Zisk před zdaněním (EBT) vs. zisk před zdaněním - přehled, jak vypočítat

Ve skutečnosti neexistuje žádný rozdíl mezi příjmy před zdaněním (EBT) a příjmy před zdaněním. Oba termíny označují stejný koncept a lze je používat zaměnitelně.

Příjem EBT nebo před zdaněním je v zásadě měřítkem ziskovosti společnosti. EBT označuje částku, kterou si společnost ponechá po odečtení všech provozních nákladů, ale před odečtením daňových výdajů.

Zisk před zdaněním (EBT) vs. zisk před zdaněním

Výnosy Pretax se běžně zaznamenávají do výkazu zisku a ztráty společnosti. Ve výkazu zisku a ztráty lze příjmy před zdaněním běžně označovat jako příjem před rezervou na daň z příjmu. Kromě toho všechny proměnné požadované pro výpočet příjmu před zdaněním (výnosy, náklady na prodané zboží (COGS), náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje materiálové náklady, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a jsou přímo úměrné výnosu. S růstem výnosu je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často, úrokové výdaje atd.) najdete také ve výkazu zisku a ztráty.

Jak vypočítat příjem Pretaxu?

Jak již bylo zmíněno výše, výnosy před zdaněním se počítají jako rozdíl mezi výnosy společnosti a všemi provozními náklady, včetně odpisů a úrokových nákladů. Výnosové úroky Výnosové úroky vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Časový plán by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením, bez daně z příjmu. Matematicky to lze vyjádřit pomocí následujícího vzorce:

Příjem Pretax = Výnosy - (Odpisy + COGS + Úrokové náklady + SG&A)

Alternativně lze příjem před zdaněním vypočítat z čistého zisku společnosti. K čistému příjmu stačí přidat daně:

Příjem Pretax = Čistý příjem + daně

Příjem před zdaněním lze navíc odvodit z jiných měr ziskovosti, jako je EBIT nebo EBITDA. Pro výpočet příjmu před zdaněním lze použít následující vzorce:

Příjem Pretax = EBIT - úrokové výdaje
Příjem před zdaněním = EBITDA - (úrokové výdaje + odpisy a amortizace)

Proč používáme EBT?

Existuje několik ukazatelů ziskovosti společnosti, mimo jiné EBITDA, EBIT, EBT a čistý příjem. Každé z opatření ziskovosti má svůj vlastní význam a aplikace.

Například zisk před zdaněním se běžně používá k porovnání finanční výkonnosti společnosti s výkonem jejích vrstevníků a také k porovnání výkonnosti společnosti v různých časových obdobích.

Obecně se má za to, že příjmy před zdaněním jsou spíše lepším ukazatelem finanční výkonnosti než čistým příjmem pro společnosti se značným množstvím daňových úvah, včetně daňových dobropisů, převodů a zpětných převodů. V takovém scénáři je čistý příjem takové společnosti narušen daňovými úvahami. Metrika tedy neznázorňuje přesné finanční výsledky společnosti z jejích operací.

Na druhou stranu příjmy před zdaněním (EBT) nezahrnují daňové výdaje společnosti. Měří tedy pouze finanční výsledky ze svých operací.

Příjem Pretax vs. zdanitelný příjem

Koncept příjmů před zdaněním (EBT) nesmí být zaměňován s pojmem zdanitelného příjmu. Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na náhradu jakékoli fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. . Příjem Pretax je účetní hodnota, která se používá v účetní závěrce společnosti. Výpočty příjmů před zdaněním vycházejí spíše z účetních zásad než z daňové legislativy. Příjem před zdaněním v zásadě umožňuje určit odhad daňových výdajů. Pro výpočet daňových výdajů za určité období se na částku před zdaněním použije příslušná daňová sazba.

Naopak, zdanitelný příjem je údaj, ve kterém je výpočet pod vedením daňových zákonů v dané jurisdikci. Jinými slovy, pomocí zdanitelného příjmu určí daňová agentura skutečné množství peněz, které musí společnost zaplatit na dani za dané období.

Další zdroje

Finance nabízí F inancial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Provozní daň po zdanění (ATOI) Provozní daň po zdanění (ATOI) Provozní daň po zdanění nebo ATOI je provozní výnos společnosti po zaplacení všech daní. Podle GAAP není ATOI uznán, protože vylučuje daň po zdanění
  • EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady
  • Souhrn příjmů Souhrn příjmů Účet souhrnných příjmů je účet, který přijímá všechny dočasné účty podniku po jejich uzavření na konci každého účetního období. To znamená, že hodnota každého účtu ve výkazu zisku a ztráty je odepsána z dočasných účtů a poté připsána jako jedna hodnota na souhrnný účet příjmů.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found