Marketingový plán - přehled, účel a struktura

Marketingový plán je dokument, který stanoví marketingové úsilí podniku v nadcházejícím období, které je obvykle rok. Nastiňuje marketingovou strategii, propagační a reklamní aktivity plánované na dané období.

Marketingový plán

Prvky marketingového plánu

Marketingový plán bude obvykle zahrnovat následující prvky:

Marketingové cíle podnikání: Cíle by měly být dosažitelné a měřitelné - dva cíle spojené se SMART, což znamená Specifický, Měřitelný, Dosažitelný, Relevantní a Časově omezený.

Aktuální pozice marketingu v podnikání: Analýza současného stavu organizace týkající se jejího marketingového umístění.

Průzkum trhu: Podrobný průzkum o aktuálních tržních trendech, potřebách zákazníků, objemech prodeje v oboru a očekávaném směru.

Nástin cílového obchodního trhu: Demografie obchodního cílového trhu.

Marketingové aktivity: Seznam všech akcí týkajících se marketingových cílů, které jsou naplánovány na dané období, a uvedené časové osy.

Klíčové ukazatele výkonu (KPI) být sledován

Marketingový mix: Kombinace faktorů, které mohou ovlivnit zákazníky při nákupu produktů. Mělo by to být vhodné pro organizaci a bude se z velké části soustředit na 4P marketingu - tj. Produkt, cenu, propagaci a místo.

Soutěž: Identifikujte konkurenty organizace a jejich strategie spolu se způsoby, jak čelit konkurenci a získat podíl na trhu. Podíl na trhu Podíl na trhu se týká části nebo procenta trhu vydělaného společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový.

Marketingové strategie: Vývoj marketingových strategií, které budou použity v nadcházejícím období. Tyto strategie budou zahrnovat propagační strategie, reklamu a další marketingové nástroje, které má organizace k dispozici.

Marketingový rozpočet: Podrobný přehled alokace finančních zdrojů organizací na marketingové aktivity. Činnosti bude nutné provádět v rámci marketingového rozpočtu. Rozpočtování Rozpočtování je taktická implementace obchodního plánu. Abychom dosáhli cílů ve strategickém plánu podniku, potřebujeme nějaký typ rozpočtu, který financuje podnikatelský plán a stanoví opatření a ukazatele výkonu. .

Monitorovací a výkonový mechanismus: Měl by být zaveden plán, který určí, zda zavedené marketingové nástroje přinášejí ovoce nebo je třeba je revidovat na základě minulého, současného a očekávaného budoucího stavu organizace, odvětví a celkového obchodního prostředí.

Marketingový plán by měl dodržovat pravidlo 80:20 - tj. Pro maximální dopad by se měl zaměřit na 20% produktů a služeb, které tvoří 80% objemů, a 20% zákazníků, kteří přinášejí 80% výnosů.

Účel marketingového plánu

Účel marketingového plánu zahrnuje následující:

  • Jasně definovat marketingové cíle podnikání, které jsou v souladu s firemním posláním a vizí organizace. Marketingové cíle naznačují, kde si organizace přeje být v určitém konkrétním období v budoucnosti.
  • Marketingový plán obvykle napomáhá růstu podniku stanovením vhodných marketingových strategií, například plánů na zvýšení zákaznické základny.
  • Uveďte a zkontrolujte marketingový mix z hlediska 8P marketingu - Produkt, Cena, Místo, Propagace, Lidé, Proces, Fyzické důkazy a Výkon.
  • Strategie pro zvýšení podílu na trhu, vstup na nové specializované trhy a zvýšení povědomí o značce jsou také zahrnuty v marketingovém plánu.
  • Marketingový plán bude obsahovat podrobný rozpočet pro finanční prostředky a zdroje potřebné k provádění činností uvedených v marketingovém plánu.
  • Přiřazení úkolů a odpovědností marketingových aktivit je v marketingovém plánu dobře formulováno.
  • Identifikace obchodních příležitostí a strategií vytvořených k jejich využití je důležitá.
  • Marketingový plán podporuje kontrolu a analýzu marketingového prostředí, což zahrnuje průzkum trhu, hodnocení potřeb zákazníků, analýzu konkurence, analýzu PEST Analýza PEST Analýza PEST je strategický rámec pro hodnocení vnějšího prostředí podniku. Zaměřuje se na politické, ekonomické, sociální, technologické faktory, studium nových obchodních trendů a nepřetržité skenování prostředí.
  • Marketingový plán integruje obchodní funkce tak, aby fungovaly konzistentně - zejména prodej, výroba, finance, lidské zdroje a marketing.

Struktura marketingového plánu

Struktura marketingového plánu může zahrnovat následující části:

Cíle marketingového plánu

Tato část popisuje očekávaný výsledek marketingového plánu s jasnými, stručnými, realistickými a dosažitelnými cíli. Obsahuje konkrétní cíle a časové rámce.

Měly by být použity metriky, jako je cílový podíl na trhu, cílový počet zákazníků, které mají být dosaženy, míra penetrace, míra využití, cílové objemy prodeje atd.

Průzkum trhu - Analýza trhu / Analýza spotřebitele

Analýza trhu zahrnuje témata, jako je definice trhu, velikost trhu, struktura odvětví, podíl a trendy na trhu a analýza konkurence. Analýza spotřebitele zahrnuje demografii cílového trhu a to, co ovlivňuje jejich nákupní rozhodnutí - např. Loajalitu, motivaci a očekávání.

Cílový trh

To definuje cílové zákazníky podle jejich demografického profilu, jako je pohlaví, rasy, věku a psychografického profilu, jako jsou jejich zájmy. To pomůže při správném marketingovém mixu pro cílové segmenty trhu.

SWOT analýza

SWOT analýza se zaměří na vnitřní silné a slabé stránky organizace a vnější příležitosti a hrozby. SWOT analýza zahrnuje následující:

  • Silné stránky jsou konkurenčními výhodami organizace, které nelze snadno duplikovat. Představují dovednosti, odbornost a efektivitu, které má organizace nad svými konkurenty.
  • Slabé stránky jsou překážky, které se vyskytují v činnosti organizace, a potlačují růst. Mohou zahrnovat zastaralé stroje, nedostatečný pracovní kapitál a neefektivní výrobní metody.
  • Příležitosti jsou vyhlídky na růst v podnikání přijetím způsobů, jak využít šancí. Mohly by zahrnovat vstup na nové trhy, přijetí strategií digitálního marketingu nebo sledování nových trendů.
  • Hrozby jsou vnější faktory, které mohou negativně ovlivnit podnikání, například nový silný konkurent, legislativní změny, přírodní katastrofy nebo politické situace.

Marketingová strategie

Sekce marketingové strategie zahrnuje aktuální strategie, které mají být zahrnuty podle marketingového mixu. Strategie se soustředí na 8P marketingu. Firmy však mají také svobodu používat tradiční 4 P marketingu - produkt, cenu, místo a propagaci. 8 P je znázorněno níže.

Správný marketingový mix určuje cílový trh. Nejdražší možností jsou reklama, podpora prodeje a PR kampaně. Sítě a doporučení jsou méně nákladné.

Obchodníci musí také věnovat pozornost strategiím digitálního marketingu, které využívají technologie k dosažení širšího trhu a také se ukázaly jako nákladově efektivní.

Kanály digitálního marketingu, které se staly populárními na počátku 21. století, mohou nakonec předstihnout tradiční marketingové metody. Digitální marketing zahrnuje trendové metody, jako je využívání sociálních médií pro podnikání.

Mezi další strategie v rámci marketingové strategie patří cenová a poziční strategie, distribuční strategie, konverzní strategie a retenční strategie.

Marketingový rozpočet

Marketingový rozpočet nebo projekce nastiňuje rozpočtované výdaje na marketingové aktivity dokumentované v marketingovém plánu. Marketingový rozpočet se skládá z výnosů a nákladů uvedených v marketingovém plánu v jednom dokumentu.

Vyrovnává výdaje na marketingové aktivity a to, co si organizace může dovolit. Jedná se o finanční plán marketingových aktivit, které mají být provedeny - např. Propagační aktivity, náklady na marketingové materiály a reklamu atd. Mezi další aspekty patří očekávaný objem a cena produktu, výrobní a dodací náklady a provozní a finanční náklady.

Účinnost marketingového plánu závisí na rozpočtu přiděleném na marketingové výdaje. Náklady na marketing by měly být schopné zajistit, aby společnost byla vyrovnaná a dosahovala zisků.

Marketingový plán - analýza výkonu

Analýza výkonu

Cílem analýzy výkonu je podívat se na odchylky metrik nebo komponent zdokumentovaných v marketingovém plánu. Tyto zahrnují:

Analýza rozptylu výnosů: Analýza kladného nebo záporného rozptylu výnosů. Negativní odchylka je znepokojující a měly by být k dispozici důvody pro vysvětlení příčiny odchylek.

Analýza podílu na trhu: Analýza toho, zda organizace dosáhla svého cílového podílu na trhu. Tržby se mohou zvyšovat, zatímco podíl organizace na trhu klesá; proto je nejdůležitější tuto metriku sledovat.

Analýza nákladů: Analýza poměru nákladů na marketing a prodeje Poměr reklamy k prodeji Poměr reklamy k prodeji, zkráceně nazývaný také „A až S“, měří účinnost nebo úspěšnost reklamních strategií společnosti. Poměr reklamy k prodeji se používá k určení, jak užitečné jsou zdroje a investice společnosti do reklamy při generování nových prodejů. Tento poměr je třeba porovnat s průmyslovými standardy, aby bylo možné provést informovaná srovnání.

Poměr umožňuje organizaci sledovat skutečné výdaje oproti rozpočtu. Rovněž se porovnává s jinými metrikami, jako je analýza výnosů a analýza podílu na trhu. Lze jej rozdělit na jednotlivé výdaje na prodej, abychom získali jasnější obraz.

Správa marketingového plánu

Marketingový plán by měl být pravidelně revidován a přizpůsobován změnám v prostředí. Používání metrik, rozpočtů a plánů k měření pokroku směrem k cílům stanoveným v marketingovém plánu je nepřetržitý proces marketingového personálu.

Mělo by být průběžně hodnoceno, aby se ověřilo, že cílů marketingového plánu bylo dosaženo. Marketingový manažer by měl být schopen posoudit, zda jsou zdokumentované strategie účinné vzhledem k operačnímu prostředí.

Pro marketingového manažera je to iracionální Chief Marketing Officer (CMO) Chief Marketing Officer je ředitel společnosti, který má za úkol dohlížet na marketingové aktivity organizace. Mezi další výrazy, které se používají k označení hlavního marketingového ředitele, patří ředitel marketingu a ředitel globálního marketingu. všimnout si anomálií a počkat na přezkoumání na konci roku, kdy se situace již mohla zhoršit.

Změny v prostředí mohou vyžadovat přezkoumání plánů, projekcí, strategií a cílů. Může proto být nutné zavést formální pravidelný přezkum - například měsíční nebo čtvrtletní. To může znamenat přípravu ročního marketingového plánu, ale čtvrtletní kontrolu plánu, aby byly cíle a plány úzce sladěny s environmentálními změnami. Je samozřejmé, že plány jsou stejně dobré jako jejich proveditelnost uspět v daném prostředí.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • 4 P's of Marketing 4 P's of Marketing „4 P's of Marketing“ odkazují na čtyři klíčové prvky zahrnující proces marketingu produktu nebo služby. Zahrnují marketingový mix, což je
  • Průzkum trhu Průzkum trhu Průzkum trhu se týká procesu, kterým může firma určit životaschopnost nového produktu, služby nebo variace stávajícího produktu.
  • Návratnost výdajů na reklamu (ROAS) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodování. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.
  • Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found