Odpuzovač žraloků - přehled, běžné příklady, jak to funguje

Odpuzovač žraloků označuje opatření, která společnost používá k zamezení nepřátelského převzetí Hostile Takeover Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přechodem k zacílit na akcionáře společnosti, a to buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelskými a přátelskými pokusy. Opatření mohou být pravidelná nebo neustálá snaha vedení o provedení zvláštních změn jejích stanov. Stanovy se stanou aktivními, když se pokus o převzetí zveřejní vedení společnosti a akcionáři. Zabraňuje nechtěným pokusům o převzetí tím, že činí cíl méně atraktivním pro akcionáře nabývající firmy, a brání jim tak v pokračování nepřátelského převzetí.

Odpuzovač žraloků - Žralok s kravatou

Některé pokusy o převzetí mohou být přínosem pro akcionáře Akcionáři Akciové společnosti Akcionáři Akciové společnosti (také známý jako Akcionáři vlastní kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Equity = Aktiva - pasiva, protože potenciální převzetí jim dává příležitost maximalizovat hodnotu jejich akcií a opatření odpuzující žraloky jim tuto příležitost upírají. Je však pravděpodobné, že úspěšný pokus o převzetí bude mít za následek ukončení služeb managementu a jejich nahrazení novým týmem od společnosti nabyvatele.

Běžné příklady repelentů žraloků

Existuje několik opatření odpuzujících žraloky, které mohou společnosti přijmout, aby čelily nepřátelským převzetím. Většina opatření je obsažena ve stanovách a stanovách společnosti, díky nimž je získávání společnosti méně atraktivní. Mezi běžné příklady repelentů proti žralokům patří:

Příklady odpuzujících žraloky

# 1. Zlatý padák

Zlatý padák Zlatý padák Zlatý padák se při fúzích a akvizicích (M&A) týká velké finanční kompenzace nebo podstatných výhod zaručených vedoucím pracovníkům společnosti při ukončení po fúzi nebo převzetí. Mezi výhody patří odstupné, peněžní bonusy a opce na akcie. zahrnuje zahrnutí ustanovení do smlouvy výkonného ředitele, které jim v případě úspěchu pokusu o převzetí poskytne poměrně velkou náhradu ve formě hotovosti nebo akcií. Díky tomuto ustanovení je získání společnosti dražší a méně atraktivní, protože nabyvateli vznikne velký dluh v penězích, aby mohl zaplatit vedoucím pracovníkům.

Doložka chrání hlavně vrcholový management, u kterého je pravděpodobné, že bude ukončen, pokud bude proces převzetí úspěšný. Někteří vedoucí pracovníci však mohou úmyslně vložit klauzuli, aby bylo pro nabyvatele neatraktivní pokračovat v nuceném nabytí.

# 2. Supermajorita

Supermajorita je obranná taktika, která ke schválení převzetí vyžaduje více než běžnou většinu akcionářů (obvykle 70% - 80%). To nabyvatelské společnosti ztěžuje přesvědčování akcionářů o přijetí iniciativy, protože nabyvatel bude muset koupit velké množství akcií, aby zajistil schválení převzetí. Požadavek supermajority je obvykle stanoven ve stanovách společnosti a aktivuje se kdykoli, když nabyvatel zahájí pokus o převzetí.

# 3. Jedová pilulka

Jedovatá pilulka Jedovatá pilulka Jedovatá pilulka je strukturální manévr navržený tak, aby zmařil pokusy o převzetí, kde se cílová společnost snaží být pro potenciální nabyvatele méně žádoucí. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se oslabuje kapitál, který získává nabyvatel, jakoukoli strategií, která vytváří negativní finanční událost a po úspěšném převzetí vede ke zničení hodnoty. Nejběžnější formou jedovaté pilulky je zahrnutí ustanovení, které umožňuje stávajícím akcionářům nakupovat další akcie s velkou slevou během procesu převzetí. Rezerva se spustí, když podíl nabyvatele ve společnosti dosáhne určitého bodu (20% až 40%). Nákup dalších akcií oslabuje stávající podíl akcionářů, čímž se akcie stávají méně atraktivními a pro potenciálního nabyvatele je obtížnější a nákladnější získat kontrolní podíl v cílové společnosti.

# 4. Rozptýlené představenstvo

Funkční období všech ředitelů společnosti je několik let rozloženo, takže ředitelé Staggered Board Rozložené představenstvo, známé také jako utajované představenstvo, odkazuje na představenstvo, které se skládá z různých tříd ředitelů. V rozloženém představenstvu společnosti jsou voleni v různých obdobích. Někteří ředitelé jsou voleni každé dva roky, zatímco jiní jsou voleni na dobu čtyř let. Otřesení ve funkcích ředitelů ztěžuje nabyvateli ovlivňovat většinu ředitelů současně, protože společnost bude každé dva roky volit nové členy představenstva.

# 5. Obrana makaronů

Makaronská obrana umožňuje společnosti prodat velké množství dluhopisů, které musí být vyplaceny k budoucímu datu, když se nabyvatel pokusí o převzetí společnosti. Dluhopisy jsou splaceny za vysokou cenu, aby bylo pro přijímající subjekt méně atraktivní pokračovat v převzetí.

# 6. Politiky spálené země

Tato taktika je vypůjčena od armády - zahrnuje zničení všeho, co by mohl nepřítel během bitvy považovat za užitečné. Strategie spálené země se aplikuje během hrozeb převzetí, čímž se společnost stává méně atraktivní pro nabyvatele. Může to zahrnovat nadměrné ředění akcií pomocí extrémně jedovatých pilulek.

Praktický příklad odpuzovače žraloků

V roce 1983 zahájil výrobce vín a lihovin Brown Forman Corporation převzetí společnosti Lenox Corporation, předního výrobce keramiky a sběratelských předmětů z kostního porcelánu, tím, že nabídl ke koupi akcií této společnosti po 87 $. V té době se akcie společnosti Lenox obchodovaly na newyorské burze za 60 $. Ve snaze chránit se před hrozbou převzetí nabídla Lenox svým akcionářům speciální kumulativní dividendu ve formě prioritních akcií, které byly směnitelné na kmenové akcie.

Tento návrh by akcionářům poskytl právo na nákup dalších akcií za výrazné slevy ve společnosti Brown Forman Corporation, pokud by byl pokus o převzetí úspěšný. Tato akce způsobila, že společnost byla pro nabyvatele méně atraktivní, protože akcie by byly zředěny, když by došlo k přeměně prioritních akcií na akcie nabyvatele. Společnost Brown Forman Corporation byla později nucena zvýšit svou nabídku a uzavřít sjednanou dohodu s řediteli společnosti Lennox Corporation.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dividenda Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda.
  • Horizontální fúze Horizontální fúze K horizontální fúzi dochází, když se spojí společnosti působící ve stejném nebo podobném odvětví. Účelem horizontální fúze je více
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Vertikální integrace Vertikální integrace Vertikální integrace je, když firma rozšíří své operace v rámci svého dodavatelského řetězce. To znamená, že vertikálně integrovaná společnost přivede dříve

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found