Daň za hřích - definice, výhody a nevýhody

Daň za hřích je daň vybíraná ze zboží. Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS jsou často nebo služby, které jsou považovány za škodlivé nebo nákladné pro společnost. Mezi zboží a služby obvykle patří tabák, alkohol, nápoje s přidaným cukrem a hazardní hry. Hlavním účelem zavedení daní z hříchu je snížit spotřebu škodlivého zboží a zvýšit vládní příjmy. Snížení spotřeby je dosaženo tím, že je zboží pro spotřebitele méně dostupné.

Daň za hřích

Výnosy z daní za hřích

Dodatečné vládní příjmy z daní za hřích se obvykle používají k pokrytí společenských nákladů způsobených spotřebou škodlivého zboží (např. Vyšší výdaje na zdravotní péči k léčbě nemocí způsobených kouřením). Příjmy z daní za hřích navíc umožňují vládám provádět různé sociální programy (např. Zvyšovat povědomí o důsledcích kouření).

Daně z hříchu se obvykle ukládají jako daně z přidané hodnoty Ad Valorem Tax Pojem „ad valorem“ je latinský pro „podle hodnoty“, což znamená, že je flexibilní a závisí na odhadované hodnotě aktiva, produktu nebo služby. na různé zboží, jako jsou alkoholické nápoje a cigarety. Daně za hřích jsou regresivní daně. Jinými slovy, daně kladou větší zátěž na chudší části populace a menší zátěž na bohatší populaci.

Výhody daní z hříchu

Daně z hříchu se ukládají v mnoha zemích. Navrhovatelé daně z hříchu obecně poukazují na následující důkazy na podporu svých výhod:

1. Odrazujte od nezdravého nebo nemorálního chování

Výzkum ukazuje, že daně z hříchu uvalené na tabák a alkohol ve skutečnosti odrazují od konzumace těchto látek. Snížení spotřeby tabáku a alkoholu vede k poklesu zdravotních problémů spojených s konzumací škodlivých látek.

2. Pokryjte náklady

Příjmy z daní za hřích poskytují vládě finanční prostředky na pokrytí nákladů spojených se spotřebou škodlivého zboží. Vláda může například použít příjmy na dotování zdravotní péče ke snížení nepříznivých účinků spotřeby zboží škodlivého pro společnost.

3. Realizovatelná možnost ve srovnání s jinými daněmi

Daně z hříchu jsou životaschopnější alternativou ke zvýšení vládních příjmů než jiné typy daní, jako jsou daně z příjmu. To lze vysvětlit pozitivní konotací daní, které společnost považuje ze sociálního a morálního hlediska za přínosné.

Alkoholické nápoje

Nevýhody daní z hříchu

I přes všechny výhody daní z hříchu stále existují některé body, které kritici daní používají:

1. Regresivní daň

Daně za hřích jsou regresivní Regresivní daň Regresivní daň je daň uplatňovaná takovým způsobem, že sazba daně klesá se zvyšováním příjmu daňového poplatníka. Regresivní daňový systém klade větší zátěž na demografii s nízkými příjmy než na populaci s vysokými příjmy. v přírodě. Daně z hříchu tak diskriminují chudší třídy tím, že na ně kladou větší finanční břemeno ve srovnání s břemenem kladeným na bohatší lidi.

2. Nezákonné činnosti

Uložení daní za hřích může mít za následek nezákonné činnosti, jako jsou operace na černém trhu a pašování.

3. Rozdíly v chování spotřebitelů

Daně z hříchu nemají stejný vliv na chování všech spotřebitelů. Ačkoli někteří spotřebitelé mohou zastavit svou spotřebu kvůli daní z hříchu, jiní nemusí být ochotni změnit své chování.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Jak používat web IRS.gov Jak používat web IRS.gov IRS.gov je oficiální web Internal Revenue Service (IRS), americké agentury pro výběr daní. Webové stránky používají podniky a
  • Lafferova křivka Lafferova křivka Lafferova křivka je teoretické vysvětlení vztahu mezi daňovými sazbami stanovenými vládou a daňovými příjmy vybíranými při této daňové sazbě. Zavedl jej americký ekonom na straně nabídky Arthur Laffer.
  • Trvalé / dočasné rozdíly v daňovém účetnictví Trvalé / dočasné rozdíly v daňovém účetnictví Trvalé rozdíly se vytvářejí, když existuje rozpor mezi příjmem z knihy před zdaněním a zdanitelným příjmem v rámci daňového přiznání a daňového účetnictví, který se zobrazuje investorům. Skutečná splatná daň bude pocházet z daňového přiznání. Tato příručka prozkoumá dopad těchto rozdílů v daňovém účetnictví
  • Progresivní daň Progresivní daň Progresivní daň je sazba daně, která se zvyšuje s růstem zdanitelné hodnoty. Obvykle je rozdělena do daňových pásem, které postupují k postupně vyšším sazbám. Například progresivní daňová sazba se může pohybovat od 0% do 45% z nejnižší a nejvyšší úrovně

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found