie získávání aktiv je běžné, když si kupující přejí získat kontrolu nad aktivy ve vlastnictví zkrachovalé společnosti, ale nemají zájem o získání celé obchodní operace kvůli finančnímu stavu této společnosti. Místo toho, aby museli získat celou obchodní operaci, mohou investoři jednoduše vybrat, která aktiva jsou atraktivní, podniknout kroky k nákupu těchto konkrétních aktiv a nemusí se zabývat žádnými jinými podíly, které by je mohly zajímat.

V závislosti na situaci v úpadku společnosti by použití tohoto přístupu namísto přímého nákupu podniku a jeho aktiv mohlo stát předem méně a přitom na zadním konci poskytovat dostatečné odměny.

Méně často lze postup získávání aktiv použít k postupnému získání kontroly nad cílovou společností. Zde proces obvykle zahrnuje získání kontroly nad klíčovými aktivy, která jsou důležitá pro pokračující provoz společnosti. Proces často vyžaduje identifikaci aktiv, která si investor nebo kupující přejí získat, a poté je upřednostňovat na základě faktorů, jako je snadnost získání nebo důležitost každého aktiva pro cíl.

Jelikož se cíl stává více závislým na novém vlastníkovi těchto aktiv, příležitosti k získání zbytku operace, buď získáním kontrolního podílu prostřednictvím nákupu akcií nebo přímým nákupem společnosti, lze často dosáhnout s relativně malým úsilím. Přemýšlejte o tom jako o kousání malých kousků dortu v průběhu času, na rozdíl od toho, abyste ho jedli najednou. Za toto strukturování transakcí často odpovídají osoby v rolích podnikových financí. Korporátní informace Právní korporátní informace o Corporate Finance Institute (Finance). Tato stránka obsahuje důležité právní informace o financích, včetně registrované adresy, daňového čísla, obchodního čísla, osvědčení o založení, názvu společnosti, ochranných známek, právního poradce a účetního.

Použití akvizice aktiv může být často produktivní, když cílová společnost odmítne nabídky na odkup. Tento přístup je také životaschopnou alternativou, když šance, že si budete moci koupit dostatek akcií a získat dostatečnou podporu od akcionářů, abyste dosáhli nepřátelského převzetí, jsou někde mezi nízkou a žádnou.

Zatímco přesný proces správy akvizice aktiv může vyžadovat pomalé získávání kontroly nad klíčovými aktivy a oslabování cíle, dokud nebude jedinou skutečnou možností prodej, pečlivě vytvořená akvizice aktiv může vést k generování značné částky zisku v průběhu času. Mohou však existovat techniky, které může cílová společnost použít, aby zabránila takovým akvizicím a převzetí. Tyto techniky jsou často známé jako jedovaté pilulky.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pořizováním aktiv. Chcete-li dále zdokonalovat své finanční vzdělávání, podívejte se na následující finanční zdroje:

  • Akvizice akcií Akvizice akcií Při akvizici akcií prodávají jednotliví akcionáři svůj podíl ve společnosti kupujícímu. Při prodeji akcií kupující předpokládá vlastnictví aktiv i pasiv - včetně potenciálních závazků z minulých akcí podniku. Kupující pouze vkročí do kůže předchozího majitele
  • Obrat fixních aktiv Obrat fixních aktiv Obrat fixních aktiv (FAT) je poměr efektivity, který udává, jak dobře nebo efektivně podnik využívá fixní aktiva ke generování prodeje. Tento poměr rozděluje čisté prodeje na čistá fixní aktiva za roční období. Čistá fixní aktiva zahrnují částku pozemků, budov a zařízení sníženou o oprávky
  • Spin-off a Split-off Spin-Off Firemní spin-off je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti z její mateřské společnosti. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům.
  • Asset vs Stock Sale Asset Purchase vs Stock Purchase Asset purchase vs stock purchase - dva způsoby nákupu společnosti a každá metoda přináší výhody kupujícímu a prodejci různými způsoby. Tento podrobný průvodce zkoumá a uvádí výhody, nevýhody a důvody pro strukturování transakce aktiv nebo transakce akcií v transakci fúzí a akvizic.
  • Sleva z původního vydání Sleva z původního vydání Sleva z původního vydání (OID) je druh dluhového nástroje. Často se dluhopisy, OID prodávají za nižší než nominální hodnotu, když jsou vydány, proto D v OID. Při splatnosti je investorovi vyplacena nominální hodnota. Získaný rozdíl představuje zisk pro investora a ve skutečnosti jde o úrok zaplacený dlužníkem nebo emitentem.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found