Prodej na splátky - přehled, příklady metody prodeje na splátky

Splátkový prodej je finanční ujednání, ve kterém prodávající umožňuje kupujícímu provádět platby po delší dobu. Při splátkovém prodeji obdrží kupující zboží na začátku splátkového období a provede platby během splátkového období. Tržby Tržby Tržby Tržby jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. a výdaje Časově rozlišené výdaje Časově rozlišené náklady jsou výdaje, které jsou uznány, i když hotovost nebyla zaplacena. Tyto výdaje jsou obvykle spárovány s výnosy pomocí párovacího principu z GAAP (Obecně přijímané účetní zásady). jsou uznány v době výběru hotovosti, nikoli v době prodeje.

Splátkový prodej

Způsob prodeje na splátky, uznání výnosů

Metoda vykazování výnosů na splátky Princip rozpoznávání výnosů Princip uznávání výnosů určuje proces a načasování, kdy jsou výnosy zaznamenávány a uznány jako položka v účetní závěrce společnosti. Teoreticky existuje několik okamžiků, kdy by společnosti mohly uznat výnosy. odkládá uznání výnosů, dokud nebude přijata hotovost z prodeje. Metoda splátkového prodeje je tedy konzervativní metodou vykazování výnosů, protože výnosy nejsou okamžitě uznány v místě prodeje.

Metoda splátkového prodeje se používá pouze v situacích, kdy vlastnictví není v době prodeje plně převedeno. Metoda se navíc používá, když existuje určitá nejistota ohledně částky, která bude vybrána (proto by bylo nevhodné vykázat všechny výnosy v době prodeje).

Účetní zápisy

Položky deníku pro splátkový prodej jsou následující:

Splátkový prodej - zápis do deníku 1

Splátkový prodej - zápis do deníku 2

Příklad metody splátkového prodeje

Společnost A je nábytkářská společnost a na konci ledna uskuteční prodej kusu nábytku v maloobchodní ceně 10 000 USD. Cena nábytku pro společnost je 4 000 $. Proto je hrubá marže pro zboží 60%.

Společnost uzavře se zákazníkem dohodu, ve které je zákazník povinen platit splátky ve výši 2 500 $ každý měsíc za nábytek, dokud nebude zaplacena celá částka (10 000 $).

Příklad 1

Příklad 2

Položky deníku pro společnost A by byly následující:

Příklad - zápis do deníku 1

Příklad - zápis do deníku 2

Položky deníku na konci března, dubna a května by byly stejné jako položky deníku výše.

Klíčové jídlo

  • Splátkový prodej umožňuje kupujícímu provádět platby po delší dobu.
  • Rozpoznání výnosů vykazuje výnosy a náklady v době inkasa, nikoli v okamžiku prodeje.
  • Používá se, když vlastnictví není plně převedeno v místě prodeje.
  • Používá se v případě nejistoty při výběru hotovosti.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro kohokoli, kdo se chce stát finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kreditní prodej Kreditní prodej Kreditní prodej označuje prodej, při kterém bude dlužná částka zaplacena později. Jinými slovy, úvěrový prodej je nákup uskutečněný zákazníky, kteří v době nákupu neprovedou platbu v plné výši, v hotovosti.
  • Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa, známý také jako cyklus výnosů, pohledávek a příjmů (RRR), se skládá z různých tříd transakcí. Třídy tržeb a příjmů transakcí jsou typické položky deníku, které debetují pohledávky a výnosy z prodeje úvěrů, a debetní hotovost a pohledávky z kreditů
  • Obchodní úvěr Obchodní úvěr Obchodní úvěr je dohoda nebo porozumění mezi obchodními agenty, které umožňují výměnu zboží a služeb
  • Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found