Zasvěcené informace - přehled, obchodování zasvěcených osob a příklad

Zasvěcené informace, nazývané také interní informace, odkazují na neveřejná fakta týkající se veřejně obchodované společnosti Soukromá vs. veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze, zatímco soukromá akcie společnosti nejsou. které mohou poskytnout finanční výhodu na trzích. Jinými slovy, interní informace jsou znalosti a informace o operacích, potrubí produktů / služeb, záležitostech, finanční situaci atd. Společnosti, které nejsou přístupné veřejnosti.

Zasvěcené informace

Pokus o využití informací zasvěcených osob je trestným činem. Ve Spojených státech je Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za provádění federálních zákonů o cenných papírech a navrhování cenných papírů pravidla. Rovněž má na starosti udržování odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí má na starosti stíhání jednotlivců, kteří používají zasvěcené informace k provádění nelegálních obchodů.

Porozumění zasvěceným informacím

Zasvěcené informace jsou považovány za podstatné, neveřejné informace. Obchodování založené na informacích zasvěcených osob, které se nazývá obchodování zasvěcených osob Insider Trading Insider obchodování označuje praktiku nákupu nebo prodeje cenných papírů veřejně obchodovatelné společnosti, zatímco jsou k dispozici podstatné informace, což je, aniž by vyplnění příslušných formulářů SEC, nezákonné. Je důležité si uvědomit, že osoba, která tyto informace vlastní, nemusí být nutně osobou, která pro společnost pracuje. Informace lze předat osobě pracující ve společnosti externím jednotlivcům, kteří obchodují na základě těchto informací.

Zasvěcené obchodování s zasvěcenými informacemi

Zasvěcené obchodování jde ruku v ruce s interními informacemi a jedná se o praxi používání neveřejných informací k provádění obchodů.

Například:

  • Předseda představenstva ví, že má být oznámeno spojení, které by podstatně zvýšilo cenu akcií společnosti. Kupuje 500 akcií společnosti pod jménem svého otce, aby mohl generovat zisk, aniž by ohlásil obchod SEC.
  • Zaměstnanec zaslechne, že finanční ředitel v nadcházejícím volání o výnosech ohlásí skličující výsledky. Zaměstnanec upozorní svého přítele, aby prodal všechny své podíly před výzvou k výdělku.
  • Člen parlamentu si uvědomuje, že brzy bude přijato nové nařízení, které by výrazně prospělo konkrétní společnosti. Tajně nakupuje akcie společnosti a usiluje o co nejrychlejší přijetí nařízení.

Role SEC v prevenci obchodování zasvěcených osob

SEC dohlíží na případy obchodování zasvěcených osob. Stíhání osob zapojených do obchodování zasvěcených osob je však velmi obtížné. Přímé důkazy o obchodování zasvěcených osob jsou vzácné. SEC může sledovat obchodování zasvěcených osob různými způsoby, například:

  1. Činnosti dozoru nad trhem: Používání sofistikovaných nástrojů a velkých dat
  2. Tipy a stížnosti: Přijímání stížností od investorů a / nebo obchodníků na straně poražení obchodu

Příklad zasvěcených informací a obchodování

Klasickým případem využití zasvěcených informací k provádění nelegálních obchodů je případ americké podnikatelka a mediální osobnosti Marthy Stewartové. Paní Stewart prodala 4 000 akcií společnosti ImClone Systems jeden den před tím, než americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) odmítl přezkoumat lék na rakovinu společnosti Erbitux. Cena akcií ImClone klesla po oznámení FDA.

Vyšetřování této záležitosti odhalilo, že Sam Waksal, generální ředitel společnosti ImClone a blízký přítel Stewart, řekl svému makléři, aby převedl akcie ve výši 4,9 milionu dolarů na účet jeho dcery. Waksalova dcera poté požádala, aby makléř prodal 2,5 milionu dolarů ze svých akcií ImClone. Zprostředkovatel poskytl informace Stewart, která také prodala své akcie ve společnosti.

Na dotaz ohledně prodeje Martha Stewart učinila nepravdivá prohlášení. V důsledku toho byla odsouzena k pěti měsícům vězení, pěti měsícům domácího vězení a dvěma letům ve zkušební době.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům jsou informace poskytované vedením veřejně obchodované společnosti o jejích očekávaných budoucích výsledcích, včetně odhadů
  • Zákon Sarbanes Oxley Act Sarbanes Oxley Act Zákon Sarbanes-Oxley Act je americký federální zákon, jehož cílem bylo chránit investory zvýšením spolehlivosti a přesnosti podnikových informací.
  • Zákon o cenných papírech z roku 1933 Zákon o cenných papírech z roku 1933 Zákon o cenných papírech z roku 1933 byl prvním významným federálním zákonem o cenných papírech přijatým po krachu akciového trhu v roce 1929. Zákon je také označován jako zákon o cenných papírech, zákon o cenných papírech nebo zákon z roku 1933. . Byl přijat 27. května 1933 během Velké hospodářské krize. ... zákon byl zaměřen na nápravu některých provinění
  • Druhy podání SEC Druhy podání SEC Americký SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4, viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found