Greenwashing - definice, sedm hříchů a příklad

Greenwashing je místo, kde firma tráví čas a peníze reklamou a marketingem 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k strategickému umístění firmy. Těchto 5 P je, že jejich zboží nebo služby jsou šetrné k životnímu prostředí, když ve skutečnosti nejsou. Jinými slovy, greenwashing je čin falešných nebo zavádějících tvrzení o výhodách produktu, služby, technologie atd. Pro životní prostředí.

Greenwashing

Co je považováno za Greenwashing?

Firma je považována za greenwashing, pokud utrácí velké množství času a peněz reklamou a marketingem svého „zeleného“ zboží nebo služeb, místo aby tento čas a peníze využila při skutečném zavádění postupů šetrných k životnímu prostředí.

Odůvodnění za Greenwashingem

Společnost se ubírá směrem k tomu, aby si více uvědomovala životní prostředí. S posunem preferencí spotřebitelů směrem k ekologičtějšímu zboží nebo službám jsou společnosti, které do svého obchodního modelu nezahrnují postupy šetrné k životnímu prostředí, trestány spotřebiteli.

Posun k ekologičtějšímu tlaku tlačí na značný počet firem, aby přijaly postupy šetrné k životnímu prostředí. Poptávka po „zelených“ firmách způsobuje odpovídající nárůst počtu podniků, které požadují ekologické údaje, i když ve skutečnosti mají jen velmi málo.

Kromě tlaku spotřebitelů, který způsobuje, že se firmy zapojují do ekologického praní, tato praxe také pomáhá firmě při vytváření pozitivních vztahů s veřejností a posilování image značky firmy. Rovnost značky V marketingu se hodnota značky vztahuje na hodnotu značky a je určena vnímáním spotřebitele značka. Vlastní kapitál značky může být pozitivní nebo. Být firmou, která říká, že je šetrná k životnímu prostředí, je okamžitě atraktivnější než firma, která se o životní prostředí nestará nebo ji aktivně ničí.

Sedm hříchů Greenwashingu

V letech 2008 a 2009 se výzkumní pracovníci společnosti TerraChoice obrátili na maloobchodníky ve velkých boxech ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a Velké Británii a zaznamenali si výrobky, které mají environmentální tvrzení.

Jen ve Spojených státech a Kanadě podalo 2219 produktů 4 996 ekologických reklamací. Z 2 219 produktů, které vznesly nároky, se více než 98% zavázalo alespoň k jednomu z toho, co TerraChoice Environmental Marketing označoval jako „Sedm hříchů greenwashingu“. Jinými slovy, 98% produktů se provinilo mytím na zeleno.

Sedm hříchů greenwashingu je podle TerraChoice následující:

# 1 Sin of the Hidden Trade-Off

Problémy životního prostředí, které jsou zdůrazňovány na úkor jiného potenciálně více souvisejícího problému. Například těžba papíru nemusí být nutně šetrná k životnímu prostředí, protože pochází z trvale udržitelně těženého lesa.

# 2 Sin of No Proof

Environmentální tvrzení, která nejsou podložena věcnými důkazy nebo certifikací třetích stran. Například produkty, které si nárokují určité procento produktu, pocházejí z recyklovaného obsahu od spotřebitelů, aniž by poskytly faktická data nebo podrobnosti.

# 3 Sin of Vagueness

Environmentální tvrzení, která nemají specifika a jsou považována za nesmyslná. Například výraz „zcela přírodní“ nemusí být nutně „zelený“ - abychom jmenovali alespoň rtuť, uran a arsen, vyskytují se přirozeně.

# 4 Sin of Worshiping False Labels

Vytváření falešných certifikací nebo štítků s cílem uvést spotřebitele v omyl. Například vytvoření falešné certifikace s cílem uvést spotřebitele v omyl, aby se domnívali, že produkt prošel legitimním zeleným skríninkem.

# 5 Hřích irelevance

Zdůrazňují se nesouvisející problémy životního prostředí. Například říká, že telefon je „bez CFC“, když jsou CFC již zakázány zákonem.

# 6 Sin of Lesser of Two Evils

Environmentální tvrzení o produktech, které nemají pro začátek žádné přínosy pro životní prostředí. Například říká cigarety jsou organické.

# 7 Sin of Fibbing

Environmentální tvrzení, která jsou očividně nepravdivá. Například tvrzení, že automobil s naftovým motorem vydává nulový kysličník uhličitý. Uhlíkový kredit Uhlíkový kredit je obchodovatelné povolení nebo osvědčení, které držiteli úvěru poskytuje právo vypouštět do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého nebo jeho ekvivalent.

Příklad kampaně Greenwashing: British Petroleum

První krok společnosti British Petroleum k tomu, aby se stala „zelenou“, začal v roce 1997, kdy opustila průmyslovou skupinu zamítající změnu klimatu a uznala souvislost mezi globálním oteplováním a fosilními palivy. Do roku 2000 společnost najala reklamní společnost Ogilvy & Mathers, aby zahájila kampaň rebrandingu za 200 milionů dolarů.

Firma rebrandovala název British Petroleum na BP a přijala nový slogan: „Beyond Petroleum“. Firma také změnila image své značky na zelenou, žlutou a bílou sunburst, která má zobrazovat „teplý a nejasný pocit“ o Zemi. BP se také zeleně umývala prací se zelenými skupinami a zdobením svých čerpacích stanic „zelenými“ obrázky.

Přes pokus společnosti British Petroleum o ekologické čištění zůstává společnost ropnou společností, která odvozuje své příjmy Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. před znečištěním vzduchu a zničením planety. Prostřednictvím mnoha kontroverzních ropných skvrn za poslední dvě desetiletí, jako je ropná skvrna Deepwater Horizon, pokus společnosti British Petroleum o ekologické promytí utichl.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) odkazuje na strategie, které společnosti provádějí v rámci správy a řízení společností a které jsou navrženy tak, aby
  • ESG (Environmentální, sociální a vládní) ESG (Environmentální, sociální a vládní) Environmentální, sociální a vládní (ESG) jsou kritéria, která dohromady tvoří rámec pro hodnocení dopadu udržitelnosti a
  • Odškodnění Odškodnění Odškodnění je právní dohoda jedné strany, která stanoví, že druhá strana je bez viny - bez odpovědnosti - za potenciální ztráty nebo škody.
  • Uspořádání bezpečného přístavu Bezpečný přístav Bezpečný přístav je ustanovení zákona nebo nařízení, které poskytuje ochranu před odpovědností nebo pokutou nebo snižuje odpovědnost, pokud jsou splněny určité podmínky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found