Variabilní úroková entita (VIE) - přehled, výhody a nevýhody

Subjekt s proměnlivým úrokem (VIE) může být jakýkoli typ legální obchodní struktury. Může to být například důvěra, partnerství, společnost nebo společný podnik Joint Venture (JV). Společný podnik (JV) je komerční podnik, ve kterém dvě nebo více organizací spojí své zdroje, aby získaly taktickou a strategickou výhodu na trhu. Společnosti často vstupují do společného podniku, aby prováděly konkrétní projekty. Společným podnikem může být nový projekt nebo nové hlavní podnikání. Je vytvořen tak, že i když investor nedrží většinu hlasovacích práv, může v něm uplatnit kontrolní podíl.

VIE je téměř vždy vytvořen na ochranu firmy před právními kroky věřitelů. Může to být také účetní struktura, kde kapitáloví investoři nejsou schopni financovat potřeby provozního kapitálu nebo provozní náklady podniku.

Subjekt s variabilním úrokemObr. 1. Ukázková struktura VIE (zdroj)

Účetní jednotka je zavedená ekonomická jednotka k oddělení účetnictví určitého typu transakcí od ostatních divizí podnikatelské jednotky. Takovou účetní jednotkou může být buď korporace, dceřiná společnost v rámci korporace, nebo jediný vlastník Jediné vlastnictví Jediný podnik (také známý jako individuální podnikání, živnostník nebo vlastník) je typ neregistrovaného subjektu, který je vlastněn pouze. Účetní jednotka je povinna mít samostatný soubor účetních knih, které odlišují aktiva a pasiva od aktiv a závazků vlastnické společnosti nebo účetní jednotky.

souhrn

  • Subjekt s proměnlivým úrokem (VIE) může být jakýkoli typ legální obchodní struktury vytvořené za účelem ochrany podniku před právními kroky věřitelů.
  • VIE může být také účetní strukturou, kde kapitáloví investoři nejsou schopni financovat potřeby provozního kapitálu nebo provozní náklady podniku.
  • Veřejné společnosti jsou povinny zveřejňovat své vztahy s VIE podle účetních pravidel, která mají korporace v souvislosti s VIE dodržovat, podle FASB.

Subjekt s variabilním úrokem - založení

VIE je obvykle vytvořen s omezeným rozsahem a účelem. Například může být založeno VIE k financování projektu - nákup velkého aktiva za účelem jeho pronájmu zpět jinému subjektu, aniž by došlo k ohrožení celého podniku. Děje se to vytvořením speciálních účelových nástrojů, které společnosti umožňují držet finanční aktiva Finanční aktiva Finanční aktiva se týkají aktiv, která vyplývají ze smluvních dohod o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiného subjektu. Klíč pasivně nebo aktivně provádět výzkumné a vývojové činnosti.

Vytvoření VIE - výhody

Pokud bude provedeno správně, může VIE vytvořit pro podnik zcela novou kategorii rizik. Méně riziková entita může vyjednávat o úvěru s nižší úrokovou sazbou, což drasticky snižuje náklady na kapitál pro nové investice. Na druhé straně vysoce rizikový subjekt může chránit společnost před vyšší odpovědností.

Vytvoření VIE - Nevýhody

Existuje tendence zneužívat struktury, jako je VIE, například k udržení sekuritizovaných aktiv mimo rozvahy podniků. Regulační reformy, které následovaly po globální finanční krizi v roce 2008, se snažily omezit nadměrné používání cenných papírů krytých aktivy ve finančním odvětví. V důsledku lobbování bank se však pravidla Rady pro finanční účetní standardy (FASB) pro VIE uvolnila, což bankám umožnilo pokračovat v naléhání dluhů na podrozvahové subjekty.

Subjekt s proměnlivým úrokem - požadavky na zveřejnění

Veřejné společnosti Veřejné společnosti Veřejné společnosti jsou subjekty, které obchodují se svými akciemi na veřejném burzovním trhu. Investoři se mohou stát akcionáři ve veřejné společnosti nákupem akcií společnosti. Společnost je považována za veřejnou, protože jakýkoli investor, který má zájem, může koupit akcie společnosti na veřejné burze a stát se vlastníky akcií. jsou povinni zveřejňovat své vztahy s VIE podle účetních pravidel, která mají korporace dodržovat, pokud jde o VIE, podle FASB. V situaci, kdy společnost vlastní většinový podíl ve VIE, mají být podíly zveřejněny v konsolidované rozvaze společnosti. Konsolidace není povinná v situacích, kdy společnost není primárním příjemcem takového subjektu.

Společnosti jsou rovněž pověřeny zveřejňovat informace týkající se VIE, ve kterých mají významný zájem. Může zahrnovat informace o tom, jak účetní jednotka funguje, o zdrojích a kvantitě finanční podpory, kterou dostává, a o druhu obdržené finanční podpory, mimo jiné smluvní závazky. Může být také zahrnut odhad možných ztrát, které by mohly vzniknout VIE.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí.
  • Subjekt Subjekt Subjekt je organizace vytvořená jedním nebo více lidmi za účelem vykonávání funkcí podniku a která udržuje samostatnou právní existenci pro daň
  • Partnerství Partnerství Partnerství je druh podnikání, kde dva nebo více lidí zakládá a podniká společně. Existují tři hlavní typy partnerství: GP, LP, LLP
  • Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořený pro konkrétní a úzký cíl, který je veden v podrozvaze. SPV je a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found