Princip rozpoznávání výnosů - Zjistěte, jak se zaznamenávají příjmy

Princip uznávání výnosů určuje proces a načasování, podle kterého jsou výnosy zaznamenávány a uznávány jako položka v účetní závěrce společnosti. Teoreticky existuje několik okamžiků, kdy by společnosti mohly uznat výnosy. Obecně lze říci, že dřívější výnosy jsou uznány, říká se, že jsou pro společnost cennější, a přesto představují riziko pro spolehlivost.

princip uznání výnosů

V účetnictví je uznávání výnosů jednou z oblastí, která je nejvíce náchylná k manipulaci a zaujatosti. Ve skutečnosti se odhaduje, že významná část všech účetních podvodů pochází z problémů s vykazováním výnosů, vzhledem k rozsahu použitého úsudku. Pochopení principu vykazování výnosů je důležité při analýze finančních výkazů Analýza finančních výkazů Jak provádět analýzu finančních výkazů. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. .

Kritéria pro uznání výnosů

Podle standardů IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, aby společnost mohla uznat výnosy, musí být splněno všech následujících pět podmínek:

  • Existuje převod významných rizik a odměn spojených s vlastnictvím
  • Došlo ke ztrátě pokračujícího manažerského zapojení nebo kontroly v míře obvykle spojené s vlastnictvím
  • Výše příjmu lze spolehlivě měřit
  • Je pravděpodobné, že prodejci budou plynout ekonomické výhody
  • Spolehlivě lze měřit vzniklé náklady nebo náklady, které je třeba vynaložit

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Vykazování výnosů z prodeje zboží

U prodeje zboží jsou výnosy většinou uznány při dodání. Je to proto, že v době dodání je splněno všech pět kritérií. Příkladem toho může být společnost Whole Foods, která vykazuje výnosy z prodeje potravin zákazníkům.

Rozpoznání výnosů při dodání bude vypadat takto:

DR hotovost nebo pohledávky a

Příjmy ČR a

Když je výnos uznán, podle principu párování je třeba vzít v úvahu také výdaje za:

DR Náklady na prodané zboží b

Inventář ČR b

Rozpoznání výnosů před a po dodání

Pro prodej zboží jsou IFRS standardy IFRS standardy IFRS standardy jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se transakce a jiné účetní události mají vykazovat v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě neumožňuje uznání výnosů před dodáním. IFRS však umožňuje uznání výnosů po dodání.

Existují situace, kdy existují nejistoty týkající se nákladů souvisejících s budoucími náklady, které porušují páté kritérium pro uznání výnosů, jak je uvedeno výše.

Například pokud společnost nemůže spolehlivě odhadnout budoucí náklady na záruku u konkrétního produktu, kritéria nejsou splněna. Když je splněno páté kritérium, v tomto okamžiku mohou být uznány výnosy.

Mezi další důvody pro uznání výnosů po dodání patří situace, kdy nelze přiměřeně určit výši výnosů (např. Podmíněné prodeje), neocenitelné výnosy, nezajištěná sběratelnost pohledávek a rizika vlastnictví zbývajícího u prodejce (prodej zásilek).

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Zápisy do deníku pro princip uznání výnosů

Typické položky deníku vypadají takto:

DR hotovost

CR Odložený výnos

DR Odložené COGS

Inventář ČR

Místo připsání výnosů a odečtení COGS se používají odložené výnosy a odložené COGS. Když lze rozpoznat výnosy, pak se tyto odložené účty uzavřou pro skutečné výnosy a COGS:

DR Odložený výnos

Příjmy ČR

DR COGS

CR Odloženo COGS

Metoda splátkového prodeje a princip rozpoznávání výnosů

Splátkový prodej je zcela běžný, kdy jsou produkty prodávány s odloženým platebním plánem a platby jsou přijímány v budoucnu poté, co bude zboží již dodáno zákazníkovi. Podle této metody lze výnos rozpoznat, pouze když je od zákazníka vybrána skutečná hotovost.

Příklad:

V květnu společnost XYZ prodala zákazníkům zboží v hodnotě 300 000 USD na úvěr. V červnu bylo vybráno 90 000 $ a v září 210 000 $. COGS je 80%.

Pomocí metody splátkového prodeje by položky deníku byly:

Smět:

Pohledávky na splátky DR pohledávky 300 000

CR Odložený výnos 300 000

DR odloženo COGS 240 000

Inventář ČR 240 000

Červen:

DR hotovost 90 000

Pohledávky na splátky CR 90 000

DR Odložený výnos 90 000

Tržby z prodeje CR 90 000

DR COGS 72 000

CR odloženo COGS 72 000

Září:

DR hotovost 210 000

Pohledávky na splátky ČR 210 000

DR Odložený výnos 210 000

Výnosy z prodeje ČR 210 000

DR COGS 168 000

CR Odloženo COGS 168 000

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Zásada vykazování výnosů za poskytování služeb

Jednou z důležitých oblastí poskytování služeb je účetní zpracování stavebních zakázek. Jedná se o smlouvy věnované výstavbě aktiv nebo kombinaci aktiv, jako jsou velké lodě, kancelářské budovy a další projekty, které obvykle trvají několik let.

Při vykazování výnosů ze služeb poskytovaných po dlouhou dobu IFRS uvádí, že výnosy by měly být uznány na základě pokroku směrem k dokončení, označovaného také jako metoda procenta dokončení.

Tyto smlouvy jsou dvojího druhu: smlouvy s pevnou cenou a smlouvy s náklady plus.

U kontraktů s pevnou cenou souhlasí zhotovitel / stavitel s cenou před skutečným zahájením výstavby. Všechna rizika jsou tedy uložena dodavateli.

U kontraktů plus náklady závisí cena na částce skutečně vynaložené na projekt plus zisková marže. U společností vykazujících podle ASPE lze použít také metodu dokončené smlouvy.

Na rozdíl od metody procenta dokončení, metoda dokončené smlouvy umožňuje uznání výnosů, pouze když je smlouva dokončena.

Více zdrojů

Doufáme, že to byl užitečný průvodce k pochopení principu vykazování výnosů, příkladům jeho fungování a proč je v účetnictví velmi důležitý.

Níže uvádíme další finanční zdroje, o kterých si myslíme, že pro vás budou mít vliv na rozvoj vaší kariéry:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Teorie účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Jak být skvělým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found