Par Bond - přehled, vzorec pro stanovení ceny dluhopisu, příklad

Par bond se týká dluhopisu, který se v současné době obchoduje za jeho nominální hodnotu. Dluhopis je dodáván s kupónovou sazbou Kuponová sazba Kuponová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. která je totožná s tržní úrokovou sazbou.

Par Bond

Souhrn:

  • Par bond je obligace, která se v současné době obchoduje za nominální hodnotu.
  • Dluhopis je dodáván s kupónovou sazbou, která je totožná s tržní úrokovou sazbou.
  • Vzhledem k tomu, že úroková sazba neustále kolísá, je nepravděpodobné, že by došlo k párovým obligacím.

Porozumění Par Bond

Kuponová sazba dluhopisu je úroková sazba placená emitenty dluhopisů z nominální hodnoty dluhopisu. Pochopit, proč dluhopis s kupónovou sazbou rovnou tržní úrokové sazbě Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. má cenu par, zvažte následující příklady:

Příklad 1: Diskontní obligace

Zvažte dluhopis s 5letou splatností a kupónovou sazbou 5%. Tržní úroková sazba je 6%.

U výše uvedeného dluhopisu je kupónová sazba pod tržní úrokovou sazbou. V takovém scénáři by byl racionální investor ochoten koupit tento dluhopis se slevou oproti jeho nominální hodnotě, protože jeho výnos z kupónu je nižší než aktuální tržní úroková sazba. Jinými slovy, dluhopis generuje návratnost Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce nižší než trh a investoři by byli ochotni koupit dluhopis pouze v případě, že byl vydán se slevou.

Příklad 2: Prémiový dluhopis

Zvažte dluhopis s 5letou splatností a kupónovou sazbou 5%. Tržní úroková sazba je 4%.

U výše uvedeného dluhopisu je kupónová sazba nad tržní úrokovou sazbou. V takovém scénáři vás racionální investor Investování: Průvodce pro začátečníky Průvodce Financí pro investory pro začátečníky naučí základy investování a jak začít. Dozvíte se více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat. Byl by ochoten koupit dluhopis s přirážkou k jeho nominální hodnotě, protože jeho výnos z kupónu je vyšší než aktuální úroková sazba. Jinými slovy, dluhopis generuje výnos vyšší než tržní úroková sazba, a proto jsou investoři ochotni koupit dluhopis s prémií.

Příklad 3: Par Bond

Zvažte dluhopis s 5letou splatností a kupónovou sazbou 5%. Tržní úroková sazba je 5%.

U výše uvedeného dluhopisu se kupónová sazba rovná tržní úrokové sazbě. V takovém scénáři by racionální investor byl ochoten koupit dluhopis v nominální hodnotě, protože jeho výnos z kupónu je stejný jako aktuální úroková sazba. Jinými slovy, protože dluhopis generuje výnos rovný tržní úrokové sazbě, investoři by nebyli ochotni nabídnout prémii nebo požadovat slevu - cena dluhopisu je par.

Vzorec pro stanovení dluhopisů

K ocenění dluhopisu se používá vzorec současné hodnoty:

Vzorec pro stanovení dluhopisů

Kde:

  • C rovná se platba kupónu;
  • n rovná se počtu platebních období;
  • i rovná se úrokové sazbě; a
  • F V se rovná hodnotě při splatnosti. Nominální hodnota je také známá jako nominální hodnota.

Příklad Par Bond

Dluhopis s nominální hodnotou 100 USD a splatností tři roky přichází s kupónovou sazbou 5% vyplácenou ročně. Aktuální tržní úroková sazba je 5%. Pomocí vzorce pro stanovení ceny dluhopisů k matematickému potvrzení, že cena dluhopisu je par,

Par Bond

Jak je uvedeno výše, s kupónovou sazbou rovnou tržní úrokové sazbě je výsledný dluhopis oceněn na par.

Realita par dluhopisů na trhu

Par obligace jsou na trhu neobvyklé. Důvodem je, že je velmi vzácné, aby se tržní úroková sazba rovnala kupónové sazbě dluhopisu. Tržní úroková sazba se neustále mění. Pro ilustraci skutečnost poskytuje Bank of Canada trendové úrokové sazby. Vzhledem k tomu, že se úrokové sazby neustále mění, je neobvyklé, aby se kupónová sazba dluhopisu přesně shodovala s tržní úrokovou sazbou a byla oceněna na stejné hodnotě.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Diskontní dluhopis Diskontní dluhopis Diskontní dluhopis je dluhopis, který je vydán za nižší cenu, než je jeho nominální hodnota, nebo dluhopis, který se obchoduje na sekundárním trhu za cenu, která je pod nominální hodnotou. Je to obdoba dluhopisu s nulovým kupónem, pouze ten druhý neplatí úroky. Dluhopis se považuje za obchod se slevou
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby
  • Noční sazba Noční sazba Noční sazba se týká úrokové sazby, kterou si depozitní instituce (např. Banky nebo družstevní záložny) navzájem účtují za jednodenní půjčky. Upozorňujeme, že jednodenní sazba se v různých zemích nazývá něco jiného.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found