Letecký nákladní list (AWB) - přehled, funkce, funkce a formát

Letecký nákladní list (AWB) je právně závazný přepravní dokument vydaný dopravcem nebo agentem, který poskytuje podrobnosti o odesílaném zboží. Poskytuje podrobné informace o obsahu zásilky, odesílateli a příjemci, podmínkách a dalších informacích. AWB je standardní formulář, který distribuuje Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA).

Letecký nákladní listZdroj

Považujte dokument za příjem pro odesílatele nebo odesílatele Odesílatel vs. příjemce Než pochopíte rozdíl mezi odesílatelem a příjemcem, je důležité pochopit, co je zásilka. Zásilka je proces, kterým a. Letecký nákladní list se také označuje jako nákladní list nebo odesílací list. AWB je neobchodovatelné a slouží jako důkaz smlouvy o přepravě z letiště na letiště. Na leteckém nákladním listu jsou zapojeny tři strany - odesílatel, letecká linkaa příjemce.

Před odesláním zboží je třeba vyplnit letecký nákladní list. Jakmile letecký nákladní list podepíše zúčastněný přepravce a dopravce, stane se vymahatelnou smlouvou. Jelikož se jedná o právně závazný dokument mezi stranami, musí být údaje vyplněny jasně a přesně.

souhrn

  • Letecký nákladní list (AWB) je právně závazný přepravní dokument vydaný dopravcem nebo agentem, který poskytuje podrobnosti o odesílaném zboží.
  • Poskytuje podrobné informace o obsahu zásilky, odesílateli a příjemci, podmínkách a mnoho dalšího.
  • AWB byl dříve jednostránkový fyzický papírový dokument, ale e-AWB je dnes považován za standard a je vyplňován a ukládán elektronicky.

Funkce AWB

Letecký nákladní list má mnoho funkcí, včetně:

  • Doklad o přijetí zboží leteckou společností
  • Kontaktní informace všech stran
  • Smlouva o přepravě mezi přepravcem a přepravcem
  • Faktura za přepravu
  • Celní deklarace
  • Popis zboží
  • Průvodce pro manipulaci a doručování zboží
  • Sledování zásilky

Vlastnosti a formát AWB

AWB je obvykle jednostránkový dokument, který je nabitý důležitými informacemi. Účet je navržen a distribuován IATA a je používán v domácí a mezinárodní přepravě. Samotný dokument je vydán v osmi sadách různých barev, přičemž první tři kopie jsou originálem.

  • První originál (zelený) je kopie vydávajícího dopravce.
  • Druhá (růžová) je kopie příjemce.
  • Třetí (modrá) je kopie odesílatele.

Čtvrtá kopie je hnědá a funguje jako potvrzení a doklad o doručení. Ostatní čtyři kopie jsou bílé.

Letecký nákladní list může být opatřen logem letecké společnosti v pravém horním rohu nebo to může být neutrální AWB. Ty dva jsou v podstatě identické mimo logo letecké společnosti a předem vyplněné informace pro leteckou společnost.

Každý letecký nákladní list musí obsahovat název dopravce, adresu kanceláře, logo a číslo AWB, což je 11místné číslo, které lze použít k provádění rezervací a sledování stavu a umístění zásilky.

Levý horní kvadrant dokumentu leteckého nákladního listu bude obsahovat informace o přepravci, příjemci, agentovi, letišti odeslání a letišti určení.

Pravý horní kvadrant bude obsahovat informace o letecké společnosti - buď ve formě tištěného a předem vyplněného textu a log nebo ručně zadaných informací. Sekce vpravo nahoře bude také obsahovat informace o deklarované hodnotě pro přepravu a deklarované hodnotě pro celní orgány.

Střed stránky bude obsahovat informace o obsahu zásilky, včetně počtu kusů, hrubé hmotnosti, účtované hmotnosti, celkové částky a povahy a množství zboží.

Spodní část leteckého nákladního listu bude obsahovat další poplatky a daně, oblast pro podpis odesílatele nebo agenta a oblast pro zadání data, času a místa provedení.

Elektronický letecký nákladní list

V roce 2010 byl zaveden elektronický nákladní list (e-air waybill nebo e-AWB), který se 1. ledna 2019 stal výchozí přepravní smlouvou pro všechny letecké nákladní zásilky. Papírové letecké nákladní listy jsou stále přijímány, ale IATA dnes většinou používá e-AWB. Elektronická verze vyžaduje a sděluje stejné informace jako tištěná verze.

Přeprava nákladu vyžaduje pro každou zásilku slušné množství papíru, což znamená, že je třeba papír sledovat a rozesílat. Elektronické ukládání dokumentů udržuje věci v bezpečí a organizaci a snižuje potřebu papíru.

Letecký nákladní list vs. nákladní list

Letecký nákladní list a nákladní list Náložný list Nákladní list je dokument, který potvrzuje přijetí přepravovaného nákladu. Lading je proces nakládky nákladu nebo zásilky do plavidla. jsou podobné, ale přicházejí se zřetelnými rozdíly. Ti dva by neměli být na místě.

Oba jsou důležitými dokumenty pro mezinárodní obchod. Jedná se o právní dokumenty mezi přepravcem zboží a přepravcem a tyto dva dokumenty obsahují podrobnosti o zboží, způsob zacházení s ním a do jaké destinace směřují.

Hlavní rozdíl mezi leteckým nákladním listem a nákladním listem se týká vlastnictví zboží. Nákladní list je doklad o vlastnictví zboží. Jedná se o příjem zboží přepravní společností se souhlasem dodat zboží na místo určení pouze straně, na kterou je zasílán nákladní list.

Na druhé straně je letecký nákladní list příjmem zboží přepravcem nebo zástupcem, který ukazuje místo dodání. Další rozdíly jsou uvedeny v tabulce níže.

Letecký nákladní listNákladní list
Vlastnické právo ke zbožíNeAno
Dohodnutelné?NeAno
Typ zásilkyLetecké zásilkyNámořní zásilky
Když je vydán dokumentPo přijetí dokončené zásilkyPo odeslání zásilky na loď

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Logistika Logistika Logistika nebo logistické plánování označuje proces, který podnik používá ke koordinaci svých operací v dodavatelském řetězci. Zahrnuje širokou škálu
  • Vyjednávací nákladní list Vyjednávací nákladní list Obchodovatelný nákladní list je druh nákladního listu. Lading je akce naložení lodi nebo lodi nákladem. Obchodovatelný nákladní list je
  • Prodej zásilek Prodej zásilek Prodej zásilek je obchodní dohoda, ve které jedna strana (odesílatel) poskytuje zboží druhé straně (příjemci) k prodeji. Příjemce však
  • Zdrojové dokumenty Zdrojové dokumenty Papírová stopa finančních transakcí společnosti se v účetnictví označuje jako zdrojové dokumenty. Ať už jsou šeky zapsány k výplatě, prodej je prováděn za účelem generování stvrzenek, fakturační faktury jsou zasílány dodavateli, nebo je pracovní doba zaznamenána do pracovního výkazu zaměstnance - všechny příslušné dokumenty jsou zdrojovými dokumenty.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found