Obchodní segment - Další informace o strategických obchodních jednotkách

Obchodní segment (nebo strategická obchodní jednotka) je podsekcí celkového provozu společnosti, ve které existuje zavedená samostatná produktová řada Diverzifikace produktů Diverzifikace produktů je strategie využívaná společností ke zvýšení ziskovosti a dosažení vyššího objemu prodeje nových produktů. . Diverzifikace. Obchodní segment lze identifikovat podle prodaných produktů nebo poskytovaných služeb nebo podle geografických umístění Eurozóna Všechny země Evropské unie, které přijaly euro jako svou národní měnu, tvoří geografický a ekonomický region známý jako Eurozóna. Eurozóna tvoří jeden z největších hospodářských regionů na světě. Devatenáct z 28 evropských zemí používá euro, ve kterém společnost působí.

Diagram obchodního segmentu

Vrcholový management Podniková struktura Podniková struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví obvykle rozděluje celkovou společnost na obchodní segmenty, aby pochopil, které oblasti společnosti je třeba zlepšit a kterým oblastem se daří.

Příklad obchodních segmentů: Walmart

Walmart Inc (WMT) je americká nadnárodní maloobchodní společnost založená 31. října 1969, která působí v následujících obchodních segmentech:

  • Walmart americký segment se skládá z maloobchodních prodejen a operací digitálního maloobchodu ve Spojených státech. Ze tří obchodních segmentů má Walmart USA nejvyšší hrubý zisk jako procento čistého prodeje.
  • Mezinárodní segment Walmart Skládá se z operací mimo USA a zahrnuje maloobchod, velkoobchod a další. Díky mixu zboží je celková míra hrubého zisku společnosti Walmart International nižší než u společnosti Walmart USA. Segment roste primárně prostřednictvím akvizic.
  • Segment Sam's Club se skládá ze skladových klubů pouze pro členy. Sam’s Club pracuje s nižší mírou hrubého zisku a nižšími provozními náklady.

(Zdroj: Walmart Corporate Investor Relations Web)

Příklad obchodních segmentů: Amazon

Amazon.com Inc (AMZN) je světový technologický lídr v poskytování online maloobchodních produktů a cloud computingu. Společnost byla založena v červenci 1994 Jeffrey P. Bezosem a její hlavní sídlo je v Seattlu ve Washingtonu. Společnost působí v následujících obchodních segmentech:

  • Severoamerický segment zahrnuje maloobchodní prodej spotřebního zboží a předplatné prostřednictvím severoamerických webů, jako jsou www.amazon.com a www.amazon.com.mx.
  • Mezinárodní segment zahrnuje maloobchodní prodej spotřebního zboží a předplatné prostřednictvím mezinárodně zaměřených webových stránek, jako jsou www.amazon.com.au, www.amazon.com.br, www.amazon.cn, www.amazon.fr, www.amazon.de, www .amazon.in, www.amazon.it, www.amazon.co.jp, www.amazon.nl, www.amazon.es a www.amazon.co.uk.
  • Segment webových služeb Amazon (AWS) zahrnuje globální prodej úložišť, databází a nabídek služeb AWS pro začínající podniky, podniky, vládní agentury a akademické instituce.

(Zdroj: Webová stránka společnosti Amazon)

Příklad obchodních segmentů: Apple

Apple Inc (AAPL) je americká nadnárodní technologická společnost, která navrhuje, vyvíjí a prodává zařízení pro mobilní komunikaci a média, osobní počítače, počítačový software a online služby. Společnost byla založena 1. dubna 1976 a v současné době má sídlo v Cupertinu v Kalifornii. Společnost provozuje své obchodní segmenty na geografickém základě:

  • Americký segment zahrnuje Severní a Jižní Ameriku.
  • Evropský segment zahrnuje evropské země, Střední východ a Afriku.
  • Japonský segment týká se pouze Japonska.
  • Segment Velké Číny zahrnuje Čínu, Hongkong a Tchaj-wan.
  • Se zbytkem asijsko-pacifického segmentu zahrnuje Austrálii a asijské země vyloučené z ostatních obchodních segmentů.
  • Maloobchodní segment provozuje maloobchodní prodejny Apple ve 13 zemích.

Každý segment poskytuje podobné hardwarové produkty a softwarové produkty a podobné služby.

(Zdroj: Apple Corporate Web)

Příklad obchodních segmentů: Starbucks

Společnost Starbucks Corporation (SBUX) byla založena 4. listopadu 1985 a je pražicí, prodejcem a prodejcem kávy. Společnost má sídlo v Seattlu ve Washingtonu a působí v následujících segmentech:

  • Americký segment zahrnuje USA, Kanadu a Latinskou Ameriku a dosáhla významného rozsahu.
  • Čína / asijsko-pacifický segment (CAP) je v současné době v raných fázích vývoje.
  • Segment Evropa, Střední východ a Afrika (EMEA) je v současné době v raných fázích vývoje.
  • Vývoj kanálu zahrnuje produkty prodávané po celém světě prostřednictvím kanálů, jako jsou obchody s potravinami, skladové kluby, specializovaní maloobchodníci atd.

Starbucks také provozuje několik neohlášených segmentů, jako jsou maloobchodní prodejny Teavana, nejlepší káva v Seattlu a další rozvíjející se podniky.

(Zdroj: Web společnosti Starbucks)

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou vám užitečné následující zdroje financí zdarma:

  • Firemní strategie Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii
  • Hospodářský cyklus Hospodářský cyklus Hospodářský cyklus je cyklus fluktuací hrubého domácího produktu (HDP) kolem jeho dlouhodobého přirozeného růstu. Vysvětluje expanzi a pokles ekonomické aktivity, které ekonomika v průběhu času prožívá.
  • Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci jejího podnikání, navázání strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A) nebo dosažení organizační excelence. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti.
  • Průmyslová analýza Průmyslová analýza Průmyslová analýza je nástroj pro hodnocení trhu, který používají podniky a analytici k pochopení složitosti odvětví. Existují tři běžně používané a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found