Paasche Price Index - přehled, vzorec a příklad

Paasche Price Index je index spotřebitelských cen Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb. slouží k měření změny ceny a množství košíku zboží a služeb ve vztahu k ceně základního roku a množství sledovaného roku. Paasche Price Index, který vyvinul německý ekonom Hermann Paasche, se běžně označuje jako „aktuální vážený index“.

Paascheův cenový index

Porozumění cenovému indexu Paasche

Paascheův cenový index je cenový index používaný k měření obecné cenové hladiny a životních nákladů v ekonomice a k výpočtu inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Index běžně používá základní rok 100, přičemž období vyšších cenových hladin jsou zobrazena indexem větším než 100 a období nižších cenových hladin indexem nižším než 100.

Cenový index Paasche je běžně zaměňován s cenovým indexem Laspeyres. Laspeyresův cenový index Laspeyresův cenový index je index spotřebitelských cen používaný k měření změny cen koše zboží a služeb ve vztahu k určenému vážení základního období. Vyvinut německý ekonom Etienne Laspeyres - nazývaný také metoda váženého množství základního roku. . Hlavní rozdíl mezi indexem Paasche a cenovým indexem Laspeyres spočívá v tom, že první používá vážení množství v aktuálním období, zatímco druhý používá vážení množství v základním období.

Vzorec pro cenový index Paasche

Vzorec pro index je následující:

vzorec cenového indexu paasche

Kde:

  • Pi, 0 je cena jednotlivé položky v základním období a Jáma je cena jednotlivé položky ve sledovaném období.
  • Qi, t je množství jednotlivé položky ve sledovaném období.

Ačkoli se matematická rovnice pro Paascheův cenový index zdá matoucí, čitatelem jsou jednoduše celkové výdaje všech položek ve sledovaném období s použitím množství a cen aktuálního sledovaného období, zatímco jmenovatelem jsou celkové výdaje pro všechny položky v základním období s použitím aktuálního pozorování množství za období a ceny základního období. Index lze tedy snáze pochopit, když jej přepíšete takto:

text vzorce vzorce paasche price index

Příklad

Poskytovány jsou následující informace týkající se změny cen a množství každého jednotlivého zboží v hypotetické ekonomice. Určete index cen Paasche pro rok 0, rok 1 a rok 2, přičemž jako základní rok použijete rok 0.

Položka Rok 0 Rok 1 2. rok
Dobře $5 $6 $7
Dobrý B $10 $11 $13
Dobrý C. $20 $22 $24
Položka Rok 0 Rok 1 2. rok
Dobře 50 55 57
Dobrý B 60 65 67
Dobrý C. 70 75 77

Použití vzorce pro cenový index Paasche:

výpočet indexu cen paschevýpočet indexu cen paschevýpočet indexu cen pasche

Proto je cenový index využívající Paascheho cenový index pro každý rok následující:

  • Rok 0 (základní rok) = 100
  • Rok 1 = 111.13
  • Rok 2 = 124.97

V tomto indexu jsou ceny jediné položky, které se mění. Porovnáváme ceny běžného roku (rok pozorování) s cenami základního roku ve stejných množstvích.

Výhody a nevýhody cenového indexu Paasche

Mezi výhody indexu patří:

  • Zohledňuje spotřebu Spotřeba Spotřeba je definována jako používání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky. vzory pomocí aktuálních veličin (aktuální vážení)
  • Není zaujatý směrem nahoru, pokud jde o zvýšení cen (ve srovnání s cenovým indexem Laspeyres)

Nevýhody indexu zahrnují:

  • Je obtížné získat údaje o aktuálních váženích (tj. Množstvích pro každou položku)
  • Nákladnější než použití cenového indexu Laspeyres
  • Má tendenci podceňovat změny cen, protože index již odráží změny ve vzorcích spotřeby, když spotřebitelé reagují na změny cen

Klíčové jídlo

Paasche Price Index je cenový index, který se používá k měření změny cen a množství koše zboží a služeb ve srovnání se stanovenou cenou základního období. Čitatelem indexu jsou celkové výdaje všech položek za sledované období s použitím ceny a množství sledovaného období, zatímco jmenovatelem jsou celkové výdaje všech položek pomocí cen a období sledovaného období.

Tento index opravuje vzestup cenových předpokladů Laspeyresova cenového indexu a zohledňuje také vzorce spotřeby. Spoléhá se však na aktuální data (která nemusí být snadno dostupná) a má tendenci podceňovat změny v ceně.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Přebytek spotřebitele Přebytek spotřebitele Přebytek spotřebitele, známý také jako přebytek kupujícího, je ekonomickým měřítkem prospěchu zákazníka. Přebytek nastává, když je ochota spotřebitele zaplatit za produkt větší než jeho tržní cena.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.
  • Nedostatek Nedostatek, také známý jako nedostatek, je ekonomický termín používaný k označení rozdílu mezi nedostatečnými zdroji a mnoha teoretickými potřebami, které lidé očekávají, že budou zmíněným zdrojem uspokojeny. Výsledkem je, že lidé jsou nuceni rozhodovat, jak nejlépe přidělit omezený zdroj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found