Poměr Q - Jak vypočítat poměr Q pro aktivum nebo společnost

Q Ratio neboli Tobinův Q Ratio je poměr mezi tržní hodnotou fyzického aktiva a jeho reprodukční hodnotou. Poměr vytvořil James Tobin, laureát Nobelovy ceny za ekonomii. Tobin navrhl hypotézu, že kombinovaná tržní hodnota všech společností na akciovém trhu Burza cenných papírů Burza cenných papírů odkazuje na veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodujících na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví ve společnosti a měly by se přibližně rovnat jejich reprodukčním nákladům. Poměr lze použít k ocenění jedné společnosti. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. a dokonce i celý akciový trh.

Vzorec poměru Q

Původní vzorec pro poměr Q je:

Vzorec Q Ratio

V reálném životě je však velmi obtížné odhadnout reprodukční náklady celkových aktiv. Existuje tedy modifikace původního vzorce, ve kterém jsou reprodukční náklady aktiv nahrazeny jejich účetními hodnotami.

Vzorec Q Ratio - účetní hodnota aktiv

Poměr Q lze vypočítat pro celkový trh:

Vzorec Q Ratio - celkový trh

Aplikace Q Ratio

Poměr Q je široce používán k určení hodnoty společnosti. Pokud je poměr větší než 1, je tržní hodnota tržní kapitalizace tržní kapitalizace (Market Cap) nejnovější tržní hodnotou nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k tomu, aby společnosti společnosti převýšily hodnotu jejích zaúčtovaných aktiv. Společnost je nadhodnocena, protože tržní hodnota odráží některá neměřená nebo nezaznamenaná aktiva. Poměr větší než 1 znamená, že výnosy společnosti jsou vyšší než reprodukční náklady aktiv. Tato skutečnost může přilákat potenciální konkurenty, kteří by se pokusili znovu vytvořit obchodní model, aby dosáhli některých zisků.

Pokud je poměr nižší než 1, hodnota zaúčtovaných aktiv společnosti převyšuje jejich tržní hodnotu. Znamená to, že z nějakého důvodu trh podhodnocuje společnost. V takovém případě může být společnost atraktivní pro potenciální kupce, kteří by byli ochotni ji koupit, místo aby vytvořili podobnou společnost.

Ideální scénář je, když se Q Ratio rovná 1. To naznačuje, že trh spravedlivě ohodnocuje aktiva společnosti.

Poměr Q

Poměr však významně závisí na přesnosti hodnot zaznamenaných účetními. Hodnotu mohou zásadně ovlivnit dvě hlavní položky, ale často je účetní nemohou přesně zaznamenat:

1. Spekulace na trhu

Spekulace na trhu a tržní humbuk často ovlivňují hodnotu společnosti, ale nemohou je zaznamenat účetní. Události, jako je pohled analytika na vyhlídky společnosti nebo pověsti o podnikání, mohou změnit tržní ocenění, ale neodrážejí se v záznamech společnosti.

2. Nehmotný majetek

Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. jako je duševní vlastnictví nebo goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Měření a zaznamenávání prvků, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle, může být náročné. Obecně platí, že účetní zaznamenávají pouze hrubý odhad duševního vlastnictví nebo dobré vůle. U výše uvedených položek by tedy měla být upravena analýza hodnoty společnosti pomocí Q Ratio.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Akciový kapitálový trh Akciový kapitálový trh (ECM) Trh akciového kapitálu je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found