Cenově vážený index - přehled, jak vypočítat váhy

Cenově vážený index je druh indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena podle aktuální ceny akcií. V cenově vážených indexech mají společnosti s vysokou cenou akcií větší váhu než společnosti s nízkou cenou akcií. Cenový pohyb společností s nejvyšší cenou akcií má proto největší dopad na hodnotu indexu.

V dnešní době jsou cenově vážené indexy méně běžné než jiné indexy. Místo toho je kapitalizací vážený index nejrozšířenější formou tržních indexů. Největší cenově vážené indexy jsou americký průmyslový průměr Dow Jones (DJIA). Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA). Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jeden z nejpopulárnějších a nejuznávanějších akciových indexů a japonský index Nikkei 225 Nikkei Index Nikkei, neboli Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským indexem akciových trhů. Zahrnuje 225 největších japonských společností kótovaných na tokijské burze.

Cenově vážený index

Cenově vážený index je často kritizován, protože za hybnou sílu hodnoty indexu považuje pouze cenu každé složky. Proto i malá fluktuace cen ve společnosti s vyššími cenami může významně ovlivnit hodnotu indexu.

Jak vypočítat váhy v cenově váženém indexu

Váha jednotlivé složky se vypočítá vydělením její ceny součtem cen všech složek. Matematicky je to vyjádřeno následujícím způsobem:

Cenově vážený index

Uvažujme následující příklad. Index PWI je cenově vážený index, který zahrnuje akcie čtyř společností. Informace o společnostech zahrnutých do indexu naleznete v následující tabulce:

Tabulka indexu PWI

Pomocí výše uvedeného vzorce můžeme vypočítat váhu každé složky indexu:

Výpočet vzorku PWI

Jak vypočítat hodnotu cenově váženého indexu

Teoreticky lze hodnotu indexu určit jako aritmetický průměr vydělením celkového součtu cen složek v indexu počtem složek indexu. Takový přístup však obvykle není podporován, protože události, jako jsou spinoffy, rozdělení akcií a fúze Druhy fúzí Fúze se týká dohody, ve které se dvě společnosti spojí a vytvoří jednu společnost. Jinými slovy, fúze je kombinace dvou společností do jednoho právního subjektu. V tomto článku se podíváme na různé typy fúzí, které mohou společnosti podstoupit. Druhy fúzí Složení indexu ovlivňuje pět různých typů.

Ve skutečnosti se hodnota cenově váženého indexu vypočítá vydělením celkového součtu cen složek indexu dělitelem. Dělitel je libovolná hodnota vypočítaná indexem a upravená o různé strukturální změny v složkách indexu.

Například Dow Jones Industrial Average, který je nejvýznamnějším cenově váženým indexem, počítá svého vlastního dělitele (Dowův dělitel). Dowův dělitel se v průběhu času mění, aby lépe odpovídal stávajícímu složení indexu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností na světě . Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej
  • Technická analýza: Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Obchodní patro Obchodní patro Obchodní patro označuje doslovnou podlahu v budově, kde akcie, akcie s pevným výnosem, futures, opce, komodity nebo směnárenští obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry. Obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry jménem klientů nebo jménem finanční firmy, která je zaměstnává.
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found