Reverzní rozdělení akcií - definice, příklady a důvody

Reverzní rozdělení akcií, na rozdíl od rozdělení akcií, je snížení počtu zbývajících akcií společnosti na trhu. Obvykle je založen na předem stanoveném poměru. Například reverzní rozdělení akcií 2: 1 by znamenalo, že investor obdrží 1 akcii za každé 2 akcie, které aktuálně vlastní.

Dopad rozdělení reverzních akcií na tržní kapitalizaci

Zpětné rozdělení akcií nezvyšuje tržní kapitalizaci. Tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k seřazení společností společnosti - i když počet nevyřízených akcií klesá, cena akcií je odpovídajícím způsobem upravena tak, aby tržní kapitalizace společnosti zůstala nezměněna. Jinými slovy, hodnota pro akcionáře Hodnota pro akcionáře Hodnota pro akcionáře je finanční hodnota, kterou vlastníci firmy dostávají za vlastnictví akcií ve společnosti. Zpětné rozdělení akcií neovlivní zvýšení hodnoty pro akcionáře. Koncept ilustruje následující diagram:

Reverzní rozdělení akcií

Jak je znázorněno, tržní kapitalizace musí zůstat stejná. Když se tedy počet akcií sníží na polovinu (reverzní rozdělení akcií 2: 1), cena akcií se zdvojnásobí, aby se udržela tržní kapitalizace rozdělení akcií před zpětným rozdělením na 10 000 000 USD.

Příklad rozdělení reverzní akcie

Cathy je nový investor a v současné době drží 100 akcií společnosti ABC za 10 $ (v celkové hodnotě 1 000 $). Společnost ABC vlastní 100 000 akcií v oběhu a oznamuje reverzní rozdělení akcií 100: 1. Každých 100 akcií vlastněných akcionáři se nyní převede na 1 akcii. Jak je investice Cathy do společnosti ABC ovlivněna obráceným rozdělením akcií?

Za prvé, 100 000 akcií v oběhu a cena akcie 10 $, tržní kapitalizace společnosti ABC je 1 000 000 USD.

Zadruhé, s reverzním rozdělením akcií 100: 1 nyní existují 100 nesplacených akcií (100 000/100 = 100) po rozdělení.

Zatřetí víme, že tržní kapitalizace není ovlivněna obráceným rozdělením akcií. K dosažení celkové tržní kapitalizace ve výši 1 000 000 $ musí tedy nyní zbývat 100 akcií. Proto, každá akcie má nyní hodnotu 1 000 $ (1 000 000 $ / 100 akcií v oběhu).

A konečně, Cathy nyní vlastní 1 podíl ve společnosti ABC (100 akcií / 100). S každou akcií v hodnotě 1 000 $ se investice Cathy do společnosti ABC nemění.

Důvody pro reverzní rozdělení akcií

Existuje několik důvodů, proč by společnost provedla reverzní rozdělení akcií:

1. Minimální cena akcií stanovená burzami

U burz je třeba zůstat nad minimální cenou akcie. Na newyorské burze cenných papírů Newyorská burza cenných papírů (NYSE) Newyorská burza cenných papírů (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a je hostitelem 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej, společnost by riskovala vyřazení, pokud by se její cena akcií uzavřela pod 1,00 USD po dobu 30 po sobě jdoucích obchodních dnů. Společnost proto může použít reverzní rozdělení akcií, aby zůstala kótována na burzách a splnila požadavek minimální ceny akcií.

2. „Vylepšete“ cenu akcií

Ve Spojených státech jsou akcie, které obchodují za méně než 5 USD za akcii, považovány za penny stock Penny Stock Penny stock je společný podíl malé veřejné společnosti, který je obchodován za nízkou cenu. Specifické definice penny zásob se mohou v jednotlivých zemích lišit. Například ve Spojených státech se berou v úvahu akcie, které se obchodují za cenu nižší než 5 USD. Pro investory se akcie, které se obchodují pod 5 USD, obvykle nepovažují za investiční stupeň. Proto lze použít reverzní rozdělení akcií k ochraně image značky společnosti a prevenci negativní stigmatizace označení penny stock.

3. Udržení přijatelné ceny akcií po rozdělení

Když se společnost rozhodne vyčlenit své podnikání, může provést reverzní rozdělení akcií, aby udržela cenu akcií své společnosti po rozdělení. Například Hilton Hotels plánoval vyčlenit dva podniky svým akcionářům (Park Hotels & Resorts a Hilton Grand Vacations). Ve stejný den Hilton provedl reverzní rozdělení akcií 3: 1, aby udržel cenu akcií ve stejném rozsahu, v jakém se obchodoval před spinoffem.

Položky deníku pro rozdělení reverzních akcií

Jediným zápisem do deníku požadovaným pro reverzní rozdělení akcií je záznam v memorandu, který označuje, že počet nevyřízených akcií se snížil. Záznam v deníku s debety a kredity není nutný, protože řádkové položky vlastního kapitálu se při obráceném rozdělení akcií nemění.

Další čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na přednostní zásoby Náklady na přednostní zásoby Náklady na prioritní akcie společnosti jsou ve skutečnosti cenou, kterou platí na oplátku za příjem, který získá z emise a prodeje akcií. Vypočítávají náklady na preferované akcie vydělením roční preferované dividendy tržní cenou za akcii.
  • Rekapitalizace dividend Rekapitalizace dividend Rekapitalizace dividend (často označovaná jako rekapitalizace dividend) je typ rekapitalizace využívající pákový efekt, který zahrnuje vydání nového dluhu
  • Akciová dividenda Akciová dividenda Akciová dividenda, metoda, kterou společnosti používají k rozdělení majetku mezi akcionáře, je výplata dividendy prováděná spíše ve formě akcií než v hotovosti. Akciové dividendy se primárně vydávají místo hotovostních dividend, když má společnost málo likvidní hotovosti.
  • Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií odkazuje na počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu během vykazovaného období. Počet vážených průměrných akcií v oběhu se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) v účetní závěrce společnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found