FCFF vs FCFE - rozdíly, násobky ocenění, diskontní sazby

Existují dva typy volných peněžních toků: volné peněžní toky do firmy (FCFF) (označované také jako nevyužité volné peněžní toky) a volné peněžní toky do vlastního kapitálu (FCFE), běžně označované jako pákový bezplatný peněžní tok. Je důležité porozumět rozdílu mezi FCFF a FCFE, protože diskontní sazba a čitatel násobků ocenění Typy násobků ocenění Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady, jak vypočítat, závisí na typu použitého peněžního toku.

Téma FCFF vs FCFE

Peněžní tok zdarma

Než se podíváme na rozdíl mezi FCFF a FCFE, je důležité pochopit, co přesně je Free Cash Flow (FCF). Volný peněžní tok je částka peněžního toku, který společnost generuje (po odečtení daní) po zohlednění nepeněžních výdajů Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaznamenány, přestože ve skutečnosti nejsou zaplaceny za hotovost. , změny v provozních aktivech a pasivech a kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje (zkráceně Capex) jsou platby hotovostí nebo úvěrem na nákup zboží nebo služeb, které jsou kapitalizovány v rozvaze. Jinými slovy, jedná se o výdaje, které jsou kapitalizovány (tj. Nejsou účtovány přímo do výkazu zisku a ztráty) a jsou považovány za „investice“. Analytici zobrazují Capex.

Volný peněžní tok je přesnější metrika než EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady, EBIT a čistý zisk Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. protože vynechávají velké kapitálové výdaje a změny v hotovosti v důsledku změn provozních aktiv a závazků. Metriky jako EBIT a Čistý příjem také zahrnují nepeněžní výdaje, což dále zkresluje skutečný peněžní tok podniku.

Z výše zmíněných důvodů se v analýze DCF často používá Free Cash Flow, a proto je pro finanční rozhovory, zejména pro role investičního bankovnictví a podnikových financí, důležité jasnější pochopení konceptu.

Rozdíl mezi FCFF a FCFE

Klíčovým rozdílem mezi Unlevered Free Cash Flow a Levered Free Cash Flow je to, že Unlevered Free Cash Flow vylučuje dopad úrokových nákladů. Úrokové náklady Úrokové náklady vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Plán by měl nastínit všechny hlavní části dluhu, které společnost má ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením a čistého vydání dluhu (splátek), zatímco Levered Free Cash Flow zahrnuje dopad úrokových nákladů a čisté emise dluhu (splátky) .

Existuje několik způsobů, jak vypočítat dva peněžní toky, a otázky týkající se rozdílů a metod výpočtu se často objevují při finančních pohovorech. Níže je uvedeno několik metod pro výpočet peněžních toků bez páky a bez páky.

fcff vs fcfe srovnání

Jak vypočítat nevyužitý peněžní tok zdarma

  • EBIT * (sazba 1 daně) + nepeněžní výdaje - změny provozních aktiv a pasiv - CapEx
  • Peněžní tok z operací + daň upravený úrokový náklad - CapEx
  • Čistý příjem + Daňově upravené úrokové náklady + Nepeněžní výdaje - Změny v provozních aktivech a pasivech - CapEx

Jak vypočítat volný hotovostní tok

  • Čistý příjem + nepeněžní poplatky - změny provozních aktiv a závazků - CapEx + vydaný čistý dluh (splacený)
  • Peněžní tok z operací - CapEx + vystavený čistý dluh (splaceno)

Násobky ocenění: FCFF vs FCFE

Při výpočtu násobků ocenění často používáme v čitateli hodnotu Enterprise Value nebo Equity Value, ve jmenovateli nějakou metriku peněžních toků. I když téměř vždy používáme násobky Enterprise Value a Equity Value, je nesmírně důležité pochopit, kdy použít které. Jejich použití závisí na metrice, která je ve jmenovateli. Pokud jmenovatel zahrnuje úrokové náklady, použije se hodnota vlastního kapitálu, a pokud nezahrnuje úrokové náklady, použije se hodnota Enterprise.

Proto se hodnota kapitálu používá s pákovým volným hotovostním tokem a hodnota podniku se používá s nevyužitým volným peněžním tokem. Enterprise Value se používá s Unlevered Free Cash Flows, protože tento typ cash flow patří jak dluhovým, tak akciovým investorům. Hodnota kapitálu se však používá s pákovým volným peněžním tokem, protože pákový volný peněžní tok zahrnuje dopad úrokových nákladů a povinných splátek dluhu, a proto patří pouze kapitálovým investorům. Podobně, pokud je EBIT ve jmenovateli, použije se v čitateli hodnota Enterprise, a pokud je ve jmenovateli čistý příjem, použije se v čitateli hodnota vlastního kapitálu.

Diskontní sazba: FCFF vs FCFE

Stejně jako se násobky ocenění liší v závislosti na typu použitého peněžního toku, diskontní sazba v DCF se také liší v závislosti na tom, zda jsou diskontovány Unlevered Free Cash Flows nebo Levered Free Cash Flows.

Pokud se používají neomezené volné peněžní toky, jako diskontní sazba se použije vážená průměrná cena kapitálu (WACC) firmy, protože je třeba zohlednit celou kapitálovou strukturu společnosti. Výpočet hodnoty podniku znamená zahrnout podíl všech investorů.

Pokud se použijí volné peněžní toky s pákovým efektem, měly by se jako diskontní sazba použít firemní náklady na kapitál, protože to zahrnuje pouze částku zbývající pro investory do akcií. Zajišťuje výpočet hodnoty kapitálu namísto hodnoty podniku.

Závěr

Pochopení rozdílů mezi Unlevered Free Cash Flows a Levered Free Cash Flows, spolu s tím, kdy použít kterou metodu, je nesmírně důležité pro většinu rolí podnikového financování a investičního bankovnictví na základní úrovni. Zatímco otázky na toto téma mohou být někdy složité, dobrým východiskem je získání porozumění výše uvedeným konceptům.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku o FCFF vs FCFE. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a certifikační program Ferrari pro finanční analytiky. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého zisku a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a hotovostní zůstatek
  • The Ultimate Cash Flow Guide Valuation Zdarma průvodce oceňováním, který vám pomůže naučit se nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti oceňování podniků a jak hodnotit společnost pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, výzkumu kapitálu,
  • Vážené průměrné náklady na kapitál (WACC) WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jejich smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found