Vícenásobné výnosy z EV - Zjistěte, jak vypočítat poměr EV / výnosy

Hodnota Enterprise (EV) to Revenue Multiple je metrika oceňování používaná k oceňování podniku vydělením jeho podnikové hodnoty Enterprise Value Enterprise Value neboli Firm Value je celá hodnota firmy rovná její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. (kapitál plus dluh minus hotovost) podle jejího ročního výnosu Výnosy z prodeje Výnosy z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. . Násobek EV k výnosu se běžně používá pro rané nebo rychle rostoucí podniky, které ještě nemají kladné výdělky.

Proč používat EV k vícenásobnému výdělku?

Pokud společnost nemá kladný zisk před odpisy a amortizací daní z úroků (EBITDA), EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady nebo kladný Čistý příjem Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. , není možné použít EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich Enterprise Value (EV) k EBITDA násobku relativně k průměru. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem, jak jej vypočítat krok za krokem nebo P / E Price Earnings Ratio The Price Earnings Ratio (P / E Ratio) is the relationship between cena akcií společnosti a zisk na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) poměrů výdělků, abyste mohli hodnotu podniku ocenit. V tomto případě bude finanční analytik muset posunout dále do výkazu zisku a ztráty buď k hrubému zisku, nebo až k výnosům.

Pokud je EBITDA záporná, pak je užitečné mít záporný násobek EV / EBITDA. Podobně společnost se sotva pozitivním EBITDA (téměř nulovým) povede k masivnímu násobku, což také není příliš užitečné.

Z těchto důvodů společnosti v počátečním stadiu (často fungující se ztrátou) a společnosti s rychlým růstem (často fungující v rovnováze) vyžadují pro ocenění násobek EV / výnosů.

EV k výnosu vícenásobného vzorce

Vzorec pro výpočet násobku je:

= EV / výnosy

Kde:

  • EV (hodnota podniku) = Hodnota vlastního kapitálu + Všechny dluhy + Preferované akcie - Hotovost a ekvivalenty
  • Příjmy = Celkový roční příjem

Ukázkový výpočet

Zde je příklad, jak vypočítat násobek EV k výnosům:

Předpokládejme, že společnost má aktuální cenu akcií 25,00 USD, akcie v oběhu 10 milionů, dluh 25 milionů USD, hotovost 50 milionů USD, žádné prioritní akcie, žádný menšinový podíl a příjem za rok 2017 ve výši 100 milionů USD. Jaký je jeho poměr EV / výnosy?

Odpovědět:

  1. 25krát více než 10 milionů akcií je tržní kapitalizace 250 milionů dolarů.
  2. Přidejte dluh ve výši 25 milionů USD a odečtěte 50 milionů USD v hotovosti, abyste získali hodnotu Enterprise (EV) ve výši 225 milionů USD.
  3. 225 milionů $ děleno 100 miliony $ tržeb je 2,25x EV / výnosy .

Níže je snímek obrazovky výpočtu v aplikaci Excel:

EV k výnosům více

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Proč se EV používá v čitateli místo ceny (nebo tržní kapitalizace)?

Místo ceny nebo tržní kapitalizace se používá EV. Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k seřazení společností v čitateli kvůli výnosu před úrokovými náklady ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období . Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. , a proto představuje příjem, který je k dispozici všem investorům (dluh a vlastní kapitál). Jakmile se odečtou úrokové náklady, použije se v čitateli cena nebo tržní strop, stejně jako u poměru cena / zisk.

Jaké jsou klady a zápory EV k vícenásobnému výnosu?

Stejně jako u jakékoli metody oceňování existují výhody a nevýhody, které jsou uvedeny níže:

Profesionálové:

  • užitečné pro společnosti se zápornými výdělky
  • užitečné pro podniky se záporným nebo téměř nulovým EBITDA
  • snadno dostupné údaje o příjmech pro většinu podniků
  • snadno vypočítat poměr

Nevýhody:

  • nezohledňuje strukturu nákladů společnosti
  • ignoruje ziskovost a vytváření peněžních toků
  • těžko srovnatelné napříč různými průmyslovými odvětvími a různými fázemi společností (rané vs. zralé)
  • výsledky mohou být obtížně interpretovatelné

Případová studie

V případové studii se můžete dozvědět, jak vypočítat násobek EV k výnosům ve dvou online kurzech Finance. První příklad je v kurzu Business Valuation, který studenty provede podrobným cvičením vytvoření „Comps Table“ nebo srovnatelné analýzy společnosti.

Druhým příkladem je kurz finančního modelování financí v elektronickém obchodě, kde studenti sestaví model od nuly po hodnotu podniku, který zahrnuje stanovení poměrů EV / výnosů společnosti v různých letech.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto průvodce poměry EV / výnosy. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling & Valuation Analyst, která učí finanční aplikace na pracovišti a pomáhá každému stát se finančním analytikem světové úrovně.

Chcete-li se dále učit sami, budou tyto zdroje užitečné:

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Analýza násobků Analýza násobků Analýza násobků zahrnuje oceňování společnosti s využitím násobku. Porovnává násobek společnosti s obdobnou společností.
  • Průvodce modelováním DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Program analytiků pro finanční modelování a oceňování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found