Nominální míra návratnosti - přehled, vzorec, příklady

Nominální míra návratnosti je celková míra návratnosti získané z investice před úpravou o případné odpočty a prémie, jako jsou investiční poplatky, náklady na obchodování, daňové výdaje a inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Lze jej považovat za „nominální“ částku návratnosti.

Nominální míra návratnosti

Vzorec pro jmenovitou míru návratnosti

Nominální míra návratnosti - vzorec

Porozumění jmenovité míře návratnosti

Míra návratnosti je čistý zisk nebo ztráta z investice za určité časové období, obvykle vyjádřená jako procento počáteční investice.

Nominální míra návratnosti je jednoduchá metrika míry návratnosti, která poskytuje investorům snadno srovnatelný procentní výnos z různých investic. Jedná se o jednoduchou metriku, protože vylučuje složitější faktory, které ovlivňují výkon, jako jsou daně a inflace.

Využití nominální míry návratnosti umožňuje srovnatelnost různých investic s různými časovými horizonty a různými souvisejícími inflačními sazbami. Kromě toho lze investice s rozdílným daňovým režimem snáze porovnat s nominální návratností.

Praktický příklad

Zakoupili jste 100 akcií, z nichž každá stojí 15 $. Přesně po jednom roce je cena akcií každé akcie 22 USD. Za předpokladu, že neexistují žádné dividendy a žádné obchodní náklady, jaká je nominální míra návratnosti?

Původní investiční cena = 15 $ * 100 akcií = 1500 $

Aktuální hodnota investice = 22 $ * 100 akcií = 2200 $

Takže, (2 200/1 500) - 1 = 0,4667 nebo 46,67%

Lze jej také vypočítat pomocí ceny akcií pouze jedné akcie.

Původní investiční cena = 15 USD / akcii

Aktuální investiční hodnota = 22 USD / akcii

Takže (22/15) - 1 = 0,4667 nebo 46,67%

Nominální návratnost vs. skutečná návratnost

Nominální úroveň výnosu závisí na změnách kupní síly peněz. Úpravou nominální míry návratnosti inflací získáte skutečnou míru návratnosti, která se považuje za skutečné zvýšení kupní síly.

Kupní sílu lze považovat za množství zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, z níž lze pořídit s pevnou částkou peněz. Se stabilní inflací můžete očekávat, že kupní síla v průběhu času poklesne, protože zboží a služby budou dražší.

Skutečná míra návratnosti může navíc zahrnovat daňovou sazbu, které investor podléhá. Při úpravě nominální míry návratnosti pro daňovou sazbu je skutečný výnos, který investor získá, nižší než nominální sazba.

Praktický příklad

Investovali jste do cenných papírů, které vám po dobu jednoho roku přinesou 10% návratnost. Inflace za stejné období je 3%. Ignorování jakýchkoli obchodních poplatků Transakční náklady Transakční náklady jsou náklady, které vzniknou a nehromadí se s žádným účastníkem transakce. Jsou to utopené náklady vyplývající z ekonomického obchodu na trhu. V ekonomii je teorie transakčních nákladů založena na předpokladu, že lidé jsou ovlivňováni konkurenčním vlastním zájmem. , daně nebo jiné výdaje:

Jaká je nominální míra návratnosti?

Nominální míra návratnosti je jednoduše 10% nebo celková návratnost investice bez zohlednění inflace.

Jaká je skutečná míra návratnosti?

Skutečná míra návratnosti je 7% (10% 3%), což je míra návratnosti upravená o inflaci. V tomto příkladu se vaše kupní síla zvýšila o 7%.

Nyní zvažte stejný příklad, ale nyní podléháte 20% sazbě daně z investice.

Jaká je nominální míra návratnosti?

Nominální míra návratnosti je stále 10%; je to celková návratnost investice bez ohledu na inflaci a daně.

Jaká je skutečná míra návratnosti?

Skutečná návratnost je nyní 5%; počítá se takto:

10% * (1 - 20%) = 8%, což je návratnost investice po zdanění.

Po očištění o inflaci (8% - 3%) je skutečná míra návratnosti 5%. V tomto příkladu se vaše kupní síla zvýšila o 5%.

Problém s nominální návratností

Jak již bylo zmíněno dříve, nominální míra návratnosti je zjednodušená míra návratnosti použitá k porovnání investic. Investoři a osoby s rozhodovací pravomocí by si však měly dávat pozor na používání nominální míry návratnosti, protože přesně neodráží skutečnou návratnost, kterou investor získá.

Při rozhodování nezáleží na nominální míře návratnosti, investice by měly být vyhodnoceny a nakonec porovnány se skutečnou mírou návratnosti a skutečnými rizikovými prémiemi. Při určování optimální investice je důležité vzít v úvahu daně, inflaci a další náklady.

Například investiční fondy Realitní investiční fond (REIT) Realitní investiční fond (REIT) je investiční fond nebo cenný papír, který investuje do nemovitostí vytvářejících příjem. Fond provozuje a vlastní společnost akcionářů, kteří přispívají penězi na investice do komerčních nemovitostí, jako jsou kancelářské a bytové domy, sklady, nemocnice, nákupní centra, bydlení studentů, hotely jsou investiční nástroje, které obvykle dostávají příznivé daňové zacházení. Při srovnání nominálních výnosů investičních fondů s jinými investicemi se může zdát, že generují horší výnosy. Ve skutečnosti však investiční důvěra přinese investorům větší skutečnou návratnost.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Roční míra návratnosti Roční míra návratnosti Roční míra návratnosti je způsob výpočtu návratnosti investic na ročním základě. Jak investujeme, často chceme vědět, kolik vyděláváme
  • Nominální úroková sazba Nominální úroková sazba Nominální úroková sazba označuje úrokovou míru před úpravou o inflaci. Odkazuje také na sazbu uvedenou ve smlouvě o půjčce bez
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Transakční náklady Transakční náklady Transakční náklady jsou vzniklé náklady, které nehromadí žádný účastník transakce. Jsou to utopené náklady vyplývající z ekonomického obchodu na trhu. V ekonomii je teorie transakčních nákladů založena na předpokladu, že lidé jsou ovlivňováni konkurenčním vlastním zájmem.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found