Rezervní fond - definice, jak to funguje, příklad

Rezervní fond označuje spořicí účet nebo vysoce likvidní aktiva vyčleněná k pokrytí neočekávaných nákladů nebo finančních závazků. Společnosti, jednotlivci a sdružení vlastníků domů jsou obyčejnými uživateli rezervních fondů.

Rezervní fond

Porozumění rezervním fondům

Rezervní fondy jsou zřizovány za účelem krytí neočekávaných budoucích nákladů nebo finančních závazků, které mohou nastat. Kromě toho je lze použít k pokrytí plánovaných a běžných výdajů. Do fondu se obvykle vkládají pravidelné vklady a podle potřeby se čerpají hotovost nebo vysoce likvidní aktiva. Rezervní fondy jsou obvykle vedeny na vysoce likvidním účtu, jako je spořicí účet Spořicí účet Spořicí účet je typický účet v bance nebo družstevní záložně, který umožňuje jednotlivci v případě potřeby vložit, zabezpečit nebo vybrat peníze. Spořicí účet obvykle platí určité úroky z vkladů, i když sazba je poměrně nízká. .

Zvažte například podnik, který provádí dvouměsíční vklady ve výši 500 USD do rezervního fondu a v srpnu čelí neočekávaným nákladům ve výši 1 500 USD:

Rezervní fond

Prostřednictvím rezervního fondu je podnik schopen akumulovat hotovost a splatit neočekávaný finanční závazek v srpnu, aniž by musel čerpat hotovost z obecného provozního fondu podniku.

Příklad

Společnost ABC usiluje o vytvoření rezervního fondu z důvodu nepříjemností při čerpání hotovosti z obecného provozního fondu společnosti. Společnost předpokládá výdaje ve výši 10 000 USD dvakrát ročně v souvislosti se smlouvami třetích stran. V současné době je to začátek roku 2027. Za předpokladu, že neexistují žádné úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky placené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka mohla použít své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu. nebo neočekávané budoucí náklady, kolik by společnost musela měsíčně vložit do fondu?

Rezervní fond - příklad

Aby společnost splnila výdaje ve výši 10 000 USD vyplácené každé dva roky, musí každý měsíc vložit alespoň 1 667 USD do rezervního fondu. Tím by společnost měla 10 002 USD (1667 USD x 6) na pokrytí výdajů 10 000 USD splatných na konci července a 10 002 USD (1667 USD 6) na pokrytí výdajů 10 000 USD splatných na konci prosince.

Na konci roku by společnosti zůstaly ve fondu 4 $ (1 667 x 12 - 10 000 $ 2).

Rezervy pro sdružení vlastníků domů

Sdružení vlastníků domů v kondominiu tyto prostředky běžně používají k řešení projektů renovace, neočekávaných nákladů na údržbu, mimořádných událostí atd. V kanadském Ontariu vyžaduje Condominium Act z roku 1998, aby všechny rezervované fondy udržovaly všechny komoditní komplexy.

U bytů příliv peněz probíhá prostřednictvím:

  1. Příspěvky na poplatky za běžné výdaje: Poplatky, které majitelé jednotek platí za vybavení, pojištění budov, majetkové daně atd.
  2. Úrokové výnosy z investování přebytečných prostředků

U komplexu bytů jsou odtoky hotovosti prostřednictvím:

  1. Velké opravy
  2. Výměny stávajících aktiv

„Kritický rok“

Zůstatek rezervního fondu se meziročně mění v závislosti na finančních závazcích. Proto může být zůstatek fondu jeden rok vysoký a příští rok nízký.

V této souvislosti se „kritickým rokem“ rozumí rok, ve kterém je zůstatek fondu neobvykle nízký. Nízká je vztažena k průměrnému zůstatku fondu.

Předpokládejme například, že průměrný plánovaný zůstatek rezervního fondu je 100 000 USD na období 2021–2026. Neočekávaně, v roce 2027, vzniknou velké náklady na opravu, což sníží zůstatek fondu na minimum 20 000 $. V tomto případě by se rok 2027 nazýval „kritickým rokem“.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Nečinná hotovost Nečinná hotovost Nečinná hotovost je, jak naznačuje fráze, hotovost, která je nečinná nebo není používána způsobem, který může zvýšit hodnotu podniku. Znamená to, že peníze nevydělávají úroky z úspor nebo běžného účtu a nevytvářejí zisk ve formě nákupu aktiv nebo investic. Hotovost jednoduše sedí ve formě, kde se neoceňuje.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Omezená hotovost Omezená hotovost Omezená hotovost označuje hotovost, kterou společnost drží ze specifických důvodů, a proto není k dispozici pro okamžité běžné obchodní použití. Lze jej porovnat s neomezenou hotovostí, která označuje hotovost, kterou lze použít k jakémukoli účelu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found