Provozní návratnost aktiv (OROA) - definice, vzorec a příklad

Provozní návratnost aktiv (OROA), poměr efektivity nebo ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastní kapitál akcionářů během určitého časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku, což je variace tradičního poměru návratnosti aktiv. Provozní návratnost aktiv se používá k zobrazení provozního příjmu společnosti, který se generuje za dolar investovaný konkrétně do jejích aktiv, která se používají při každodenních obchodních operacích. Stejně jako poměr návratnosti aktiv měří OROA úroveň zisků ve srovnání s aktivy společnosti, ale používá užší definici svých aktiv.

Vzorec pro provozní návratnost aktiv

Vzorec pro poměr provozní návratnosti aktiv je následující:

Provozní návratnost aktiv

Kde:

  • Zisk před úroky a zdaněním Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a zdaněním a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. (EBIT) je ekvivalentní provoznímu příjmu.
  • Průměrná celková aktiva jsou průměrem počátečních a konečných hodnot aktiv společnosti použitých při běžných obchodních činnostech.

Vzorec se liší od vzorce pro poměr běžné návratnosti aktiv takto:

1) Jako čitatel používá spíše EBIT než čistý příjem.

2) Jako jmenovatel používá aktiva běžných obchodních operací, nikoli celková aktiva.

Příklad provozní návratnosti aktiv

Tim je kapitálový analytik, který chce zjistit ziskovost společnosti Apple Inc. Mezi dalšími poměry, které Tim používá, se také rozhodne použít OROA k určení úrovně zisků ve vztahu k provozním aktivům společnosti Apple. Z výroční zprávy společnosti Apple za rok 2018 sestavuje následující informace:

Apple - Výkaz částečného zisku

Apple - částečná rozvaha

Tim vypočítá OROA společnosti Apple pro rok končící 29. září 2018 takto:

Ukázkový výpočet

Tim dospěl k závěru, že Apple vygeneroval provozní příjem 0,1913 USD na dolar provozních aktiv.

Výhody využití provozní návratnosti aktiv

Podobně jako tradiční návratnost aktiv se provozní návratnost aktiv používá k určení efektivity obchodních operací a ziskovosti generované z použitých aktiv. OROA je běžně používána analytiky a investory, kteří chtějí ignorovat náklady na pořízení aktiv, které mohou mít formu dluhu (tj. Úrokové náklady, úrokové náklady, úrokové náklady, které vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. ve výkazu zisku a ztráty, ale lze jej vypočítat také pomocí dluhového plánu. Tento plán by měl nastínit všechny hlavní části dluhu, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením) nebo vlastního kapitálu a dopadu daní (které se mohou v různých zemích lišit).

Neexistuje žádná „dokonalá“ OROA - poměr by měl být porovnán s konkurencí. S tím bylo řečeno, vyšší OROA je žádoucí.

OROA lze použít:

  1. Porovnat, jak dobře společnost využívá svá aktiva mezi společnostmi, které působí ve stejném odvětví a zabývají se podobnými obchodními operacemi;
  2. Trendově srovnává svůj současný výkon s výkonem v předchozím roce
  3. Označit, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření provozních výnosů.

Klíčové jídlo

Provozní návratnost aktiv (OROA) je podobná tradiční návratnosti aktiv Návratnost aktiv a vzorec ROA Vzorec ROA. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv. poměr, ale používá provozní příjem v čitateli na rozdíl od čistého příjmu. OROA se používá k určení provozní efektivity společnosti odhalením výše příjmu generovaného za dolar investovaný do jejích provozních aktiv. Vylučuje aktiva, která nejsou součástí jejích běžných obchodních operací - například investice do jiných společností, které může vlastnit.

OROA lze použít k porovnání s partnerskými společnostmi, k určení trendu výkonnosti společnosti a jako indikátor toho, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření provozních výnosů.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Neprovozní aktiva Neprovozní aktiva Neprovozní aktiva jsou aktiva, která nejsou vyžadována při běžném provozu podniku, ale která přesto mohou generovat příjem. Aktiva jsou zaznamenána v rozvaze a mohou být uvedena samostatně nebo jako součást provozních aktiv. Neprovozními aktivy mohou být investice nebo aktiva, která lze prodat za účelem generování příjmu
  • Provozní výnosy Provozní výnosy Provozní výnosy, označované také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), představují částku zbývající po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují
  • Návratnost čistých aktiv (RONA) Návratnost čistých aktiv (RONA) Poměr návratnosti čistých aktiv (RONA), měřítko finanční výkonnosti, je alternativní metrikou k tradičnímu poměru návratnosti aktiv. RONA měří, jak dobře si fixní aktiva společnosti a čistý pracovní kapitál vedou z hlediska generování čistého příjmu. Návratnost čistých aktiv se běžně používá u kapitálově náročných společností
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found