Nově industrializovaná země (NIC) - přehled a charakteristiky

Termín nově industrializovaná země (NIC) označuje podkategorii zemí, které se stále rozvíjejí, ale vykazují vyšší ekonomický růst ve srovnání s ostatními rozvojovými zeměmi. Země NIC se neustále vyvíjí a rostou prostřednictvím industrializace a urbanizace.

Nově industrializovaná země (NIC)Obr. 1: Nově industrializované země od roku 2010. Zdroj

souhrn

  • Termín nově industrializovaná země (NIC) označuje podkategorii zemí, které se stále rozvíjejí, ale vykazují vyšší ekonomický růst ve srovnání s ostatními rozvojovými zeměmi.
  • Koncept NIC se stal široce uznávaným v 70. letech. V těchto letech dominovaly asijské země - známé také jako „čtyři asijské tygry“ - Singapur, Hongkong, Jižní Korea a Tchaj-wan, pokud jde o ekonomickou prosperitu a technologické inovace.
  • NIC se obvykle zaměřují na export svého kapitálu do jiných rozvojových zemí. Tento kapitál je exportován jako zahraniční investice nebo vybudováním výrobních zařízení.

Stručná historie a pozadí NIC

Koncept NIC se stal široce uznávaným v 70. letech. V tomto období dominovaly v ekonomické prosperitě a technologických inovacích asijské země - známé také jako „čtyři asijské tygry“ - Singapur, Hongkong, Jižní Korea a Tchaj-wan. Tyto čtyři země vykázaly velký průmyslový růst od šedesátých let a nyní jsou průmyslovými zeměmi s ekonomikami s vysokými příjmy.

„Asijští tygři“ a země, které jsou nyní považovány za NIC, vykazují zjevné odlišnosti, které lze připsat kombinaci vysokého hrubého národního důchodu na obyvatele, zdravé exportně orientované hospodářské politiky a transparentních politických procesů.

Charakteristika NIC

NIC se obvykle zaměřují na export svého kapitálu do jiných rozvojových zemí. Kapitál je exportován jako zahraniční investice nebo vybudováním výrobních zařízení. To je běžné v zemích, jako je Čína, jižní a východní Asie, Indie a Vietnam.

NIC mají tendenci dosahovat velké sumy kapitálu a investic. Je financován hlavně z vysoké inklinace k vývozu strojů, spotřebního materiálu a domácích úspor. Síťové karty obvykle zažívají rychlý růst produktivity a industrializaci.

Vlády NIC mají tendenci kontrolovat jejich industrializaci a povzbuzovat zpracovatelský průmysl k vývozu svých produktů. Zisky generované exportem se obvykle reinvestují do domácí ekonomiky.

Tato praxe přináší velké socioekonomické výhody, včetně růstu podniků a zvýšení mezd a mezd. Přírůstek mezd a mezd povzbuzuje výdaje spotřebitelů a pracovní síla může podporovat místní podniky v oblasti zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou , který vychází z. Je známý jako multiplikační efekt.

Přispěvatelé pro růst NIC

Níže uvádíme některé z přispěvatelů k růstu NIC:

1. Vládní intervence

Většina ekonomik NIC byla dříve podrobena vládním intervencím na podporu celkového rozvoje nebo rozvoje konkrétních průmyslových odvětví prostřednictvím politických intervencí. Mezi politické intervence patřilo subvencování oslabujících průmyslových odvětví, udržování stropů úvěrových sazeb, veřejné investice atd.

2. Nepřímé „náskoky“

Některé země měly výhodu náskoku, například lépe vzdělanou pracovní sílu.

3. Finanční represe

Tím, že udržují nízké úrokové sazby, aby snížily náklady na půjčky pro společnosti, NIC dotují korporace tím, že umožňují spořitelům vydělávat úrokové sazby nižší než míra inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu . Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .

4. Obyvatelstvo

Míra populačního růstu v NIC obvykle klesá ve srovnání s ostatními rozvojovými zeměmi.

Země, které lze kategorizovat jako síťové karty

Kategorie „nově industrializovaná země“ nepřichází s přesnými požadavky; o seznam tedy lze snadno polemizovat. Odborníci však považují tyto země za NIC: Thajsko, Mexiko, Jižní Afrika, Brazílie, Singapur, Turecko, Tchaj-wan, Indie a Hongkong.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Hrubý národní produkt (HNP) Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu je ekonomický koncept, který se týká snížení celkových výrobních nákladů, pokud se řada výrobků vyrábí spíše společně než samostatně.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found